Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать
  1. Етнічні землі та державна територія України: проблема невідповідності.

Характерною рисою державної території Ук­paїни тепер е те, що вона не повнiстю збігається з межами її етнічних земель. Своєю чергою, українськi етнiчнi землi (етнiчна територiя) – це простiр земної поверхнi, який компактно заселе­ний i господарськи освоєний українцями, україн­ським етносом за багато столiть його розвитку i розселення. Часто чiткi межi суцiльно заселеного простору важко визначити, тому що він непомiтно переходить у етнiчно мiшанi територiї. Розподiл мiж сучасними державами української етнiчної тери­торії - суцiльної i мiшаної. Таким чином, суцiльна українська етнiчна те­риторiя становить майже чотири п'ятих ycix зе­мель, що їx заселюють українцi. З неї 80,4 % - це державна територiя України, а майже 20 % лежить у сyciднix державах. Найбiльше такої територiї у Pociї (Белгородська, Курська, Воронежська, Рос­товська областi, Краснодарський край). Якщо сю­ди ще зарахувати мiшанi територiї (Брянщина, Ставропольський край тощо), то у Pociї знахо­диться 291,9 тис. км2, або 30,9 % української етнiчної територiї, тобто майже третина. Значно менше української етнiчної територiї вiдiйшло до Польщi (тут вона переважно мiшана - Пiвнiчна Лемкiвщина, Надсяння, Пiдляшшя, Холмщина), Словаччини (Пiвденна Лемкiвщина) i Румунії (Мармарощина, Пiвденна Буковина).

Етнiчну територiю України становлять iстори­ко-географiчнi землi: Галичина, Волинь, Полiсся, Холмщина, Пiдляшшя, Мармарощина, Закарпат­тя, Буковина, Подiлля, Бессарабiя, Таврiя, Ку­бань, Донщина, Надднiпрянщина, Сiверщина, Слобожанщина та iH. Цi землi частково або повнiстю входять ДО складу полiтико-географiчних земель i територiй, до яких належать: Правобереж­на Україна, Лiвобережна Україна, Заxiдна Україна, Cxiднa Україна («Пiдросiйська Україна»), Брац­лавщина, Берестейщина, Перемишльщина, «Но­воросiя» тощо. Нарештi, iснують ще етнографiчнi землi - Гуцульщина, Бойкiвщина, Лемкiвщина, Новосербiя, Слов'яносербiя (двi останні названi за мiсцями вселення царським урядом сербського населення у Поднiпров'я та Донщину в XVIII ст.).

Цi землi дуже часто перекриваються i заходять однi в одних. Так, етнографiчна земля Гуцульщина лежить головно в iсторико-географiчнiй землi Галичинi i частково - у Закарпаттi. А полiтико­-географiчна земля Берестейщина розташована в iсторико-географiчному Пiдляшшi та Полiссi. В лiтературi часто плутають рiзнi види цих земель.

На думку aкaдeмiкa С. Рудницького, етнiчна (за його висловом - нацiональна) територiя – це головна основа нації, а iдеалом для всix українцiв є вiльна Україна в її етнiчних межах. Так iсторично склалося, що починаючи з кiнця ХУIII ст. в €вропi формувалися нацiональнi держави, якi прагнули закрiпитися в межах суцiльного розселення нації державотворця.

Державна територiя має важливу властивiсть: незважаючи на те, що за мiжнародними i двосто­ронніми угодами вона вважається недоторканною, Hacпpaвдi не було жодної держави, територiя якої залишалася б постiйною. Бiльш постiйною, як по­бачимо, є етнiчна територiя. Для України зазначи­мо три особливостi: 1) оскiльки Україна часто втрачала свою державність, то не завжди можна говорити про державну територію; 2) державна те­риторiя України починаючи з XVIII ст. була мен­шою, нiж етнiчна, тобто її кордони проходили все­рединi меж етнiчної територiї; 3) геополітичним ядром України завжди було Поднiпров'я.