Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

3. Розгляд судом справ в порядку виключного провадження та вирішення питання про відновлення провадження в кримінальній справі у зв’язку з нововиявленими обставинами.

1) Подання про перегляд справи в зв’язку з нововиявленими обставинами розглядається апеляційним чи касаційним судом за правилами, встановленими для перегляду справ у касаційному порядку, передбаченому ч. ч. 2, 4 ст. 394 КПКУ.

2) Попередній розгляд справи в апеляційному чи касаційному порядку не перешкоджає її розгляду в тій же судовій інстанції в порядку відновлення в зв’язку з нововияапеними обставинами.

3) Подання про перегяд справи у зв’язку з нововиявленими обставинами розглядається колегією суддів у складі трьох суддів за участю прокурора. Про день розгляду справи повідомляються учасники процесу. У необхідних випадках суд вправі викликати їх в судове засідання. У судовому засіданні прокурор обґрунтовує подання і присутні учасники процесу вправі дати свої пояснення. Рішення приймається в нарадчій кімнаті.

4) Суд може прийняти одне з таких рішень:

а) задовольнити подання прокурора, скасувати судове рішення і направити справу на нове розслідування або на новий судовий чи апеляційний розгляд;

б) скасувати судове рішення і закрити справу, якщо нововиявлені обставини містять підстави для її закриття;

в) залишити вирок, постанову, ухвалу без зміни, а подання – без задоволення;

г) змінити вирок, постанову, ухвалу (такі зміни, можуть стосуватися пом’якшення виду і розміру покарання; перекваліфікації злочину на закон, що передбачає менш тяжке покарання; виключення частини обвинувачення та ін)

5) 3 прийняттям одного з вказаних рішень розгляд справи в порядку виключного провадження за нововиявленими обставинами завершується. Досудове слідство і судовий розгляд після відновлення справи у зв’язку з нововиявленими обставинами проводиться на загальних підставах. Суд першої інстанції при повторному розгляді справи не зв’язаний розмірами покарання, призначеного йому вироком, який скасований.

Частини (етапи) перегляду судових рішень у зв’язку з неправильним застосуванням кримінального закону та істотним порушення вимог кримінально-процесуального закону, які істотно вплинули на правильність судового рішення

1. Порушення питання про перегляд судового рішення в порядку виключного провадження.

1) Клопотання про перегляд судового рішення з цієї підстави мають право подавати:

– засуджений, його захисник чи законний представник;

– прокурор, який брав участь в розгляді справи судом першої, апеляційної чи касаційної інстанції;

– Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор АРК, прокурор області, міст Києва і Севастополя, прирівняні до них прокурори та їх заступники в межах їх повноважень – незалежно від їх участі в розгляді справи судом;

– інші особи, якщо таке право надано їм законодавчими актами України (наприклад, після смерті засудженого з метою його реабілітації клопотання вправі подавати його близькі родичі).

Всі інші учасники процесу (потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, їх представники тощо) права і інтереси яких, на їхню думку, порушені за захистом своїх прав повинні звертатися до суду виключної інстанції тільки через відповідного прокурора.

2) Клопотання про перегляд судового рішення за формою і змістом повинне відповідати вимогам, що пред’являються до апеляції (ст. 350 КПКУ).

Клопотання подається безпосередньо у Верховний Суд України.