Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

10. Поняття принципів кримінального процесу та їх система.

Принципи КП – це закріплені в законі панівні в державі політичні і правові ідеї щодо завдань і способу здійснення судочинства в КС, які визначають спрямованість і побудову КП в цілому, форму і зміст його стадій та інститутів, порушення яких тягне скасування вироку та інших рішень у справі.

Значення принципів як норм вищого ступеня нормативності полягає перш за все у тому, що кожне рішення правозастосовника, яке приймається з порушенням їх вимог, повинно підлягати скасуванню, тобто дотримання принципів є гарантією винесення законних та обґрунтованих рішень, дотримання прав та законних інтересів особи у кримінальному судочинстві. Значну роль вони відіграють у ході подолання прогалин у законодавстві. Будучи ціннісними орієнтирами, принципи використовуються у разі правозастосування за аналогією; вносять упорядкованість при субсидіарному застосуванні норм права (цивільний позов у кримінальному процесі). Крім того, вони є вихідними положеннями для тлумачення окремих норм кримінально-процесуального права.

Найбільш доцільною є класифікація принципів залежно від їх поширюваності на галузі права на загальноправові, загальнопроцесуальні та кримінально-процесуальні.

Загальноправові принципи закріплені в КУ та відображені в галузевому законодавстві, їх дія поширюється на всі галузі права. До них відносять: принципи верховенства права, справедливості, рівності громадян та держави перед законом і судом, законності та ін.

Загальнопроцесуальні принципи – це ті, що діють у всіх галузях процесуального права та закріплюють фундаментальні положення становища особи, забезпечують законність і ефективність відповідних процесуальних процедур. До них можна віднести принципи здійснення правосуддя тільки судом; незалежності суддів та підкорення їх тільки законові; всебічного, повного й об’єктивного дослідження обставин справи; змагальності сторін; гласності судового розгляду справи; безпосередності; національної мови судочинства.

Кримінально-процесуальні принципи діють лише в межах кримінального процесу. До них слід віднести принцип особистої недоторканності; забезпечення обвинуваченому права на захист; презумпції невинуватості; публічності.

11. Принцип законності у кримінальному процесі.

Принцип законності. Законність віднесена Конституцією України до основних засад судочинства (п. 1 ч. 3 ст. 129). Законність є складним багатоаспектним правовим явищем. Вона може розглядатись як режим, метод і принцип діяльності. Сутність поняття «законність» полягає в неухильному дотриманні і виконанні приписів Конституції України, законів і нормативних актів, які їм відповідають, кожним суб’єктом правовідносин (ст. 68 Конституції України). Утвердження верховенства права можливе лише за умови послідовної реалізації принципу закон-ності. Істотне значення для послідовної реалізації зазначеного принципу у сфері судочинства мають постанови Пленуму Верховного Суду України. У цьому контексті особливо слід відзначити постанову від 1 листопада 1996 року № 9 «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя»1, яка містить роз’яснення щодо правиль-ного застосування норм Конституції України при здійсненні правосуддя. Зокрема, висвітлюється порядок вирішення питання про відпо відність Конституції України застосованого закону або закону, який підлягає застосуванню в конкретній справі, вказуються випадки безпосереднього застосування Конституції, названі підстави визнання доказів такими, що одержані незаконним шляхом, тощо. Принцип законності у кримінальному процесі – це закріплена у законі вимога до всіх суб’єктів кримінального судочинства (судді (суду), прокурора, слідчого, органу дізнання, особи, яка провадить дізнання, підозрюваного, обвинуваченого, захисника тощо) правильно застосовувати, неухильно дотримуватись і точно виконувати норми Конституції України, кримінального і кримінально-процесуального та іншого законодавства.

У сфері кримінально-процесуальної діяльності діє спеціальнодозвільний тип правового регулювання, сутність якого виражається формулою: «дозволено лише те, що прямо передбачене законом». У випадках, коли та чи інша дія зачіпає права і свободи особи, дане правило доповнює закріплені у законі заборони, які не дозволяють відходити від встановленого порядку провадження процесуальних дій (наприклад затримання, обшук, виїмка, накладення арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв’язку тощо). Разом з тим КПКУ орієнтує на недопустимість формального підходу при визначенні наслідків порушення норм кримінально-процесуального закону. Зокрема, відповідно до статей 367 та 370 КПКУ підставами для скасування або зміни вироку чи постанови можуть бути не будь-які, а лише істотні порушення кримінально-процесуального закону.

Основними гарантіями дотримання принципу законності у кримінальному процесі є: а) побудова процесу, за якої у кожній наступній стадії перевіряється законність і обґрунтованість рішень, прийнятих на попередній; б) прокурорський нагляд, судовий і відомчий контроль за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство.