Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

107. Сутність, завдання і значення стадії виконання вироку, ухвал і постанов суду. Порядок звернення вироку до виконання. Питання, які вирішуються судом у цій стадії, порядок їх вирішення.

Виконання вироку – завершальна стадія кримінального процесу. Вона починається після того, як вирок (постанова чи ухвала) суду набуває законної сили. Стадія виконання вироку містить у собі лише ті дії і рішення суду й інших суб’єктів кримінального судочинства, які носять процесуальний характер. Вся інша діяльність по фактичному виконанню вироку, здійснювана органами держави, лежить за межами даної стадії. Ця діяльність регламентується нормами кримінально-виконавчої, адміністративної й іншої галузей права.

Значення стадії виконання вироку укладається в тім, що вона створює необхідні передумови для безпосередньої реалізації прийнятих у вироку рішень, сприяє формуванню в громадян переконання в неминучості покарання за вчинений злочин. До виконання звертається тільки той вирок, що набув законної сили.

Питання, що вирішуються судом у стадії виконання вироку, підрозділяються на три групи.

1. Питання, що виникають при звертанні вироку до виконання:

а) про відстрочку виконання вироку (ст. 405 КПКУ);

б) про застосування давнини виконання обвинувального вироку у відношенні особи, засудженої до довічного ув’язнення (ч. 1 ст. 409 КПКУ).

Ця група питань зважується судом, який ухвалив вирок.

2. Питання, що вирішуються судом у процесі фактичного виконання вироку:

а) про застосування умовно-дострокового звільнення від покарання і заміні невідбутої частини покарання більш м’яким (ст. 407 КПКУ);

б) про застосування умовного звільнення з місць позбавлення волі з обов’язковим залученням засудженого до праці (ст. 407-1 КПКУ);

в) про звільнення від відбування покарання засудженого, який занедужав тяжким захворюванням (ст. 408 КПКУ);

г) про звільнення від відбування покарання осіб, умовно засуджених до позбавлення волі чи умовно звільнених з місць позбавлення волі, у зв’язку з визнанням їх інвалідами першої чи другої групи (ст. 408-1 КПКУ);

д) про скасування умовного осуду і відстрочки виконання вироку (ч. 2 ст. 408 КПКУ) і інші питання, передбачені ст. ст. 408-3, 409-1, 410, 410-1, 411, 411-1, 413 КПКУ.

Зазначені питання вирішуються судом по місцеві відбування покарання, робота чи проживання засудженого.

3. Питання, що вирішуються після відбування засудженим призначеного покарання:

а) про погашення судимості чи дострокове її зняття (ст. 414 КПКУ);

б) про включення часу роботи в колонії-поселенні і відбування виправних робіт без позбавлення волі в загальний виробничий стаж (ст. 414-1 КПКУ);

Ця група питань вирішується суддею районного (міського) суду за місцем проживання особи, яка відбула покарання.

Згідно ст. 411 (Порядок вирішення питань, зв’язаних з виконанням вироку) КПКУ:

Питання зв’язані з виконанням вироку, вирішуються судом у судовому засіданні з участю прокурора.

В судове засідання, як правило, викликається засуджений, а за його клопотанням і захисник. Якщо питання стосується виконання вироку в частині цивільного позову, викликається також при необхідності цивільний позивач і цивільний відповідач. Неявка цих осіб не зупиняє розгляду справи.

При вирішенні судом питання про звільнення від відбуття покарання в зв’язку з хворобою обов’язкова присутність представника лікарської комісії, що дала висновок про стан здоров’я засудженого.

Розгляд справи починається доповіддю судді, після чого заслуховуються пояснення осіб, що з’явилися в судове засідання, і думка прокурора. Потім суддя виходить до нарадчої кімнати для винесення постанови.