Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

6.Класифікація рахунків, план рахунків

Рахунки БО – є способом групування г-ських опер за ек однорідними ознаками з метою систематичного контролю за наявністю і змінами засобів та джерел в процесі г-ської д-сті. Бухг рах класифік за двома озн:

1)за ек змістом (дає можливість згрупувати рах в залежності від того, що на них обліковується)

-рах для обліку г-ських засобів (рах 1,2,3 класів)

-рах для обліку джерел утворення г-ських зас:

•рах для обліку власних джерел (рах 4 класу)

•рах для обліку залучених джерел (рах 5,6 класу)

-рахдля обліку г-ських процесів:

•рах для обліку проц. постач (рахунок 63)

•рах для обліку витрат в-ва і д-сті п-ва (рахунок 23, клас 8,9)

•рах для обліку реалізації;дох і рез д-сті (рахунок 36, клас 7)

2) за призначенням і структурою (дає можливість з’ясувати для яких цілей і отримання яких п-ків передбачено рах, що відображується по його ДТ і КТ):

-основні (рах, на яких здійсн облік г-ських зас п-ва, а також джерел їх утворення, що в сукупності х-зують майновий стан п-ва)

•інвентарні (рах, на яких відображу цінності, що врахов при проведенні інвентаризації на п-ві)

•по обліку власного капіталу (знаходять відображення власні джерела утворення г-ських засобів)

•розрахункові рах (для здійснення обліку розрахунків із різними як юр та фіз. ос)

-регулюючі (викор для обліку сум, які признач для регулювання залишків по о-вних рах, на яких обліковуються г-ські засоби і джерела їх утворення):

•доповнюючі (викор для збільшення суми залишку по о-вному рах, який регулюється)

•зменшуючі (викор для зменшення суми залишку по основному рах, який регулюється)

-операційні (викор для обліку витрат п-ва в проц. г-ської д-сті):

•калькуляційні (для обліку в-т, які повязані з в-вом п-ції, виконанням робіт та наданням посл п-вом, а як наслідок, і визначення їх фактичної собівартості)

•збірно-розподільчі (для попереднього накопичення в-т і розподілу їх по об’єктах обліку)

•збірно-нерозподільчі (для узагальнення інф про собівартість реаліз п-ції, робіт та послуг п-ва, а також для узагальнення інформації про витрати операц, інвестиц, фін д-сті, яві не включ до собівар п-ції)

•транзитні (для обліку в-т операц д-сті за таими елементами в-т: матер в-ти, в-ти на опл праці, відрах на соц зах, амортиз та ін операц в-ти)

-фінансово-результативні (для відображення дох і рез д-сті п-ва):

•по обліку дох (69, 7 клас без 79)

•порівняльні (співставлення дох і витрат, рах 79)

•по обліку приб або збитків (різниця між дох і витратами (44 – нерозпод приб)

-позабалансові (для узагальнення інф про наявність і рух цінностей, що не належ п-ву, але тимчасово перебув у його користуванні, розпоряджені або на зберіганні)

План рах – це систематизований перелік рахунків, призначених для відображення г-ських опер, накопичення бухг інф про д-сть п-ва, необхідної користувачам для прийняття рішень. Головною метою ПР є збір і опрацювання даних необхідних для контролю, управління та складання фін звітності. В Україні функціонують 3 види ПР: 1)ПР БО п-в і організацій; 2)ПР БО бюджетних установ; 3)ПР БО банківських установ. Структура ПР узгоджена із структурою балансу і звіту про фін рез. Залишки рах 1-3 класу відображу в активі балансу. Залишки ирах 4-6 класу відображу в розділах пасиву балансу за даними рах 7-9 кл склад Звіт про фіе рез. Рах 0 кл признач для відображу інф, що розкрив в примітках до фін звітів. ПР структурно складається з 10 класів, які включ балансові, номінальні та позабалансові рах. ПР орієнтується на потреби складання звітності, тому чітко розмежовані балансові рах. Об’єднані в класи за розділами активу і пасиву номінальні рах признач для обліку дох, витрат, і рез д-сті, на відміну від балансових залишків не мають та позабалансові (0 клас) – в ПР використано децимальну систему кодування, за якої кожна цифра в коді рахунку визначає відповідну складову плану. Таким чином діючий план розрахунків на мах можливу к-сть 99 рах першого порядку, акожен рах може містити 9 субрах. На рах 1-9 класу поширюється правило подвійного запису. На рах 0 класу не поширюється правило подвійного запису.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]