Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zad_1.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Задача №66

Наташа Л., 12 років, поступила на стаціонарне лікування з діагнозом: дифузний гломерулонефрит, гематурична форма, латентний перебіг.

Дівчинку вважають хворою з 7-ми літнього віку, коли вперше під час диспансеризації були виявлені зміни в сечі у виді мікрогематурії і мікропротеінурії. Три рази за цей час лікувалася в умовах стаціонару. Зміни в сечі постійно були стабільними. В осаді сечі еритроцити від 18 до 20 у п/зр, білок 0,033 – 0,066 г/л. Загальний стан при поступленні задовільний. Шкіряні покриви чисті. Відзначається невелика блідість шкіри. АТ – 95/60 мм.рт.ст. Живіт м'який, печінка і селезінка не збільшені. Симптом Пастернацького - негативний.

Загальний аналіз крові без відхилень від норми. В аналізі сечі еритроцити від 8 до 20 у п/зр, білок у різних аналізах від 0,033 до 0,066 г/л. У пробі по Зимницькому відносна щільність коливалася від 1010 до 1020. Кліренс по ендогенному креатиніну 95 мл/хв на 1,73 м2. Залишковий азот 15,0 ммоль/л, холестерин 3,69 ммоль/л, хлориди – 166,4 ммоль/л.

З анамнезу з'ясовано, що старша сестра дівчинки глухоніма. Зниження слуху в останньої почалося з 3-х літнього віку і поступово прогресувало. При обстеженні в старшої сестри виявлена мікрогематурія, на шкірних покривах у неї були множинні темно-коричневі плями і папули.

Завдання:

Завдання:

1. Про яке захворювання слід думати?

2. Яке ще обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

3. Яка етіологія захворювання?

4. З якими захворюваннями варто диференціювати?

5. Принципи лікування.

Задача №67

Ганна М., у віці 1 р. 3 міс. поступила в клініку з діагнозом - гіпотрофія ІІІ ст., хронічний ентероколіт.

Дівчинка народилася від 3 вагітності, 2-х пологів. Маса тіла при народженні 3900 р. З місячного віку знаходилась на змішаному вигодовуванні, з 3-х місяців - на штучному переважно молочними продуктами. З перших днів життя у дитини рідкий стілець, з кислим запахом, погана надбавка в масі тіла. Двічі лікувалася в ЦР. Під час вступу до клініки стан важкий. Емоційний тонус знижений. Маса тіла 6350 р. Живіт роздутий, печінка на 2,5 см виступає з-під реберья. Стілець, рідкий 3-4 рази на добу. У аналізі крові - цифри Нв-70г/л, еритроцитів 2,6 Г/л. У сечі - сліди білка. Аналіз калу - рн - 5,5, розчинний білок +, нейтральний жир +, активність трипсину 1:20, неперетравлена клітковина +++. Глікемічна крива при навантаженні глюкозою нормальна, при навантаженні лактозою - максимальний підйом через 1 годину до 8,2 ммоль/л.

Дайте відповіді на запитання:

1. Сформулюйте попередній діагноз.

2. Яка етіологія захворювання?

3. Які продукти слід виключити з раціону?

4. З якими захворюваннями необхідний диференційний діагноз?

5. Принципи лікування.

Задача №68

Дівчинка 11 років. Скарги на надлишкову вагу, задишку та підвищення пітливості при фізичному навантаженні. Апетит задовільний. Спраги не відмічає. Народилась від першої вагітності. Вагітність та пологи без ускладнень. Вага при народженні 4000 г. Довжина 54 см. Психомоторний розвиток проходив без відхилень від вікових норм. Із перенесених захворювань відмічає ГРІ, пневмонію. Надлишкову вагу батьки відмічають з перших років життя дівчинки. Матір та родичі по лінії матері страждають ожирінням. Ріст – 150см, вага – 57 кг. Шкірні покриви чисті. Підшкірно жировий шар розвинутий надмірно, розповсюджений рівномірно. Стрій немає. ЧСС 80 за хв., тони серця чисті, ритмічні. АТ 120/60 мм.рт.ст. Статева формула Ма1Р1АхоМео.

Завдання:

1. Оцінити масу тіла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]