Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

10. Загальні принципи обліку процесу в-ва.

Процес в-ва – це виготовлення п-ції на п-ві, виконання робіт та надання послуг. Завданням обліку проц. в-ва безпосер є:облік матер і трудов витр, повяз з проц. в-ва; розмежування здійснених витрат між к-стю готової п-ції та виробами, що перебувають у незавершеному в-ві; визначення собівартості одиниці гот п-ції, а також аналіз динаміки зміни структури собівартості п-ції у розрізі елементів витрат. Облік затрат на в-во п-ції, виконання робіт на надання посл здійснюється на рах 23 «В-во», на якому по ДТ показ затрати повяз з в-вом, а по КТ – оприбуткування готової п-ції на склад п-ва.

Рах 23 по ДТ кореспондує із КТ 20,66,13,63. Всі ці витр, а також інші в сукупності складають в-чу собівартість виготовленої п-ції,виконаних робіт та наданих послуг.

Рах 23 по КТ кореспондує із ДТ 26, 25, 90 та ін.. Не всі витрати, які пов’язані з в-вом п-ції можна відразу віднести на собівартість конкретного виду п-ції. Виходячи з цього, за цільовим призначенням в-чі витр поділ на о-вні і накладні. О-вні витр – це витр які безпосер повяз з в-вом п-ції, виконанням робіт та наданням посл певного виду. Накладні витр – це витр, які не можуть бути безпосер прямо віднесені на собівартість конкретного виду п-ції. Прикладом таких витр є витр, повяз з обслуговув в-ва 91 «Загв-чі витр».

11. Загальні принципи обліку процесу реалізації

Проц. реаліз є завершальним етапом кругообігу г-ських зас п-ва. Завданнями обліку проц. реаліз є: визначення к-сті і вартості відвантаженої п-ції; визначення заборгованості п-ців перед п-вом за ввідвантажену їм п-цію, виконані роботи та надані посл згідно договорів; дотримання строків поставок гот п-ції, виконання робіт та надання послуг, а також термінів оплати зі сторони споживачів; облік витр повяз зі збутом п-ції, товарів, робіт і посл, а також просування їх на споживчому ринку; визначення фін рез від реаліз п-ції, виконаних робіт та наданих посл п-вом як в цілому, так і розрізі конкретних номенклатурних груп товарів.

Визначення отриманого прибутку або збитку здійснюється поетапно.

1)чистий дох від реаліз п-ції: дох від реаліз – ПДВ

2)оподатковуваний прибуток:ЧД –собівар реаліз п-ції, витр на збут

3)ПНП: оподатковуваний приб*0,23

4)ЧП:оподатковуваний приб-податок,який підляг перерах до бюдж.

Для обліку проц. реаліз викор рах:26 «Готова п-ція», 28 «Товари», 30, 31, 34 «Короткострок векселі видані», 36 «Розрах з п-цями і замовниками», 44 «Нерозпод приб непокр збитки», 70 «Дох від реаліз», 79 «Фін рез», 90 «Собівар реаліз», 93 «Витр на збут».

12. Документування і вимоги щодо оформлення документів

Документ є письмовим доказом фактичного здійсн г-ської опер або письмовим розпорядж на право її здійснення. Порядок документального офрмл опер та вимоги щодо складання док, регламентуються Положенням «Про документальне забезпеч записів в БО». Док мають практичне значення для попер і подальшого контролю за доцільність і законністю г-ських опер, дотриманням держ дисципліни. Попередній контроль здійсн керівні працівники, оск підписуючи док вони беруть на себе відповідальність за законність опер, оформленої цим док. Подальший контроль здійсн облікові працівники при прийм і опрацюванні док працівн податков, фін ревізійних органів. До док ставляться такі вимоги: своєчасність складання, достовірність п-ків, правильність оформлення.

П-ки, що містяться в документах і х-зують операцію наз реквізитами. Обов’язковими реквізитами кожного док є:

1)назва п-ва, від імені якого складено док

2)ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

3) назва док, його.№, та код ф-ми

4)дата склад док

5)зміст ГО та її вимірники

6) підписи посадових осіб, відповідальних за здійснення опер і правильність її оформлення

Велике знач на викон вимог до оформл док має уніфікація та стандартизація док. Уніфікація док – це розробка єдиних форм док для оформлення однотипних г-ських опер на п-вах і організ всіх ф-м в-сті і різних галузей. Стандартизація док – це встановлення для бланків однотипних док, однакового, найбільш раціонального розміру і ф-ми із завчасним визначенням відповідних реквізитів. Док повинні склад чітко, розбірливо, без будь яких дефектів, які б викликали сумнів щодо дійсності док, та правильності г-ської опер. Вільні рядки в док повинні прокреслюватися, помилки в док виправл коректурним способом. Виправлення пом повинно бути застереж надписом «Виправлено» і підтвердж підписами осіб, які підпис цей док із зазначенням дати виправлення. Док повяз з оформл грош коштів склад на спец бланках, які виг таким чином, щоб на них не можна було зробити ніяких виправлень, їх наз бланками суворого обліку.

За призначенням док поділ на :

1)розпорядчі – містять наказ на здійснення г-ської опер, до них належ чеки на одерж готівки, платіжні доруч на перерах коштів, довіреності на отримання матер цінностей;

2)виправдні – є док, які підтвердж факт здійснення опер, вони є обґрунтуванням для облікових записів

3)док бухгалтерського оформлення – склад самими працівн бухгалтерії на підставі відповідних виправдних або розпорядчих док, і їх признач поляг в техн. підготовці облікових записів

4)комбіновані – поєдн всі 3.

За порядком складання:

1)первинні – склад в момент здійснення опер

2)зведені – склад на підставі однорідних первинних док, шляхом узагальнення і групування їх п-ків.

За способом охоплення:

1)разові – викор для оформл однієї або кілької опер, які запис в док одночасно

2)накопичувальні

За місцем складання:

1)внутрішні

2)зовнішні

За способом складання:

1)ті які склад вручну

2)електронні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]