Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

41. Форми та системи оплати праці

Право громадян на працю закріплено Конституцією України якою визначено, щ о кожен має право на працю, яка включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обираєт або на яку вільно погоджується. Оплата праці ґрунтується на тарифній системі, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки і тарифно-кваліфікаційні довідники.

Тарифні сітки (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду (перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати) і міжкваліфікаційний(міжпосадовий) співвідношень розмірів тарифних ставок наступних розрядів до першого .

Для визначення: тарифної ставки будь-якого розряду робітника тре6а користуватися тарифно –кваліфікаційним довідником, у якому вказується перелік виконання робіт ,що відносяться до того чи іншого розряду, і враховувати кваліфікацію робітника.

Якщо кваліфікація ро6ітника не відповідає рівню вимог д0 виконуваних робіт, то Він повинен скласти кваліфікаційний екзамен на підвищення розряду.

При порушенні технологічної дисципліни, що спричинила зниження якості продукції, робітнику може бути знижена кваліфікація на один розряд, а відновлення розряду здійснюється в загальному порядку, але не раніше ніж через три місяці після його зниження. Посадові оклади службовцям встановлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посад і кваліфікацій.

Згідно з чинним законодавством системи, форми і розміри оплати праці Встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі. Держава гарантує лише дотримання власниками мінімальних розмірів та передбачених законодавством пр0 працю гарантій і компенсацій.

В основу організації оплати праці покладено колективні договори між роботодавцями та найманими працівниками. Колективні договори регламентують такі питання: - використання систем форм і видів оплати праці; - нормування праці т розцінки; -схеми посадових окладів; -умови введення та розміри надбавок до з\рл; -доплати премії та винагороди; -гарантії та компенсації.

Система оплати праці включає дві форми – погодинної (оплата праці залежить від відпрацьованого часу і встановлених тарифних ставок чи посадових окладів) та відрядної ( оплата праці залежить від виготовленого обсягу продукції з урахуванням складності умов праці та відрядних розцінок за одиницю продукції встановленої якості.

Погодинна форма оплати праці складається з

- погодинної простої – оплата здійснюється за кілька відпрацьованих годин і встановлених тарифних ставок чи посадових окладів -погодинно-преміальна – оплата здійснюється як при простій погодинній формі, але крім того працівнику виплачується премія за особливі умови роботи.

Відрядна форма оплати праціі включає: Пряму відрядну – оплата залежить від обсягу виготовленої продукції та розцінок; відрядно-преміальну – оплата залежить від суми заробітку за відрядними розцінками й обсягу виготовленої продукції та встановленого розміру премій. Непряму відрядну – використовується для оплати прації допоміжних працівників у процентах від заробітку основних, яких вони обслуговують, що стимулює продуктивність праці допоміжного персоналу Відрядно прогресивна – форма оплати ґрунтується на тому що із збільшенням обсягу виготовленої продукції зростає розцінка -акордну- форма передбачає нарахування заробітної плати за наперед визначену роботу, виконану в обумовлений час. За скорочення робочого часу і виконання якісної роботи може бути додатково нарахована премія. Колективно - відрядну (бригадну) - форма застосовується у Промисловості при випуску продукції

Оплата праці має певну структуру:

Основна з\пл (винагорода за виконану ро6оту працівниками за тарифними ставками чи окладами за відрядними р0зцігтками за обсяг роботи);

додаткової за\пл (винагорода за ро6оту понад встан0влені норми, за окремі показникі й особливі ум0ви праці. Сюди відносяться доплати, надбавки, компенсації, що передбачені законодавством , премії за виконання виробничих завдань і функцій);

інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]