Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zad_1.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Задача №54

Мати звернулася до лікаря зі скаргами на те, що у дитини віком 4 міс. життя періодично з’являються судоми, порушене смоктання, дитина тричі лікувалася в умовах стаціонару (гострий бронхіт, гостра респіраторна інфекція, двобічна пневмонія). При інструментальному обстеженні дитини виявлено вроджену ваду серця (дефект міжпередсердної перетинки), вилочкова залоза не локується. При лабораторному обстеженні наявна гіпокальціємія.

Питання:

  1. Встановити попередній діагноз.

  2. Перерахувати основні клінічні діагностичні критерії.

  3. Перерахувати лабораторні діагностичні критерії.

  4. Лікувальна тактика.

  5. Дайте рекомендації щодо проведення щеплень.

Задача №55

Лікар станції швидкої допомоги отримав виклик до дівчинки 14 років, яка скаржиться на нудоту, блювання. П’ять годин тому їла свіжо приготовані гриби (із її слів це були опеньки).

При огляді стан дитини середнього ступеня важкості. Свідомість збережена. Температура тіла 37,5ºС. Шкіра чиста, бліда, вкрита холодним потом. Кінцівки холодні. Пульс ритмічний, 80 за 1хв, задовільний. АТ 100/60 мм.рт.ст. Тони серця дещо ослаблені, чисті, ритмічні. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, болісний при пальпації кишківника та печінки, край якої виступає на 1,5-2 см з-під реберної дуги. Під час огляду була блювота з домішками слизу та часточок неперетравленої їжі. Випорожнення кишківника рідкі.

Питання:

1. Сформулюйте попередній діагноз.

2. Яку невідкладну допомогу належить надати дитині до транспортування в стаціонар?

3. Якими розчинами слід промити шлунок?

4. В яких випадках при отруєнні грибами не потрібно призначати проносне?

5. Які гриби мають майже незворотну гепатотоксичну дію?

Задача №56

13-річна дівчинка під час тривалого стояння на уроці фізкультури поскаржилась на головокружіння, нудоту, шум в вухах, потемніння в очах. Через декілька секунд вона впала і втратила свідомість. Тиждень тому перехворіла на грип. Медпрацівник шкільного мед. кабінету констатував: свідомість відсутня, реакція зіниць на світло збережена. Шкіра бліда, холодна на дотик, кінцівки холодні. Дихання ритмічне. Пульс слабкий, ритмічний, 132 за 1 хв., АТ – 70/50 мм.рт.ст. Тони серця ослаблені, тахікардія. Менінгеальни симптоми відсутні.

Дівчинці збризкали обличчя водою, дали понюхати нашатирний спирт. Стан не покращився.

Питання:

1. Ваш попередній діагноз.

2. Які Вам відомі причини розвитку вегетативних дисфункцій?

3. Вкажіть класифікацію вегетативних дисфункцій за клініко-патогенетичними формами.

4. Які додаткові невідкладні заходи потрібні у даній ситуації?

5. Вкажіть подальшу медикаментозну терапію.

Задача №57

Дільничного педіатра викликали до дитини 3-х років, у якої з ночі підвищилась температура до 37,8ºС, з’явився нежить, сухий кашель, повторне блювання (до ранку 5 разів), біль в животі. Був контакт з хворим на ГРВІ братом. Відомо, що рік тому на тлі ГРВІ вже був епізод ацетонемічного синдрому. Лікувалась дитина вдома успішно.

При огляді: стан дитини середнього ступеня важкості, відмовляється від їжі, п’є чай з лимоном малими порціями. Температура тіла 38ºС. Носове дихання утруднене, запах ацетону з рота. Яскрава гіперемія слизової мигдаликів, задньої стінки глотки. Над легенями перкуторний звук легеневий, дихання жорстке, частота його 30 за 1 хв. Тони серця чисті, пульс ритмічний, задовільний, 126 за 1’. Живіт м’який, болісний при глибокій пальпації в ділянці пупка. Печінка + 1см. Фізіологічні відправлення не порушені.

Під час огляду блювання не було. Батьки від госпіталізації відмовилися.

Питання:

1. Сформулюйте попередній діагноз.

2. Призначте необхідне обстеження

3. Призначте лікування, якщо залишити дитину вдома.

4. Яким чином діє унітіол при кетонемії?

5. Випишіть рецепт на унітіол.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]