Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zad_1.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Задача №49

У Андрiя В., 3 рокiв, після перенесеного ГРВІ два тижні тому з’явилась в’ялість, задишка в станi спокою. Лiкувався амбулаторно. Анамнез життя. Рiс i розвивався в задовiльних матерiальних умовах. Не хворiв. Ексудативно-катаральний дiатез з 6 мiс. Щеплення - по календарю. Захворюваннь серця в сiм‘ї не було.

При оглядi стан дитини тяжкий. Хворий адинамiчний, вiдмовляється вiд iжі, перiодично стогне. Шкiра блiда, перирбітальний та периоральний ціаноз, пастознiсть нижнiх кiнцiвок. Задишка до 40 за хв. В легенях на фонi жорсткого дихання вислуховуються поодинокi сухi i середньопухирчастi вологi хрипи. ЧСС - 180 в хв., пульс слабкого наповнення, аритмiчний. АТ 60/40 мм рт ст. Серцевий поштовх розлитий, ослаблений Межi серця розширенi влiво до lin.axillaris ant., вправо до lin. parasternalis deхst. Тони серця ослабленi на верхiвцi, трьохчленний ритм «галопу», акцент II тону над легеневою артерiею, дуючий систолiчний шум на верхiвцi серця, мезодiастолiчний шум в точцi Боткiна, систолiчний шум над легеневою артерiєю. Печiнка виступае на 4 см. з-пiд реберної дуги.

Загальний аналiз кровi: ер-3,8х10/л, Hb-110г/л, КП - 1.0. Лейкоцити 11,810/л е - 6%, п -10%, с - 67%, л - 13%, м - 4%, ШОЕ- 25 мм/год.

Аналiз кровi на активнiсть запального процесу: СIА 0.360 од.оп.щiльн., серомукоiд 0,330 од.оп.щiльн. ДФА 0.360 од.оп.щiльн. ТАСЛО 66 МO. СРБ (+++).

ЕКГ – Синусова тахiкардiя переривається частими лiвошлуночковими екстрасистолами, атрiовентрикулярна блокада 1 ступеню, систолiчне перевантаження лiвого та правого шлуночкiв серця, перевантаження обох передсердь.

ЕхоКГ- систолічна дисфункція лівого шлуночка, фракція викиду 30%, дилятація всіх відділів серця. Посткапілярна легенева гіпертензія.

Регенографія ОГК. Кардіомегалія за рахунок лівого та правого шлуночків, підсилення легеневого малюнку, корені легень застійні. (КТI - 0,68).

Питання :

1. Який Ваш попередній діагноз?

2. Які порушення гемодинаміки обумовили клінічні особливості даного захворювання?

3. Розкрийте патогенез захворювання.

4. З якими захворюваннями серця в першу чергу необхідно

провести диференційну діагностику?

5. Призначте терапію.

Задача №50

Петро Г., 10 рокiв, скаржиться на бiль та припухлість обох гомiлковоступневих та колiнних суглобах, підвищену температуру тіла. Iз анамнезу захворювання вiдомо, що гіпертермія та біль в суглобах з’явились на третій неділі пiсля ангіни та переохолодження. Лікувався амбулаторно, отримував еритроміцин, ортофен. В мазках із зіву був висіяний В-гемолітичний стрептокок. З анамнезу життя відомо, що хлопчик

При оглядi стан хворого середньої важкості. Шкiрянi покрови блiдi, чистi. Збiльшенi пiдщелепнi i передньошийнi лiмфатичнi вузли. Мигдалики гiпертрофованi. Обидва гомілковоступневі та колiнні суглоби набрякшi, шкiрянi покрови над ними гіперемовані, гарячi на дотик, вiльної рiдини в суглобах не виявляється. Активнi i пасивнi рухи неможливi iз-за рiзкої болючостi. Iншi суглоби iнтактнi. Пульс до 116 за хв., задовiльних властивостей. АТ 98/55 мм.рт.ст. Верхiвковий поштовх розлитий, резистентний. Межі серця розширенi вліво на 2 см.. Перший тон на верхiвцi ослаблений, над легеневою артерiєю акцент II тону, систолічний шум на верхівці. Печінка під ребром. Фізіологічні випорожнення не порушені.

Аналiз кровi: Ер-3,1х1012/л; Hb-112 г/л; КП-1,0; лейкоцит.-10,6х109/л; е- 6%; п-10%; с-67%; л-13%; М-4%; ШОЕ-34 мм/год.

Аналiз кровi на активнiсть запального процесу: СIА-0,320 од.опт.щл.,

ДФА-0,290 од.опт.щл., серомукоiд-0,32, АСЛО-1200 МЕ, СРБ (+ + +), реакцiя Ваалер-Роузе 1:16.

Бiлковий спектр кровi: заг. бiлок - 70 г/л, альбумiни - 50%, глобулiни: α1 - 8%, α2 - 19%, β - 13%, γ - 10%

Мазок iз зiву на флору i чутливiсть до антибiотикiв: висiяний гемолiтичний стрептокок гр.А, чутливий до пенiцилiну, ерiтромiцину.

ЕКГ. Синусова тахікардія, P-R 0,22, помірні обмінні зміни в міокарді.

ЕхоКГ. ЧСС 100 за хв, ФВ (фракцiя викиду) 65%

Гіперкінетичний циркуляторний синдром. Дисфункції клапанного апарату не виявлено.

Рентгенографія суглобів - кiсткових змiн не виявлено, суглобна щiлина не звужена, вiдмiчається потовщення периартикулярних тканин.

Питання:

1. Поставте клінічний діагноз.

2. В чому полягають етіологія та патогенез даного захворювання?

3. Які порушення обумовили аускультативні особливості серця.

4. З якими захворюваннями необхідно провести диференційний діагноз?

5. Призначте терапію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]