Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

60.Поняття про регістри бо та їх види

Господарські операції, що оформлюються відпов. Док., підлягають групуванню і відображенню в певному порядку в облікових регістрах (ОР). Це здійснюється з метою одержання узагальненої інформ. про наявність і зміни майна підприємства, господарські процеси і фін.рез.

ОР – це носії інформації спеціального формату і будови призначені для реєстрації, групування і узагальнення госп. операцій, оформлених відповідними первинними док.

Записи госп. операцій в ОР наз обліковою регістрацією.

За зовнішнім виглядом ОР поділяються на: -книги; -картки; -окремі листи.

За х-ром записів ОР поділ на: - хронологічні; -систематичні; -комбіновані.

В хронологічних ОР госп. опер. Запис в календарній послідовності їх здійснення і оформлення (н-д реєстрація в журнал операцій)

Систематичні признач. для групування однорідних за ек. змістом госп. опер. на рахунках обліку (н-д Головна книга)

В комбінованих регістрах хронологічні і систематичні записи ведуться одночасно (Касова книга)

За обсягом змісту записів ОР поділ на регістри 1)систематичного обліку; 2)аналітичного обліку; 3)комбіновані.

В регістрах синтетичного обліку відображається інформація тільки в розрізі синтетичних раунків (Журнали)

В регістрах аналітичного обліку відображу. Інформ. Про об*єкти аналітичного обліку (особовий лист і ЗП)

Комбіновані регістри забезпечують можливість відображати об*єкти в аналітичному розрізі і одночасно одержувати узагальнені синтетичні показники (Журнал№3 з відповідними до нього відомостями)

Залежно від змісту облікових операцій регістри мають різну форму. Найчастіше на практиці використ. Регістри двосторонньої, односторонньої, багатогранної і шахової форм.

В одностор. Регістрах графи для Дт-х і Кт-х записів розміщені поряд в правій стороні регістру, а графи для запису дати, номера і змісту операції – зліва,і є загальними як для Дт-х так і для Кт-х записів.

2-сторнонні ОР склад з 2-ох однакових частин, ліва з яких признач. для Дт-х записів, а права – для Кт-х. така форма характерна для бухг. Книг (н-д Гол. Книга)

Багатографні регістри х-ються тим,що одна їх графа переважно Дт, поділ. На кільки граф, які використ. Для аналітичного обліку по рах., суми яких групуються за певними п-ками (н-д для обліку в-чих в-т за статтями калькуляції)

Шахові ОР побуд. Таким чином, щоб кожну записану суму характеризували 2 ознаки: 1) рах., який Дт-ся; 2) рах., який Кт-ся. В таких регістрах сума операції запис тільки 1 раз: по Дт і Кт кореспондуючих рах., що забезпеч. Наочність облік записів і скорочує облікові роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]