Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

77. Закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку. Структура, зміст і значення обвинувального висновку.

Обвинувальний висновок – це процесуальний документ, у якому слідчий підводить підсумок досудового розслідування в справі і формулює обвинувачення певної особи у вчиненні злочину з наведенням конкретних доказів. Якщо в справі є кілька обвинувачених, то складається один спільний обвинувальний висновок з чітким визначенням ролі кожного обвинуваченого у вчиненні злочину (злочинів).

Описова частина: 1) обставини вчиненого злочину (місце, час, способи, мотиви і наслідки); 2) докази, які підтверджують винність обвинуваченого в пред’явленому йому обвинуваченні; 3) відомості про потерпілого; показання кожного з обвинувачених по суті пред’явленого йому обвинувачення, доводи, наведені ним на свій захист, і результати їх перевірки; 4) наявність обставин, які обтяжують та пом’якшують його покарання.

Резолютивна частина: 1) наводяться відомості про особу кожного з обвинувачених; 2) коротко викладається суть пред’явленого обвинувачення із зазначенням ст. кримінального закону, яка передбачає даний злочин. Якщо обвинувачений притягнутий за вчинення декількох злочинів. То юридична оцінка злочину вказується відносно кожного з них; 3) обвинувальний висновок підписує слідчий, а якщо слідство провадилось декількома слідчими, – старший слідчої групи (ст. 119 КПКУ), із зазначенням місця і часу його складання.

Додатки до обвинувального висновку – є не окремими процесуальними документами, а невід’ємним структурним розділом обвинувального висновку:

1) список осіб, що підлягають виклику в судове засідання; 2) довідка про рух справи (в якій зазначаються дати прийняття основних рішень у справі: порушення кримінальної справи, притягнення особи як обвинуваченого, зміна чи доповнення обвинувачення тощо), та про застосування запобіжного заходу; 3) довідки про речові докази, про цивільний позов, про заходи, вжиті до забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна; 4) довідка про судові витрати.

Цей перелік не є вичерпним, слідчий може скласти й інші довідки (про виділення справи в окреме провадження, про закриття справи щодо окре-мих осіб (коли такі рішення приймались неодноразово та з метою акцентування на цьому уваги) пояснювальні схеми виробничих, комерційних, злочинних зв’язків тощо).

Значення: 1) підводить підсумок стадії досудового розслідування. Формулювання обвинувачення, викладене в обвинувальному висновку, не може істотно відрізнятися від формулювання, що міститься в постанові про притягнення як обвинуваченого. Якщо ж таке станеться, то слідчому необхідно пред’явити нове обвинувачення (тобто винести нову постанову про притягнення як обвинуваченого); 2) служить основою і визначає межі судового розгляду в справі; 3) знайомить обвинуваченого з характером і підставами висунутого проти нього обвинувачення, дозволяючи йому визначати напрями і засоби свого захисту; 4) систематизує всі зібрані в ході розслідування докази, полегшуючи прокуророві, суду, учасникам процесу вивчення матеріалів справи.

Якщо постанова про залучення особи в якості обвинувачуваного є тим документом, на підставі якого починається попереднє слідство за обвинуваченням цієї особи в інкримінованому їй злочині, то обвинувальний висновок – це документ, яким завершується це досудове слідство, після чого слідчий не вправі робити які-небудь процесуальні дії.