Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

25. Обставини, що виключають можливість участі у справі судді, прокурора, слідчого, особи яка провадить дізнання. Порядок їх відводу.

Метою застосування інституту відводів є: 1) належне виконання завдань кримінального судочинства (ст. 2 КПКУ); 2) забезпечення всебічного, повного та об’єктивного дослідження обставин справи; 3) винесення законного, обґрунтованого і справедливого рішення по кримінальній справі.

Суддя або народний засідатель не може брати участі в розгляді кримінальної справи, якщо він: 1) є потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем або родичем кого-небудь з них, а також родичем слідчого, особи, яка провадила дізнання, обвинувача або обвинуваченого; 2) брав участь у даній справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка провадила дізнання, слідчий, обвинувач, захисник або представник інтересів потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача; 3) під час досудового розслідування справи вирішував питання щодо проведення обшуку, виїмки, огляду, обрання, зміни чи скасування запобіжних заходів, продовження строків тримання під вартою або розглядав скарги на затримання чи на постанови про відмову в порушенні кримінальної справи або закриття справи; а також розглядав питання про усунення захисника в порядку, передбаченому ст. 611 цього Кодексу; 4) особисто або його родичі заінтересовані в результатах справи; 5) при наявності інших обставин, які викликають сумнів у їх об’єктивності. У складі суду, що розглядає кримінальну справу, не можуть бути особи, які є родичами між собою (ст. 54 КПКУ). У ст. 55 КПКУ перелічені підстави, які виключають участь судді при повторному розгляді справи.

Правила, передбачені статтями 54 і 56 КПКУ, стосуються прокурора. Не можуть бути підставою для відводу обставини, коли прокурор брав участь у проведенні досудового слідства, у розгляді справи в суді першої інстанції, в апеляційному чи касаційному порядку (ч. 1 ст. 58 КПКУ). Рішення про відвід прокурора на досудовому слідстві приймає вищестоящий прокурор, а в суді – суд, який розглядає справу, або одноособово суддя (ч. 2 ст. 58 КПКУ).

Слідчий і особа, яка провадить дізнання, за наявності загальних підстав, які виключають їх участь у кримінальній справі (ч. 1 ст. 60 КПКУ), повинні заявити самовідвід, не чекаючи заяви про відвід. Остан-ню, крім осіб, названих у ч. 2 ст. 60 КПКУ, вправі подати і підозрюваний (ч. 2 ст. 431 КПКУ). Участь слідчого чи особи, яка провадить дізнання, у дізнанні чи досудовому слідстві не є підставою для їх усунення від подальшого розслідування справи. Заява про відвід або самовідвід слідчого і особи, яка провадить дізнання, подається прокуророві, який розглядає і вирішує її протягом двадцяти чотирьох годин (ч. 3 ст. 60 КПКУ). Проведення розслідування кримінальної справи особою, яка підлягає відводу, винесення рішення незаконним складом суду визнаються істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону (ч. 1, пп. 2, 5 ч. 2 ст. 370 КПКУ) і є підставою для: а) повернення справи на додаткове розслідування (пп. 2, 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 11 лютого 2005 року № 2 «Про практику застосування судами України законодавства, що регулює повернення кримінальних справ на додаткове розслідування»); б) скасування або зміни судових рішень (п. 3 ч. 1 ст. 367, п. 1 ч. 1 ст. 398 КПКУ).