Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

85. Загальні положення судового розгляду кримінальної справи. Учасники судового розгляду.

Дійшовши висновку про достатність підстав для призначен ня справи до судового розгляду, суддя має вирішити низку пи тань, які забезпечують необхідні умови для правильного роз гляду справи в судовому засіданні та здійснення прав сторін. Проведення дій з підготовки справи до судового розгляду має сприяти повному, всебічному розгляду справи і постановленню законного, обґрунтованого та справедливого судового рішення. Справа повинна бути призначена до розгляду в суді не пізніше 10 діб, а у випадках складності справи – не пізніше 20 діб з дня поперед-нього її розгляду (ст. 256 КПКУ).

Після призначення справи до судового розгляду закон передбачає, що суддя вирішує такі питання: про призначення захисника у випадках, коли його участь у справі є обов’язковою1; про зміну, скасування або обрання запобіжного заходу2; про визнання особи законним представником обвинуваченого, потерпілою, відповідачем, представником по-терпілого, позивача, відповідача, якщо рішення про це не було прийняте під час розслідування справи; про визнання потерпілого цивіль-ним позивачем, якщо позов не був заявлений під час розслідування справи; про список осіб, які підлягають виклику в судове засідання, та

витребування додаткових доказів; про заходи щодо забезпечення цивільного позову; про виклик у необхідних випадках перекладача; про розгляд справи у відкритому чи закритому судовому засіданні; про день і місце судового розгляду справи; всі інші питання, які стосуються підготовчих до суду дій.

Після призначення справи до судового розгляду суддя повинен забезпечити прокуророві, підсудному, його захисникові, потерпілому, цивільному позивачеві і їх представникам, коли вони про це заявлять клопотання, можливість ознайомитися з матеріалами справи, а цивільному відповідачеві і його представникові – з матеріалами, що стосуються цивільного позову. Зазначені особи мають право робити з матеріалів необхідні виписки.

86. Підготовча частина судового засідання. Її сутність, місце в структурі судового розгляду і порядок проведення.

Підготовча частина судового розгляду починається його відкриттям і триває до викладення державним обвинувачем пред’явленого підсудному обвинувачення (тобто, оголошення обвинувального висновку), а у справах приватного обвинувачення – до викладення заяви потерпілим.

У цій частині відкривається судовий розгляд, перевіряється явка учасників судового розгляду і зважується питання про можливість розгляду справи у випадку неявки кого-небудь з них, роз’ясняються права й обов’язки учасників судового розгляду, оголошується склад суду і роз’ясняється право відводу, а також розглядаються і вирішуються заявлені учасниками процесу клопотання. У підготовчій частині судового засідання свідки видаляються із залу судового засідання. По закінченні підготовчих дій головуючий оголошує про початок судового слідства.

Система процесуальних дій, які здійснюються:

1. Відкриття судового засідання – головуючий у призначений для розгляду справи час відкриває судове засідання і оголошує, яка справа буде розглядатися (ст. 283 КПКУ).

2. Перевірка явки учасників судового розгляду та з’ясування причин неявки до суду відсутніх (ст. 284 КПКУ).

3. Роз’яснення перекладачеві його обов’язків має місце, коли в розгляді справи бере участь перекладач (ст. 285 КПКУ).

4. Встановлення особи підсудного і часу вручення йому копії обвинувального висновку (скарги потерпілого у справах, зазначених у ч. 1 ст. 27 КПКУ) (повинно бути вручено не менше ніж за 3 дні до розгляду справи в судовому засіданні. В разі невручення розгляд справи належить відкласти, при несвоєчасному врученні – справа може бути розглянута в судовому засіданні лише тоді, коли про це просить підсудний (ст. 286 КПКУ)).

5. Оголошення складу суду і роз’яснення права відводу (ст. 287 КПКУ).

6. Вирішення питання про можливість розгляду справи у випадку неявки кого-небудь з учасників судового розгляду або інших викликаних у судове засідання осіб (ст. 288-292 КПКУ).

7. Допит осіб, які з’явилися в судове засідання, при відкладенні розгляду справи, пов’язаної з неявкою до суду осіб, зазначених у ст. 288-292 КПКУ (ст. 292-1 КПКУ).

8. Видалення свідків із залу суду (ст. 293 КПКУ).

9. Роз’яснення прав підсудному, а також прав і обов’язків особам, що беруть участь у справі (потерпілому, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві, спеціалістові і експертові) (ст. 294, 295 КПКУ).

10. Заявлення і розв’язання клопотань (ст. 296 КПКУ).