Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

42. Порядок нарахування зп

Облік праці й заробітної плати повинен забезпечити оперативний контроль за кількістю і якістю праці, за використанням коштів, що включаються у фонд ЗП, і виплатами соц х-ру. За кожним розрахунком мається на увазі особа, для якої заробітна плата є основним і головним джерелом його життєдіяльності, а для підприємства - це суми виплат впливають на кінцевий фінансовий результат його д-сті. На великих і середніх підприємствах розробкою та розрахунком усіх необхідних показників щодо праці і ЗП, зокрема кількістю та складом працюючих, прийомом на роботу, переміщенням по службі тощо займається відділ кадрів.

Відділ кадрів відкриває особову справу на кожного працівника, оформляє надання відпусток, присвоєння кваліфікації, змін тарифних ставок та окладів та інші оперативні дані (дні народження, вихід на пенсії категорій працівників тощо). Такі дані відображаються в особових справах на основі записів про приймання, переміщення чи звільнення наказів і розпоряджень адміністрації та інших документів. Накази щодо руху доводяться до відома працівників бухгалтерії, які ведуть облік розрах з оплати праці.

Документи за кадровим складом можуть бути представлені у вигляді наказів, розпоряджень за підписом керівника підприємства

Конкретно для працівників бухгалтерії названі документи, що поділяються на такі групи :

-документи про рух по службі (прийняття, сумісництво, заміщення, зміна оплати);

документи про додаткові виплати у вигляді разових премій, винагород,компенсацій і допомог;

- документи на право відриву від основної роботи (відпустка, навчання тощо);

інші документи цього профілю.

Зі старони бухгалтерії найважливіші вимого при цьому повинні бути пов’язані з наявністю в зазначених документах достатніх і необхідних даних, таких як. форма документу (наказ, розпорядження),його дата,№, прізвище, ім'я, по батькові працівника, тип трудої угоди, посада, умови прийому, посадовий оклад, режим роботи, шифр виробничих витрат, підпис керівника підприємства. Контроль за своєчасним початком і закінченням роботи, використанням часу протягом робочого дня здійснюють керівники виробничих підрозділів на яких покладено цей контроль.

Існують наступні системи контролю:

карткова - за допомогою контрольних годинників, зазначають час явки кожного працівника в його картці;

жетонна - із застосуванням табельних жетонів або марок

перепусткова (шляхом здавання перепусток на початку зміни та отримання їх у кінці зміни від контролера);

рапортно-відомістна (з використанням рапортів, табельних відомостей, отриманих від майстрів, бригадирів та інших відповідальних осіб).

Метою подібного контролю є виявлення неявок (з роботи), забезпечення точності фіксування робочого часу, що важливо длянарахування заробітної плати погодинникам та визн. виконання норм виробітку відрядників.

При почасовій оплаті праці (при якій згідно з тарифною сіткою за годину роботи або оклада оплачується затрачений час на підприємстві.) основним документом ,що слугує для нарахування з\п, є табель. Форми первинних док-тів і порядок їх викор-ня для обліку залежать ві орг-ції, але в них має бути зафіксовано: в якому в-ві, що вироблено, скільки і якої якості, розцінка за од., належна ЗП, час за нормою і фактично витрачений. В цьому випадку для розрахунку заробтіку роб-ка треба знати його разряд, годинну тарифну ставку даного розряду та кільк-сть відпрацьованих годин по табелю. При розрах-і з\п по посадовому окладу останній зберігається при відпрацюванні всіх робочих днів місяця.При відрядній оплаті (в основу розрахунку береться кількість виконаної роботи.) та індивідуальному виконанні робіт зарплата розрах-ся шляхом помноження кількості виготовлених деталей (об”єма виконаних робіт, послуг), вказаних у відповідних первинних документах. на встановлену розцінку за одиницю праці. Кожна з цих форм має свої різновиди (системи). Так відрядна має системи: пряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, акордна.При прямій відрядній сист. Оплата провод-ся за кожну одиницю виробленої прод-ї при незмінній відрядній розцінці. Відрядно-преміальна сист. –робітникам нарах-ся певна премія. Відрядно-прогерсивна- виконані роботи оплачуються у межах норми –за твердими розцінками, зверх норми- за підвищеними прогресивно-зростаючими розцінками. Почасова має 2 системи: проста почасова (віходячи лише з кільк-ті відпрацьованого часу та тарифної ставки у відповідності з кваліфікацією) та почасово-преміальна (за досягнення встановлених показників виплачується премія). Форми первинних док-тів і порядок їх викор-ня для обліку залежать ві орг-ції, але в них має

бути зафіксовано: в якому в-ві,

Відповідно до Кодексу законів про працю оплата за невідпрацьований час і за особливі умови праці передбачається за певних умов і включає різноманітні види доплат .

Поєднання (суміщення) професій чи посад передбачається КЗпПУкраїни статтею 105, яка свідчить, що працівники, які суміщають на п-ві разом з основною роботою, передбаченою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або виконують обов'язки тимчасово відсутнього працівника отримують доплату за поєднання професій. Розмір доплат визначається на умовах, передбачених колективним договором.

Робота в понаднормовий час оплачується погодинникам за перші дві години в півтора разовому розмірі, а в наступні - в подвійному розмірі погодинної ставки. Відрядникам доплата здійснюється за всі понаднормові години у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації за погодинною системою.

Робота у святкові та неробочі дні оплачується у подвійному розмірі.

Невиконання робіт, передбачених відрядним нарядом не з вини працівника оплачується в частині виконаної роботи за існуючими нормами і розцінками. Оплата браку', виявленого при виготовленні п-ції, який визнано браком не з вини працівника, здійснюється за зниженими розцінками.

Оплата часу простою, допущеного не з вини працівника, передбачається у розмірі не нижчому від двох третин тарифної ставки.

Оплата часу освоєння нової продукції чи в-ва здійснюється за середнім заробітком працівника, розрахунок якого робиться за раніше нарахованою заробітною платою.

При нарахуванні заробітної плати в усіх випадках з розміру оплати та надання допомоги за час непрацезді пологами для визначення середньоденної чи сер включаються такі види нарахувань:

основна зп; надурочні години; нічні години; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування; високі досягнення у роботі; висока майстерність; доплата за умови праці;ь доплата за інтенсивність праці; керівництво бригадою; вислуга років; премії за економію матеріалів та електроенергії винагороди за підсумками роботи за рік дванадцята частина суми за рік).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]