Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zad_1.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Задача №58

Дівчинка Оксана, 12 років, поступила у відділення зі скаргами на болі приступоподібного характеру з локалізацією у верхній половині живота зліва, періодично біль носить оперезуючий характер, іррадиює в ліве плече і хребет. Часто больовий синдром супроводжується нудотою і блювотою. Загострення захворювання виникло неділю назад. Вперше дівчинка занедужала два роки тому, через 1 місяць після перенесеного епідпаротиту. Загальний стан дівчинки порушений, температура тіла субфебрильна.

При пальпації живота позитивна точка Мейо-Робсона, зона Гротта. Стілець прискорений до 3-4 разів у добу, помірно розріджений.

В аналізі крові: помірний нейтрофильный лейкоцитоз, прискорена ШОЕ.

У біохімічних аналізах крові: цукор – 2,6 ммоль/л, Сl – 86 ммоль/л.

Копрограма: креаторея, стеаторея, амілорея.

Активність амілази сечі (по Вольгемуту) – 2 ОД.

Єхо-графія підшлункової залози: підшлункова залоза у вигляді подовженого утворення, голівка її збільшена в розмірі, реєструється багато мілковогнищевих ущільнень, рівномірно розсіяних по всій паренхімі pancreas.

Завдання:

1. Поставте клінічний діагноз.

2. Провести диференційий діагноз.

3. Охарактеризуйте зміни в копрограмі.

4. Про що свідчать зміни з боку підшлункової залози, виявлені при УЗД.

5. Принципи лікування.

Задача № 59

Катя М., 4,5 років, поступила зі скаргами на поганий апетит, періодично болі в животі, не пов'язані з прийомом їжі, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. За 2 тижні до цього перехворіла ГРВІ, що ускладнилися пневмонією, під час якої у дівчинки в сечі відзначалися сліди білка, лейкоцитурія до 40 в п / зр. У попередніх аналізах сечі при обстеженні в дитячому саду змін не виявляли.

Стан дівчинки при поступленні порушений. Бліда, млява, шкіра і слизові чисті, з боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. АТ - 100/60 мм.рт.ст. Живіт м'який, безболісний. Печінка, селезінка не збільшені. Дизурических явищ немає.

В аналізі крові Нв 120 г / л, л - 8,7 х 109 / л, с - 44%, п - 6%, м-5%, лімф - 45%, ШОЕ - 20 мм за годину. Ан. сечі - уд. вага 1018, реакція лужна, білок - 0,066 ‰, л - 36-40 в п / зр, ер - 1-2 в п / зр. Багато слизу. Бактеріурія вище 100000 мікр. тіл в 1 мл сечі. Виділена кишкова паличка. Фільтрація 102 мл / хв, реабсорбція 99%, сечовина крові 5,6 ммоль / л.

УЗД нирок без патологічних змін.

Питання:

1. Поставте діагноз.

2. Проведіть диференційну діагностику

3. Що є етіологічним чинником розвитку захворювання у хворої?

4. Принципи лікування.

5. Випишіть рецепт на фурамаг.

Задача №60

До приймального відділення швидкою допомогою доставлена 7 міс. дитина після нападу судом, що повторились дома двічі протягом 1-2 хвилин. Як вважає мати, виникли вони серед повного здоров’я після прогулянки на вулиці. Після судом дитина трохи млява, свідомість не втратила. Дитина знаходиться на нераціональному вигодовуванні – коров’яче молоко та манна каша. Віт. Д дитина не отримувала, на протязі зими на вулиці не була. Вперше мати вийшла на вулицю у сонячний весняний день. У дитини є клінічні ознаки рахіту ІІ ст., підгострого перебігу, періоду розпалу. Під час огляду дитини розпочався напад тонічних судом по типу карпопедального спазму - тривалість 2 хв.

Завдання:

1. Який ваш попередній діагноз?

2. Які обстеження необхідно призначити в терміновому порядку?

3. Який патогенез виникнення судом у дитини?

4. Надайте невідкладну допомогу.

5. Коли слід розпочати терапію рахіту?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]