Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

39. Облік розрахунків по претензіях, за завданими збитками та за нарахованими доходами.

373-Розрахунки за нарахованими доходами призначений для відображення нарахованих дивідендів,%,які належать отримати підприємству від спільної діяльності від володіння правами порядку участі в капіталі,асоційованих та неасоційованих підприємствах.

Дивіденди це доходи які отримуються за нормативними правами у вигляді частини прибутку,включаючи доходи,%та акції придбаних в юридичних осіб чи внески до статутного капіталу.

%-це дохід повязанй з платежами постачальника на користь кредиторам у вигл плати за викор залуч ним на певний термін коштів.

до% належать платежі за використання коштів,або товарів отриманих в кредит на умовах комерційного кредиту.

Також до % належить використання коштів залучених на депозит використання майна заданих в оренду придбання облігацій.

роялті-передбачені відрахування продавцеві які згідно з ліцензійною угодою сплачує ліцензіат за право користування предметом ліцензійної угоди.

девіденти підприємство отримує у вигляді доходів від інвестицій в спільні підприємства,в асоційовані та дочірні підприємства.

нарахування доходів від спільної діяльностівідображаєтьсяв кореспонденції:14-722.

девіденти від асоційованих підприємств що належать інвестору відображаються:14- 721.

доходи від інвестицій в дочірні підприємства: 14- 723.

на суму належить інвестору доходів складається кореспонденція:373-14.

Отримання девідентів відображається:31-373.

синтетичний облік розрах за нарахов дох відобража в журн№3,а аналітичні в відомості3:2 за видами інвестованого капіталу в спільну д-сть та інші види фінансової д-сті…

374-В процесі придбання товарно матеріальних цінностей і взаємодії з контр агентом підприємство може виявити порушення договірних умов(це невідповідність цін арифметичні помилки в розрахункових документах…перш ніж звернутись до суду підприємство вживає заходів до арбітражного регулювання суперечок підприємство права якого порушені звертається до порушника з претензією що підписується керівником надсилається адресату або вручається під розписку.

Претензія має містити:

1)повне найменування і поштові реквізити заявником в претензії і юридичної особи до якої вона пред’являється ,дату і номер претензії.

2)обставини на підставі яких пред’явлена претензія докази що підтверджують посилання на документи.

3)сума претензії та її розрахунок якщо претензія підлягає грошовій оцінці,вимогам заявника.

при задоволенні притендзії у відповіді зазначають визначену суму,номер і дату платіжного доручення на перерахування визначеної суми або інших осіб задоволення претензії.

облік розрахунків за претензіями які пред’явлені постачальникам пред’явникам,транспортним та іншим організаціям,а також за предявними їм за визначення штрафом ведеться на рахунку-374.

Суми пред’явлені не визначені платником претензій на рахунку не відображаються.

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ:

1)виставлено претензію до постачальника за виявленні нестачі при отримані товарно матеріальних цінностей-ДТ 374-63.

2)пред’явлено претензіям іншим організаціям за підвищення ціни-374-68.

3)виставлено притенцію на отримані штрафи та неустойкі-374-715.

4)задоволені претензії шляхом відшкодування постачальникам нестачі товарно мат цінностей-20-374.

5)внесено в касу чи на поточний рахунок суми нестачі за виставлену претензію-30,31-374.

синтетичний облік за претензіями ведеться в журналі№3 в аналітичному 3:2 в розрізі постачальників інших юридичних осіб пред’явлених до них претензіє.

підприємства ведуть розрахунки зі своїми працівниками з відшкодування матеріальних збитків завданих ними в результаті нестач розкрадань,грошових,товарно матеріальних цінностей виявленні втрати від псування майна.

економічна сутність відшкодування збитків полягає не в тому що винна особа компенсує підприємству облікову вартість,а в тому що покриває витрати на його повне оновлення,тому при розрахунку сумі відшкодування збитку нанесеного вмисними діями використовують коефіцієнти кратності і розмір збитків перевищує розмір прямої дійсної шкоди.

375-для обліку завданих збитків призначений рахунок 375

по ДТ якого відображаються дебіторська заборгованість на основі наказу керівника або відповідного рішення суду або погашення такої заборгованості на основі ПКД виписки банку,накладної.

втрати матеріальних цінностей виявляються при інвентаризації,виявлення нестач та віднесення їх до винних осіб відображаються в кореспонденції:375-716.

погашення заборгованості серед крадіжок нестач та псувань:30,31,20,66-375.

синтетичний облік ведеться в журналі №3 а у відомості 3:2за прізвищами винних осіб.

для здійснення кредитування члени кредитних спілок створюють відповідні організації,члени кредитних спілок вносять членські внески за рахунок яких за надходженню кредитування здійснюється видача фінансового кредиту 1 або кількох членам кредитної спілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]