Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zad_1.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Задача №51

У грудної дитини 4 місяців задишка, периорбітальний та пероральний ціаноз, який підсилюється при плачі та ссанні груді..

Після народження вислуховувались шуми в серці.

Об‘активно. Стан дитини середньої важкості. t 36,3 Шкіряні покриви бліді, „мармуровий” малюнок шкіри, пероральний та периорбітальний ціаноз. Задишка до 50 за хв.. Аускультативно – жорстке дихання, вологі та сухі хрипи. Пульс 146 за хв., ритмічний. Серцевий поштовх розлитий. Межі серця розширені вліво. Аускультативно – I тон на верхівці звучний, II акцентований та роздвоєний над легеневою артерією, систолодіастолічний шум в лівій підключичній ділянці. Печінка + 2 см. На ЕКГ – гіпертрофія лівого передсердя та шлуночка. На рентгенограмі – кардіомегалія за рахунок гіпертрофії лівого передсердя та шлуночка, підсилення легеневого малюнку, корені легень застійні. На ЕхоКГ – дилатація лівого передсердя та шлуночка, ФВ 70%, посткапілярна легенева гіпертензія.

Питання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Які гемодинамічні зміни обумовлюють клінічну картину захворювання?

3. Коли в нормі закінчується облітерація артеріального протоку?

4. Який існує медикаментозний метод корекції вади ?

5. Який механізм його дії?

Задача №52

Дитині 7 міс. Мати звернулася зі скаргами на приступи, які проявляються неспокоєм дитини, ціанозом, криком. Приступ зупинки дихання триває від 30 с до 1 хв. Пологи не ускладнені. Перебуває на нераціональному штучному вигодовуванні. Овочі, фрукти, соки не отримувала. При об’єктивному обстеженні: бліда, надмірно вгодована, голова квадратної форми; реберні „чотки”; не сидить; на ніжки не спирається.

Загальний аналіз крові: еритроцити – 3,2х1012/л, гемоглобін – 98 г/л, лейкоцити –7,3х109/л, е. – 3 %, п. – 1 %, с. – 41 %, л. – 52 %, м. – 3 %, ШОЕ-8 мм/год. Загальний аналіз сечі без патології.

Питання:

1. Сформулюйте попередній діагноз.

2. Чим можна пояснити приступи зупинки дихання?

3. Які лабораторні дослідження необхідно провести для постановки діагнозу?

4. Проведіть диференційний діагноз.

5. Визначте подальшу терапевтичну тактику.

Задача №53

У дитяче соматичне відділення госпіталізована дівчинка віком 3 міс. на третій день захворювання із скаргами на підвищення температури тіла до 38,0 0С. Загальний стан дитини тяжкий. Шкірні покриви, слизові оболонки чисті, бліді, ціаноз носо-губного трикутника, акроціаноз. Шкіра суха, еластичність її знижена. Підшкірна основа тонка на тулубі, кінцівках. Підшкірно-жирова складка на рівні пупка становить 4 – 5 мм. Дефіцит маси тіла – 25 %. Тургор знижений. Частота дихання –54 за 1 хв., роздування крил носа, легке втяжіння міжреберних проміжків. Дихання ослаблене в задньо - нижніх відділах легень, укорочення перкуторного звуку в цих же ділянках. Аускультативно на тлі жорсткого дихання в задньонижніх відділах вислуховується локальна крепітація. Тони серця послаблені. Пульс – 152 за 1 хв. Живіт здутий, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 2 см. З анамнезу відомо, що дитина до 1 міс. перебувала на грудному вигодовуванні з подальшим вигодовуванням розведеним коров’ячим молоком.

Загальний аналіз крові: еритроцити – 3,2х1012/л, гемоглобін – 78 г/л, КП – 0,8, лейкоцити – 14,3х109/л, е. – 3 %, п. – 18 %, с. – 54 %, л. – 22 %, м. – 3 %, ШОЕ- 28 мм/год. Загальний аналіз сечі без патології.

Питання:

  1. Поставите попередній діагноз.

  2. Які чинники сприяли розвитку супутнього захворювання?

3. Опишіть зміни в ЗАК.

4. Вкажіть наявні ознаки дихальної недостатності.

5. Призначте лікування дитини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]