Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

34.Форми та облік безготівкових розрах.

Підпр. орган-ї та заклади усіх форм власності проводять безготів. розрах-ки в нац. валюті У. через банк шляхом перерах-я коштів з рах-ку платника на рах. отримувача за допом. таких док-тів: платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі, платіжні вимоги, інкасові доручення. Платіжні вимоги та інкасові доручення застосов. у випадках, передбачених діючим закон-вом та нормат. актами НБУ. Платіжне доруч-я є письм. розпорядж. клієнта(платника) обслугов. банку про перерахув. з його рах. вказаної суми на рах. іншого підпр. (отримувача). За допом. платіжн. доруч-нь проводять розрах. за платежами як товарного так і нетоварн.хар-ру: за відвантаж. продукцію у порядку поперед. платежів по розрах.. з бюджетом по налогах та інш..Перерах. коштів можна проводити гарантованим платіжним дорученням. В окремих випадках можуть застосов. інкас. платіжні доруч-я на безсупереч. списання коштів з пот. рах. підпр. без його згоди. На суму оплачених платіж. вимог, доданих до виписки банку з поточного рах. підпр. в бухг. обліку робиться запис по Кт рах .31 і Дт відпов. рах.:63 ,64, 65, 68 та інш..Платіж. вимога-доруч. є комбінов. докум. склад .з 2-х частин: вимога до платника сплатити вартість поставленої прод-ї та доручення платника своєму банкові відпов. суму з свого рах. на рах. постач-ка.За акредитивної форми розрах. підпр.-покупець перерахов. частину коштів у банк до місця знаходж. продавця для оплати потім відвантаж. прод-ї. Акредит. можуть відкр. як за рах. власн. коштів, так і за рах. кредитів банку, признач. для розрах. з одним постач.Відзивний акредит. може бути змін. або анульов. банком-емітентом без попер. погодж. постач-ка. Безвідзивний акредитив не може бути анульов. або змін. без згоди постач. для якого він відкр-й.в БО на суму акредит., виставл. в нац. валюті:Д-т рах. 313-К-т рах.311,601.При отрим. повідомл.банка про списан. грош. коштів з акредит. в оплату рах.постач.:Д-т рах.63-К-т рах.313 Оприход. тов.-мат. цінностей отрим. від постач.:Д-т20-К-т63 По закінч. строку акредит.закрив., а залиш. перерах. на поточ.рах. покупця або на погаш. банк. кредиту:Д-т311-К-т313.Чеки застос. для розрах. в безгот. формі. В БО на суму ліміта чек книжки, придбан. за нац. валюту,робиться запис:Д-т 331-К-т 311. На суму, виписан. підпр. та сплач. банком розрах. чеків пред’явл.до сплати за товари та послуги:Д-т 63,68,93- К-т 331.На підпр. видані в підзвіт уповнов. особам для розрах.чек.книжки:Д-т 372-К-т 685 ,пред’явл. уповн. особами звітів про використ. чеків:Д-т 685-К-т 372. Постач. на суму отрим. чеків за рах. сплати за реалізов. тов. та послуги робить запис:Д-т 331-К-т 36. При отрим. виписки з банку прозарах. грош. коштів по чеках робить запис:Д-т 31-К-т 331.

35.Первиний та синтетичний облік операцій на поточному рахунку.

Для зберігання тимчасово вільних грошей та здійснення розрахункових операцій кожному підприємству відкривають у відділеннях банку поточні рахунки. Підприємство може відкривати кілька поточних рахунків у різних банках.

При відкритті першого поточного рахунку новоствореним підприємством протягом першого місяця в картці може не бути відтиску печатки (до її виготовлення); державна реєстрація здійснюється також після відкриття тимчасового рахунку, на який вноситься не менше як 30 % статутного капіталу.

Документи на відкриття рахунку особисто подають особи, яким надано право підпису бухгалтерських документів, при цьому пред'являють паспорт (або документ, що його замінює), документ про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків та документ про підтвердження повноважень. Працівники банку в установленому порядку знімають копії відповідних документів.

Первинні документи:

при готівкових розрахунках:

— чек грошовий; — об'ява на внесок готівки; — супроводжувальна відомість (при передачі готівки через інкасатора або надсиланні поштою);

при безготівкових розрахунках: — платіжне доручення; — платіжна вимога-доручення; — чек розрахунковий; — заява на акредитив; — вексель; — платіжна вимога (при безакцептному списанні грошей);

Регістр аналітичного обліку — виписка банку.

Синтетичний облік ведеться на активному субрахунку 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

Бухгалтерські проведення з обліку операцій на поточних рахунках в національній

1) Зараховані на поточний рахунок наявні, що надійшли з каси:

Дт 312 Кт 302

2) Зарахування на поточний рахунок сум, отриманих от іноземних покупців і замовників в оплату за відвантажені товарно-матеріальні цінності:

Дт 312 Кт 362

3) Зарахування на поточний рахунок сум повної чи часткової передплати, що надійшла від іноземних покупців (замовників):

Дт 312 Кт 681

4) Списання з поточного рахунку сум готівки, виданих банком у касу:

Дт 302 Кт 312

5) Списання з поточного рахунку сум за відвантажені ТМЦ:

Дт 632 Кт 312

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]