Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

1) Заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян.

Заяви і повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян можуть бути усними або письмовими. Усні заяви: а) заносяться до протоколу; б) заявник попереджується про відповідальність за неправдивий донос, про що відмічається в протоколі; в) цей протокол підписується заявником та посадовою особою, що прийняла заяву (ч. 1 ст. 95 КПКУ). Письмова заява: а) повинна бути підписана особою, від якої вона подається; б) до порушення справи слід пересвідчитися в особі заявника; в) необхідно попередити заявника про відповідачьність за неправдивий донос і відібрати від нього відповідну підписку (ч. 2 ст. 95 КПКУ).

Повідомлення підприємств, установ, організацій і посадових осіб повинні бути викладені тільки в письмовій формі, підписані особами, які мають право діяти від їх імені, та засвідчені штампом чи печаткою або написані на фірмовому бланку.

2) повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину або з поличним з метою доставляння підозрюваної особи до відповідного органу дізнання чи досудового слідства. Таке затримання не слід ототожнювати із затриманням, передбаченим статтями 106 і 115 КПКУ, мова тут йде лише про фізичне затримання (захоплення).

3) явка з повинною – це особисте, добровільне письмове чи усне повідомлення заявником органу дізнання, дізнавачу, слідчому, прокурору, судді або суду про злочин, вчинений чи підготовлюваний ним, до порушення проти нього кримінальної справи. Усна заява заноситься до протоколу, в якому зазначаються відомості про особу заявника і викладений зміст заяви від першої особи. Протокол підписують заявник і посадова особа, яка склала протокол. Письмова заява про явку з повинною має бути підписана заявником і посадовою особою органу дізнання, дізнавачем, слідчим або прокурором, якими прийнята заява, із зазначенням на заяві дати її прийняття.

4) повідомлення, опубліковані в пресі. Повідомчення, опубліковані в пресі – це ст., замітки, фейлетони тощо. Під пресою розуміються періодичні й продовжувальні видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію, а також додатки до них у вигляді видань газетного та журнального типу (ст. 1 Закону про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні). За повідомленнями, опублікованими в пресі, кримінальні справи порушують тільки прокурори – з метою недопущення паралельних проваджень.

5) безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину означає, що ці органи та особи самі, незалежно від чиїхось заяв і повідомлень (тобто приводів, зазначених у пп. 1-4 ч. 1 ст. 94 КПКУ), виявляють ознаки злочину (наприклад, орган дізнання – при провадженні оперативно-розшукової діяльності або при розслідуванні кримінальної справи, прокурор – при здійсненні нагляду).