Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать
  1. Особливості пгп України

Полiтико-географiчне положення (ПГП) України характеризується багатьма особливостями. Це випливає передусiм iз надзвичайної рiзнома­нітностi та складностi полiтико-географiчної ситу­ацiї у сучасному світі, наявностi глобальних полi­тико- та економiко-географiчних структур, новихтенденцiй світового розвитку, зокрема глобалiзацiї, глобального розподiлу полiтичних та економiчних інтересів i сил.

Україна розмiщена у Пiвнiчнiй пiвкулi, у її помiрнiй зонi, де розвивалася сучасна людська цивiлiзацiя. Саме тут виникли yci форми гео­полiтичних формувань i структур: iмперiї з метро­полiями, колонiями та iншими формами полiтич­ної залежностi; самостiйнi держави монарxiчного, теократичного, республiканського, федеративного чи yнiтapного типiв. Україна як складова свiтового унiверсуму пройшла на рiзних етапах iсторичного розвитку мало не всi форми полiтичного iснування. Була вона i монарxiєю (Київська Русь), i колонiєю Росiйської, Польської та Османської iмперiй, мала федеративний устрiй у IX-XIII ст., була рес­публiкою (Козацька держава Запорiжжя), i нею Українa є й тепер.

Другою рисою ПГП України € те, що великий вплив на нього справляє її розташування у глобальному поясi найвищого полiтичного та соцiально-економiчного розвитку. Цей пояс визначається широтною смугою, яка оперiзує усю Пiв­нiчну пiвкулю. Розмiщена у центральнiй частинi цієї смуги. Одночасно вона лежить у Cxiдному секторi Пiвнiчної пiвкулi на €вразiйсько­му континентi, де розташована найбiльша кiль­кiсть держав так званого золотого мiльярда, у яких проживає 19 % населення cвiтy i на якi припадає 71 % глобальної торгiвлi, 55 % iноземних iнвестицiй. Тут найвищий рiвень світового подiлу та iнтеrpацiї працi, iнтенсивностi глобалiзацiйних процесiв.

Усе це створює для України на загал сприят­ливi просторово- географiчнi передумови активно­го входження у глобальнi полiтичнi та економiчнi структури. Слiд зауважити, що вже нинi економіка нашої держави досить широко розкрита у її зовнiшнix зв'язках: питома вага експорту у ВВП становить 65 %, iмпорту - 61 %. Однак експорту­ються головно сировина, напiвфабрикати i продо­вольство (руди, метали i прокат, хiмiчна про­дукцiя, зерно, соняшник), а iмпортуються пере­важно продукцiя машинобудування i предмети споживання. Невдала структура експорту й iмпор­ту зумовлена застарiлою структурою виробництва i слабкою конкурентоздатнiстю українських товарів на світовому ринку. Важливе значення для усунен­ня цих недолiкiв матиме вступ України до Світової Органiзацiї Торгiвлi (СОТ).

Найбiльш загальною рисою реriонального ПГП Укpaїни є її перебування у cucmeмi кpaїн євразійського континенту, їхніх субреriональних поєднань, iнme­rpацiйних полiтичнux та економiчних формувань.

Україна належить до великих держав Євразії. Вона безпосередньо межує з країною-гiгантом Росiєю.

  1. Адмінiстративно-теритоpіальний устpій україни

Адмiнiстративно-територiальний устрiй - це подiл територiї держави на систему територiальних одиниць різного рівня, вiдповiдно до яких утворюються мiсцевi органи державної влади i управлiння. Бiльш стiйка система адміністративно-територіальних одиниць склалася у XVI ст. у Речi Поспо­литiй - воєводства, землi й повiти. У гетьмансьюй автономнiй державi XVII - XVIII,cт. на українських землях утворився iнший адмiнiстратив­но-територiальний устрiй - подiл на полки, сотні й кypiнi. У складi СРСР адмiнiстративно-територiальний устрiй Украiни не­одноразово змiнювався, аж поки в 1932 р. не набув сучасного вигляду ­подiлy на адмiнiстративнi областi, райони та мiсцевi ради (мiські, селищнi, сільські). Кiлькiстъ адмiнiстративно-територiальних одиниць також не була сталою у зв'язку з ix реорганiзацiєю (роздрiбненням чи укрупненням) i приєднанням до УРСР нових земель. Так, на західноукраїнських землях, шо вiдiйшли в 1939 р. Biд Польщi, було створено 6 нових областей (пiзнiше Дрогобицьку область об'єднано iз Львiвською), на землях, що вiдiйшли в 1940 р. від Румунії, - 2 областi (Чернiвецьку та Iзмаїльську, останню пiзнiше об'єднано з Одеською), а на Закарпаттi, яке в 1945 р. вiдiйшло вiд Чехо-Словаччини, - однойменну область. У 1954 р. Україні було переда­но Кримську область, а в 1991 р. її перетворено в автономну республiку (автономний статус Криму іскував у складi Pociї з 1921 до 1944 р.).

На сьогoднi територiя України подiляєтъся на 24 адмiнiстративнi областi й АР Крим. Вони є найбiльшими адмiнiстративно-територiальними одиниця­ми. До них прирiвнюються два мicтa з окремим статусом - Київ (як столиця країни) i Севастополь (мiсце перебування вiйськово-морських флотiв України та Росії. Одиницями середньої ланки в адміністративно-­територiальному подiлi Украiни є райони i мicтa обласного та в АР Крим ­республіканського) значення. Найнижчою ланкою адміністративно-територіальної системи є мicтa районноro значения, селища міського типу (смт) i сiльські ради, які можуть охоплювати одне або декiлька сiл. Кожна з адмiнiстративно-територiальних одиниць має свої органи yпpaвлiння з тими чи iншими повноваженнями. Найбiльщi мicтa (Київ, бiльшiсть обласних центрiв, Севастополь, Кривий Piг, Марiуполь та iншi) подiляються також на міські райони.

Україна є республiкою. Державна влада в країні здiйснюється на заса­дах подiлу на законодавчу; виконавчу та судову. Найвищими органами їx є вiдповiдно Верховна Рада, Кабiнет Miнicтpiв i Верховний Суд. Главою держави є Президент, який обираєтъся громадянами України на основі загального, piвнoгo i прямого виборчогo права шляхом таємного гoлосу­вання строком на 5 pокiв. За таким же принципом кожних 4 роки обира­ються народнi депутати до Верховної Ради та органів мiсцевоro самовря­дування всіх piвнів - вiд обласного до сiльського.

Україна - yнiтapнa держава. Це означає, шо управлiння країною здiйснюється з одного центру (столицi), в нiй дiє єдина для вciєї територiї Конституцiя, icнyє єдина система найвищих opгaнiв влади, єдине правове поле. Адмiнiстративно-територiальний подiл крaїни сприяє реалiзaцiї дер­жавної влади на мiсцях i здiйсненню мiсцевого самоврядування. В межах, закрiплених Конституцiєю України та вiдповiдними законами, певну са­мостiйнiстъ у вирiшеннi питань соцiально-економiчногo i культурногo роз­витку й охорони природи мaє АР Крим. У нiй прийнята своя Конституцiя, дiють свої органи державноi влади - Верховна Рада i Рада міністрів. Однак нормативно-правовi акти i рiшення, яю приймаютъся ними, не можуть суперечити Конституцiї i законам України.

Основний Закон України включає до адміністративно-територіального устрою Автономну Республiку Крим, 24 облаcтi, райони, мicтa, районив мicтaх, селища i села. Міста Київ та Севастополь мають спеціальний ста­тус, який визначаєтъся законами України.