Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать

40. Хiмiко-індустріальний комплекс України.

Хiмiчна промисловість охоплює тi галузi промисловостi, якi для ви­робництва продукцiї використовують xiмiчнi методи переробки сировиний матерiалiв. Xiмiчна промисловiсть, як i машинобудування, вiдноситься до галузей, що забезпечують науково-технiчний прогрес, тому її розвит­ковi постiйно придiлялась значна увага. Роль xiмiчної промисловостi виз­начається широким застосуванням xiмiчних технологiй i матерiалiв в ycix галузях нацiонального господарства. Для розвитку окремих галузей хімічної промисловості в Україні є багата сировинна база - рiзноманiтнi кориснi копалини, деревина, виробничi вiдходи, продукцiя сiльського господарства та iн. Галузi xiмiчної промислоростi в цiлому вiдносяться до матерiаломiстких, що зумовлюється значними затратами сировини на ви­робництво продукцiї. Для деяких iз них потрiбнi також велика кiлькiсть води (наприклад, виробництво синтетичних волокон) або палива та елек­троенергії (виробництво полiмерiв). Окремi галузi, особливо тi, шо ви­пускають малотранспортабельну продукцiю, орiєнтуються на споживача. Важливим чинником розмiшення i розвитку всix галузей хiмiчної про­мисловостi є екологiчний.

Основна хiмiя є однiєю з провiдних галузей хiмiчної промисловостi України (приблизно 40 % валової продукції, її продукцiя - мiнеральнi добрива, кислоти, сода та інші). Основою для її розвитку є гiрничо-xiмiчна промисловiсть. Вона займається видобутком природної xiмiчної сировини - калiйних солей i сiрки (Прикарпаття), кухонних солей (Донбас, Крим, 3акарпаття), фосфоритiв (Cepeднє Приднiстров'я, Сумська i Харківська областi). Ви­робництво мiнеральних добрив є провiдним серед виробництв основної хімії.

Калiйнi добрива виробляють на пiдприємствах, що тяжiють до сировини (родовищ калiйної солi). Основні центри - Калуш i Стебник. Останнім часом у зв'язку з еколоriчними та рекреацiйними чинниками завод у Стеб­нику не працює. Виробництво фосфорних добрив орiєнтується у розмiщеннi на споживача (сільськогосподарське виробництво). Найбiльшi підприємства у Вiнницi, Костянтинiвцi, Одесi, Сумах, Марiуполi. Серед виробництва кислот провiдне мiсце належить сiрчанокислотному, бо його продукцiя має широке застосування в рiзних галузях roсподарства. Дане виробництво розвивається на основі переробки сiрки (родовища у Львiв­ській областi, найбiльше з яких - Яворiвське), відходiв коксоxiмiчного, нафтопереробного виробництв, кольорової металурriї (сiрчиcтi гази). Орієнтується у розміщенні на споживача, бо сiрчана кислота мало­транспортабельна через високу xiмiчну активнiсть. Виробництво соди матерiаломiстке, тому розмiщyється поблизу родовищ сировини - кухонної солi. В Українi виробляють кальциновану, каус­тичну та харчову соду. Підприємства розмiщенi в Лисичанську, Красноперекопську, Калушi. Внаслiдок економiчноi кризи пiдприємства основної xiмiї значно знизили виробництво продукції.

Xiмiя органiчноro синтезу представлена заводами, що виробляють напiвпродукти для отримання полiмерiв. Вона використовує нафту i газ. Основною її галуззю є нафтоxiмiчна промисловiсть iз найбiльшими центрами в Лисичанську, Кременчуку, Одесi, Xepcoнi, Дроroбичi, де розмiщенi потужнi нафтопереробнi комбiнати. Коксосоxiмiчне виробництво розвинене в Горлiвцi, Cєвepодoнeцькy, Днiпродзержинську та iH. Ви­робництво полiмерiв розвивається там, де є сировина, електроенергiя i вода. Синтетичнi смоли й пластмаси виготовляють переважно на нафтоxiмiчних комбiнатах та азотно-тукових заводах (Cєвepoдoнeцьк, Донецьк, Днiпродзержинськ, Запорiжжя та iн.). Xiмiчнi волокна виробляють у Чер­нirовi, Києвi, Черкасах, Сокалi (Львiвська область). Найбiльшим вироб­ництвом iз переробки полiмерiв є випуск шин та гумово-азбестових ви­робiв (Днiпропетровськ, Бiла Цepквa). В Україні добре розвинyтi також лакофарбова промисловiсть (Днinропетровськ, Одеса, Суми, Вiнниця, Дро­roбич, Чернiвцi та iн.), виробництво синтетичних барвників (Рубiжне) та фотоxiмiчних засобiв (Шостка). Фармацевтична (виробництво лiкiв) та мiкробiолоriчна (виробництво вiтaмiнiв, кормових домiшок та iн.) галузi орiєнтуються на споживача i розмiщенi в найбiльших містах України: у Києвi, Львовi, Xapкoвi, Одесi, Днiпродзержинську. Бiльшiсть пiдприємств хiмiчної промисловостi знаходяться у трьох районах: Приднiпров'ї, До­нецькому i Прикарпаттi. Значна iїx коrщентрацiя спричиняє сильне забруд­нення довкiлля xiмiчними речовинами, що негативно вiдбивається на здо­ров'ї людей, якi живуть у цих peгioнax. Необxiдне проведення заходiв для очищення вiд цих забруднень, використання маловiдxiдних i безвiдxiдних технологiй на всix пiдприємствах xiмiчної промисловостi.