Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

7. Побудова бухгалтерського балансу, активи і пасиви п-ва

Бухг баланс – є способом ек групування і і узагальненого відображення в грошовій оцінці стану г-ських зас за складом та розміщенням та за джерелами їх утворення та цільовим призначенням. Бал склад на ост дату звітного періоду. Бал склад з 2 частин – активу і пасиву. В активі відображу г-ські зас, які об’єднані в окр. структурні частини балансу, на о-ві такого виділення досліджується склад і розміщення засобів, які прийнято називати ресурсами, майном, активами. В активі бал відобр матер і нема тер цінності, грошові кошти та їх еквіваленти, а також кошти в розрахунках. Пасив бал склад з власних ізалучених джерел, тобто власного капіталу і зобов’язань. Актив і пасив бал склад з окр. статей, кожна з яких відображу величину ек однорідного виду засобів або їх джерел. Аг підсумки активу і пасиву бал наз валютою балансу. Обов’язковою умовою правильногокладання балансу є рівність підсумків активу і пасиву. Це зумовлю тим, що в обох його частинах відображені у вартісному вимірнику одні і ті ж г-ські зас, тільки згруповані за різними ознаками: в активі – за складом і розміщенням; в пасиві – за джерелами утворення та цільовим призначенням.

Підсумок активу не може бути більший або менший за підсумок пасиву, оск аг вар майна завжди повинна = сумі тих джерел за рах яких воно утворене. Це підтверджує принцип рівноваги, який закладений у балансі. Відсутність рівності свідчить про наавність помилок в облікових записах. Метою складання балансу є надання користувачам повної правдивої і неупередженої інф про фін стан п-ва на певну дату. Фін стан п-ва х-зується структурою і якістю активів, власного капіталу і зобов’язань, а також здатністю відповідати за своїми зобов’язаннями, тобто платоспроможністю.

Баланс побудований за принципом балансу нетто:

1)ОЗ і нема тер акт включаються до підсумку балансу за залишковою вартістю

2)дебіторська заборгов включ до валюти бал за вирахуванням резерву сумнівних боргів

3)власний капітал враховується впідсумку бал за фактично внесеною сумою, що знах в обороті п-ва за мінусом неоплаченого та вилученого капіталу.

Бал склад з2 част: активу і пасиву. Актив включ 3 розділи: не обор акт, обор акт, в-ти майб пер та сам ост описуваний 4 розділ: не обор акт і групи вибуття.

Для того, щоб визначити чи буде той чи ін. об’єкт обліковуватися вскладі активів потрібно, щоб він відповідав 3 критеріям:

1)об’єкт отриманий в рез минулих операцій або подій

2)він контролюється п-вом

3)використання його вмайб призведе до одерж ек вигод

Якщо на дату балансу п-во знає, що актив не є джерелом вигоди, він не може бути використаний чи проданий, такий актив не відображу в балансі, а має бути списаним на витрати, що будуть відображатися в звіті про фін рез.

Пасив має 5 розділів6

1)власний капітал

2)забезпеч майб витрат і платежів

3)довгостроковіт зобовяз

4)поточні зобовяз

5)дох майб періодів

Доходи одержані п-вом протягом звітного періоду або попер звітних періодів, але які належать до наступних звітних періодів наз дох майб періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]