Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

64. Підстави і процесуальний порядок зміни і доповнення обвинувачення на досудовому слідств.

Первинне обвинувачення має попередній характер, воно може бути скоректоване в ході подальшого провадження у справі (ст. 141 КПКУ). Згідно із ст. 141 КПКУ зміна первинного обвинувачення на досудовому слідстві можлива: 1) у зв’язку зі зміною фактичної сторони обвинувачення або юридичної кваліфікації злочину; 2) у зв’язку із доповненням обвинувачення у випадку, якщо встановлені нові епізоди злочинної діяльності обвинуваченого; 3) якщо частина обвинувачення не знайшла підтвердження.

На жаль, загальні правила зміни обвинувачення, які встановлені ст. 141 КПКУ, є не досить чіткими, оскільки невирішеними залишаються деякі питання, пов’язані з процесуальним оформленням рішення слідчого щодо зміни обвинувачення. Таке становище не відповідає принципу правової визначеності і як наслідок негативно відбивається на рівні правової захищеності обвинуваченого та потерпілого. Так, виходячи із вимог закону, у всіх випадках, коли зміна обвинувачення викликана зміною його фактичних обставин (фабули) або юридичної кваліфікації, а доповнення обвинувачення – встановленням нових епізодів (фактів) злочинної діяльності обвинуваченого, слідчий повинен винести нову постанову про притягнення його як обвинуваченого та знову пред’явити обвинувачення з виконанням вимог, встановлених статтями 131, 132, 133 і 140 КПКУ. У зв’язку з цим виникає питання щодо змісту цієї постанови, необхідності включення до неї всього обсягу обвинувачення або можливості винесення нової постанови виключно щодо нових фактів або їх нової правової оцінки.

Зважаючи на нечіткість нормативного регулювання питання процесуального оформлення зміни обвинувачення в частині кваліфікації дій обвинуваченого, на практиці слідчі складають низку постанов, які не передбачені чинним КПКУ, – «про перекваліфікацію злочинне дій», «про зміну підстав порушеної кримінальної справи» тощо. При зміні кваліфікації дій обвинуваченого слідчому необхідно складати два процесуальних документи – постанову про перекваліфікацію дій обвинуваченого та нову постанову про притягнення як обвинуваченого, з якими необхідно ознайомити суб’єктів захисту.

Якщо ж під час досудового слідства частина пред’явленого обвинувачення не знайшла свого підтвердження, слідчий своєю постановою повинен закрити справу в цій частині обвинувачення і оголосити це обвинуваченому (ч. 2 ст. 141 КПКУ). Таким чином, за змістом норми постанова про закриття справи у відповідній частині обвинувачення повинна бути винесена слідчим у тих випадках, коли зміна і обвинувачення викликана непідтвердженням як окремих фактів (епізодів) злочинної діяльності, які не мали самостійної правової кваліфікації так і тих фактів (епізодів), які були кваліфіковані за окремою ст. (ч. ст. ) кримінального закону. Проте, якщо виключенні обвинувачення одного або кількох епізодів пов’язане зі зміною кваліфікації злочину, то поряд із закриттям справи в цій частині необхідно знову пред’явити обвинувачення. Тому в даному випадку слідчий винен скласти три постанови – про закриття справи в частині обвинувачення, що не знайшло свого підтвердження, про перекваліфікацію дій обвинуваченого і про притягнення особи як обвинуваченого новим обвинуваченням, після чого знову пред’явити його обвинуваченому. Уявляється, що саме такій підхід відповідає вимогам законності у кримінальному судочинстві та сприяє забезпеченню захисту прав та законних інтересів обвинуваченого