Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довгерт, Кузнецова - Коментар до Цивільного код...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
7.21 Mб
Скачать

Глава 55 Дарування

1. Поняття договору дарування

  1. Договір дарування опосередковує безоплатну передачу майна у власність від однієї сторони (дарувальника) до другої (обдаровуваного). На відміну від положень ЦК 1963 p. в новому ЦК цейдоговір може бути як реальним, так і консенсуальним. Тому договір може бути укладений з моменту передачі майна обдарованому(реальний договір) або з моменту досягнення згоди з усіх Істотнихумов договору в передбаченій законом формі. Це випливає з дефініції ст.717 ЦК, в якій передбачено, що дарувальник передає абозобов'язується передати в майбутньому безоплатно майно у власність.

  2. Характерною особливістю договору дарування є його безоплатний характер. Тобто за договором дарування відсутній зустрічний еквівалент у вигляді майна або грошових коштів. Тому, якщов договорі установлено обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника дії майнового або немайнового характеру, тотаку угоду не можна тлумачити як дарування. Водночас у договорідарування може бути обумовлений обов'язок обдаровуваного вчинити певні суспільно корисні дії або дію майнового характеру накористь третьої особи (наприклад, публічний показ подарованоїкартини, надання права довічного користування частиною будинку, який є дарунком тощо).

  3. Предметом договору дарування можуть бути речі, гроші, цінні папери. При цьому дарунком можуть бути як рухомі, так і нерухомі речі. Особливості мають місце лише в оформленні даруваннярухомих І нерухомих речей.

Грошові кошти у валюті України або іноземній валюті також можуть бути дарунком. Іноземною валютою визначаються іноземні грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет, що перебувають у обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, або підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України.

Валютою України визнаються грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти на рахунках, внески в банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України.

Відповідно до Закону про цінні папери цінними паперами визнаються грошові документи, що засвідчують право володіння або

відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником, і передбачають, як правило, виплату доходів у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість пе-редання грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. Серед видів цінних паперів за законодавством України розрізняють акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, векселі, казначейські зобов'язання республіки, ощадні сертифікати, приватизаційні папери, інвестиційні сертифікати, заставні, іпотечні цінні папери.

Предметом договору дарування можуть бути майнові права. Останні можуть мати зобов'язальну і речову природу. Речові правовідносини відрізняються від зобов'язальних своїм об'єктом, на який спрямована діяльність суб'єктів. У ЦК значно розширено коло речових прав у розділі II. Всі вони можуть бути об'єктом дарування.

2. Форма договору дарування

  1. Форма правочину — це спосіб вираження волі учасників угоди. Одним із таких способів є правочин в усній формі. При такійформі письмовий документ не складається. Характерною особливістю усного правочину є співпадіння двох стадій — укладення івиконання. Усна форма характерна для реального договору дарування. В усній формі укладаються договори дарування речей особистого користування та побутового призначення. Критерієм віднесення предметів до зазначеної категорії є мета їх використання(особисте або побутове) і відносно невелика цінність.

  2. Особливий порядок передбачений щодо дарування нерухомихречей. Такі правочини за участі фізичних осіб укладаються в письмовій формі і посвідчуються нотаріально. В даному випадку щододоговорів дарування діють загальні вимоги цивільного законодавства про передачу і оформлення прав власності на нерухоме майно. Правочини з приводу набуття власності на таке майно завждиздійснюються в письмовій формі з обов'язковим нотаріальним посвідченням. Відповідно до чинного законодавства нотаріального посвідчення вимагають договори дарування за участі фізичної особи.

  3. Певними особливостями зумовлена передача в дар майнового права. Специфіка предмету договору дарування майнових правзумовлює необхідність письмової форми правочину. Аналогічнаситуація виникає у разі, коли укладення договору не збігається змоментом передачі дарунку. В даному випадку має місце консен-суальна угода. Недотримання письмової форми угоди є підставоювизнання її недійсною.

  1. Закон окремо встановлює вимоги щодо дарування рухомихРечей, які мають особливу цінність. Такі договори повинні укладатися в письмовій формі. Законодавець не визначає критеріїв віднесення речі до такої, що має особливу цінність. Водночас дарування цінних рухомих речей може здійснюватися також усно, оскільки коментовані правочини не є нікчемними.

  2. Спеціальна вимога щодо форми правочину встановлена дляДарування валютних цінностей у розмірі, який перевищує 50-крат-

ний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. На сьогодні неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн. Договори дарування, що перевищують зазначений розмір, укладаються в письмовій формі з обов'язковим нотаріальним посвідченням. Поняття валютних цінностей міститься в Декреті про систему валютного регулювання.