Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

20. Аналітичний облік і документування операцій з оз

В аналітичному обліку об*єкт ОЗ - це:

  1. Закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього

  2. Конструктивног відокремлений предмет, признач. для виконання певних сам ост. Ф-й чи робіт

  3. Відокремлений комплекс конструктивно з*єдн. Предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої ф-ї, а комплекс виконує певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно.

  4. Інший актив, що відповідає визначенню ОЗ, або частина такого активу, що контролюється п-вом.

Для обліку наявності та руху ОЗ призначено ряд первинних документів:

ОЗ-1 – акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ОЗ

ОЗ-2 – акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об*єктів

ОЗ-3 – акт на списання ОЗ

ОЗ-4 – акт на списання автотранспортних засобів

ОЗ-5 – акт про установку, пуск та демонтаж бад. Матеріалів.

ОЗ-6 – інвентарна картка обліку ОЗ

ОЗ-7 – опис інвентарних карток з обліку ОЗ

ОЗ-8 – картка обліку руху ОЗ

ОЗ-9 – інвентарний список ОЗ

Для оформлення зарахованих до складу Оз окремих об*єктів застосовують акти приймання-передачі, який склад. на кожний окремий об*єкт приймальною комісією в одному примірнику. Комісія призначається розпорядженням керівника п-ва. Оформлений акт з доданою технічною документацією, що відноситься до даного об*єкту, передається до бухгалтерії, підписується гол. Бухг. І затверджується керівником п-ва.

Для обліку всіх видів ОЗ, що надходять в експлуатацію, в бухг-ї відкривається інвентарна картка обліку ОЗ. Ця картка заповнюється в одному примірнику на о-ві форми ОЗ-1. При цьому кожному об*єкту ОЗ присвоюють інвентарний номер. Нумерацію здійснюють з врахуванням рахунків і субрахунків. Присвоєння об*єкту інвентарного номера полягає в нанесенні на засоби номера фарбою або прикріплення житона з номером.

Поряд з інвентарними картками аналіт. облік ОЗ на п-вах здійснюють в книзі обліку ОЗ. Тут записують інформ. в розрізі конкретних підрозділів п-ва і з розмежуванням їх за обліково-кваліфікаційними групами. (будинки, обладнання, інвентар тощо)

Для реєстрації інвентарних карток обліку ОЗ застосовується опис інвентарних карток, який склад в одному примірнику і зберігається в бухг-ї.

При оформленні внутрішнього переміщення склад акт приймання-передачі (внутр.. переміщ) ОЗ, який виписується в 2-ох примірниках: 1-ий з розпискою одержувача і здавальника передаєтьс до бухг-ї, 2-ий передається в той відділ, куди переходить об*єкт.

Інформ. про переміщення об*єкту відображається в інвентарній картці обліку ОЗ. якщо об*єкт перебуває на реконструкції, модернізації чи проводиться поточний ремонт об*єктів, то записи про це відображають в акті приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об*єктів. Якщо ремонт чи реконструкцію проводить стороння організація, то акт склад в 2-ох примірниках, один з яких зал. у п-ва-підрядника.

Для оформлення вибуття ОЗ при повному або частковому їх списанні застосовується акт на списання ОЗ. він склад в 2-ох примірниках і затверджується керівником. 1-ий примірник передається до бухг-ї, а 2-ий зал. в особи, відповідальної за зберігання ОЗ і є підставою для здачі на склад запасних частин, металобрухту, що зал. в рез. списання.

Для оформлення списання автомобіля при їх ліквідації використовується акт форми ОЗ-4.

Об*єкт ОЗ може вилучатися із активів чи списуватися з балансу в будь-якому випадку при невідповідності критеріям визнання активом, тому всі первинні документи пов. Бути належним чином оформленя і в подальшому інформ. повинна відображатися в регістрах аналітичного і синтетичного обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]