Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

4. Рахунки бо:активні, пасивні, активно-пасивні

В залежності від поділу балансу на актив і пасив, рахунки БО поділ на активні і пасивні. Активні рах признач для обліку г-ських засобів, а пасивні рах – для обліку джерел утворення г-ських засобів. За зовнішнім виглядом акт і пас рах не вірізняються один від одного.

На активних рах початкове сальдо показують по ДТ. В свою чергу збільшення г-ських зас показують по ДТ, а зменшення - по кредиту.

Загальна сума записів по рах на протязі місяця по ДТ або по КТ назив оборотом. Треба зауважити, що до обороту не включається початковий залишок по рахунку. Для визначення ківнцевого сальдо на кінець місяця по активному рахунку необх до початкогого ДТ сальдо + дебетовий оборот і – кредитовий оборот. Кінцеве сальдо по активному рах відображ в ДТ.

На пасивних рах початкове сальдо зазанчається по КТ. В свою чергу збільшення джерел г-ських зас показують по КТ, а зменшення – по ДТ. Для визначення с-альдо на кінець місяця по пасивному рах необх до початкового сальдо + кредитові обороти – дебетові обороти.

Крім активних і пасивних рах в БО є рах, яким притаманні в-сті як активних так і пасивних рах одночасно. Такі рах назив активно-пасивними, які в свою чергу поділяються :

1)рах з одностороннім сальдо

2)рах з двостороннім сальдо (по ДТ і КТ одночасно)

До таких рах як правило відносяться рах, через які здійснюються розрахунки п-ва з різними дебіторами і кредиторами. На ктивно-пасивних рах сальдо початкове може бути на одній стороні, а сальдо кінцеве може бути виведене на іншій стороні.. на початку місяця рах може бути активними, а наприкінці – пасивним. Що стосується кредиторської заборгованості, то на активнно-пасивному рах вона зростає по кредиту, а зменшується по ДТ; дебіторська заборгованість навпаки – по ДТ зростає, а по КТ зменшується. Для того, щоб вивести кінцевий залишок, по активно-пасивному рах з одностороннім сальдо необхідно до початкового залишку додати суму обороту з тієї сторони рах, де було зазначено початкове сальдо і відняти оборот з іншої сторони рах. Якщо отримана сума більша 0, то кінцевий залишок буде знаходитись на тій стороні, де було початкове сальдо. Якщо отримана сума менша 0, то кінцеве сальдо буде знаходитись на іншій стороні у порівнянні з початковим сальдо.

5. Рахунки синтетичного, аналітичного обліку, субрахунки та подвійне відображення операцій на рах

Система рах БО включає в себе 3 види рах: 1)синтетичні рах; 2)субрахунки ; 3)аналітичні рах.

Синтетичними рах наз рах, які містять у собі у загальнені дані про економічно однорідні групи г-ських засобів п-ва, джерел їх утворення, г-ські процеси, а також результати г-ської д-сті субєкта господарювання. Осоновним є те, що інформація на синтетичних рах відображається тільки в грошовому вимірнику. Узагальнена інформація, яка міститься на синтетичних рах є важливою для ведення Головної книги, скаладання балансу, а також подачі різного роду звітності до фін органів.

Системою рах БО передбачено поділ синтетичних рах, на субрах, які також узагальнюють в собі інформацію про господарські засоби, джерела їх утворення, а також г-ські процеси, але на дещо нижчому щаблі у порівнянні із синтетичними рах. Поряд з тим узагальненої інформації явно не достатньо для прийняття оперативних управлінських рішень, які забезпечать найбільш ефективну взаємодію всіх його ресурсів. Наявність такого роду інформації одержують за допомогою аналітичних рах, які призначені для обліку наявності і змін безпосередньо з кожного виду г-ських засобів, джерел утворення г-ських засобів і г-ських процесів. Інформація яка міститься на цих рах знаходить своє відображення поряд з грошовим у натуральних і трудових вимірниках.

Різні види г-ських зас та джерел їх утворення знах свої відображення на окремих бухг рах, - відображення операцій, які відбуваються на рах БО, здійснюються способом подвійного запису. Його суть заключається в тому, що кожна ГО у хронологічній послідовності знаходить своє відображення як мінімум на двох взаємоповязаних бухг рах в одній і тій самій сумі: в одному – по ДТ, в іншому – по КТ.

Відображення кожної г-ської опер на рах способом подвійного запису забезпечує: 1)повноту відображення і рівність змін по ДТ одного і КТ іншого рах; 2)здійснення контролю за рухом г-ських зас і джерел їх утворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]