Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

13.Інвентаризація майна та стану розрахунків

Інвентариз є способом виявлення г-ських засобів в джерел їх формув , які не знайшли документального відображу у БО. Інвент здійсн шляхом перевірки наявності майна і порівняння одержаних результатів з даними БО, це дає змогу встановити розходження, виявити надлишки і нестачі якщо вони мають місце, оформл їх відпов док і відобраз їх в обліку.

Залежно від повноти охоплення розрізн:

1)повна інвентариз – пердбач суцільну перевірку всього майна і стану розрахункових відносин, як правило провод перед складанням річного звіту і дає обширну інф про всі об’єкти обліку, але не завжди доцільна, оск трудомістка і ввідволікає значну к-сть працівн від о-вної роботи.

2)часткова інвентариз – охоплює лише окремі види засобів може провод на запит керівника, або уповноважених осіб.

В залежності від х-ру:

1)планова – провод за планом і у строки, які затверджені заздалегідь

2)позапланова – здійсн раптово згідно розпорядження керівництва, за вимогою слідчих або контролюючих органів, при зміні МВО тощо.

К-сть інвентаризацій у звітному році, дати їх проведення і перелік майна та зобов’язань, що підляг інвентариз під час кожної з них визнач керівником установи, крім випадків коли проведення інвентариз є обов’язковим:

1)перед складанням річної бухг звітності

2)при зміні МВО

3)при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей

4) після пожежі або стихійного лиха

5)згідно з розпорядженням судових та слідчих органів

6)при передачі майна установи в оренду.

Відповідальність за провед інвентариз правильне та своєчасне її проведення несе керівник установи. Для проведення інвентариз наказом керівника створ комісія з числа працівників установи за обов’язкової участі гол бухг. Інвентариз провод як правило на перше число місяця. Забороняється призначати головою місцевої інвентаризаційної комісії в одній і тій самій установі одного й того самого працівника два роки підряд.. забороняється проводити інвентаризацію цінностей пр и неповному складі членів інвентаризаційної комісії. Перевірка залишків матер цінностей в натурі членами комісії проводиться за обов’язкової участі МВО. До початку інвентариз в бухгалтеріях необх закінчити обробку всіх док про надходження і видачу матер цінностей, провести відповідні записи в регістрах аналітичного обліку і визначити залишки на день інвентаризації. Якщо інвентаризація на складах або в ін. закритих приміщеннях не закінчена втой самий день, то приміщення слід опечатати в кінці робочого дня інвентаризаційною комісією. Описи майна склад у 2 примірниках.

Рез інвентариз відобр о обліку в певному порядку. Виявлені надлишки ТМЦ або грош коштів оприбутковуються і зарах в дох п-ва ДТ20, 22, 23, 26, 28, 30 – КТ746. Нестача матер цінностей виявлена при інвентариз не залеж від причин їх виявлення відобр в коресп ДТ946-КТ 20,22, 26, 23, 28, 30. На вартість нестачі ТМЦ, коштів, що підляг відшкодуванню винними ос в БО проводиться запис ДТ375- КТ716.

Під час інвентариз можуть бути виявлені випадки пересортиці – надлишки одних і нестача ін. ТМЦ, як рез заміни одного сорту іншим при відпуску цінностей. Рез інвентариз віідобр в обліку в десятиденний термін після чого його п-ки проводяться у повну відповідність г-ських засобів і стану розрахункових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]