Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
464.38 Кб
Скачать
  1. Секторальна структура економіки. Вплив нтр на галузеву структуру

Сучасна НТР охоплює чотири головнi складовi частини: науку, техніку i технологiю, виробництво, керування.

Завдяки НТР наука в нашi днi стала складним комплексом знань. У сучас­ній економiцi постiйно збiльшується чисельнiсть виробникiв знань (зайнятих у науцi i науковому обслуговуваннi), їхнix розповсюджувачiв (iнформацiйних мереж, навчальних закладiв, iнновацiйних фiрм) i споживачiв (усе суспiль­ство). Отже, наука стала великою сферою людської дiяльностi, у якiй зайнято близько 6 млн науковцiв.

Биробництво стає усе бiльше наукомiстким. Надзвичайно важливим економiчним показником наукомісткості в епоху НТР стають витрати на НДДКР. Левова частка (85%) таких витрат у розвинутих країнах припадає на США, Японiю, ФРН, Францiю i Белику Британiю. При цьому в США витрати на НДДКР приблизно вiдповiдають сукупним витратам країн ,захiдної Європи i Японiї разом узятих. Завдяки розвитку сучасних засобiв зв'язку, електронiки можливiсть отримання i використання iнформацiї полегшується, стаючи доступним рядовим споживачам. Суспiльство стає усе бiльше насиченим знаннями i тягою до них, перетворюючись в iнформацiйне, комп'ютеризоване суспiльство.

Texнiкa i технолоriя в епоху НТР розвиваються як еволюцiйним, так i революцiйним шляхом. Еволюцiйний шлях полягає у подальшому удосконалювaннi уже відомої технiки i технологiї. Прикладами можуть слугувати збiльшення потужностi машин i устаткування (енергоблокiв, доменних печей i т. iн.), вантажопiдйомностi i швидкостi транспортних засобiв (лiтакiв, супертанкерiв). Революцiйний шлях полягає в переходi до принципово нової технiки i технологiї. Наприклад, вiд лампової побутової радiотехнiки до напiвпровiдни­кової, вiд провiдникового телефонного зв'язку до стiльникового i т. iн. Най­яскравiше вираження революцiйний шлях знаходить у виробництвi та використаннi електронної (передусiм, мiкроелектронної) технiки. Не випадково останнiй етап НТР, що почався у 70-х рр., часто iменують мiкpоелeктронною революцiєю. Вона допомагає краще заощаджувати працю людей, енергiю, матерiали, робить великий внесок в охорону географiчного середовища. Револю­цiйний шлях - головний шлях розвитку технiки i технологiї в епоху НТР.

Виробництво в епоху НТР розвивається за наступними головними напрямками: електронiзацiя, комплексна автоматизацiя, прuскорений розвиток атомної енергетики, виробництво нових матерiалiв, прuскорений розвиток бiотехнологiї, космизацiї.

Завдяки електронiзацiї вiдбувається забезпечення вcix сфер виробництва засобами обчислювальної технiки. Якщо число найпотужнiших ЕОМ (елек­тронно-обчислювальних машин, якi виконують мiльярди операцiй у секунду) у світі обчислюється сотнями, то число персональних комп'ютерiв сьогоднi обчислюється вже сотнями мiльйонiв. У виробництвi ЕОМ домiнують США (майже 40% їхнього випуску), але особливо висока їхня питома вага у виробництвi засобiв комп'ютерного програмного забезпечення.

Комплексна автоматизацiя в 70 х рр. вступила у якiсно новий етап. Мiкроелектронна революцiя зумовила масове застосування роботiв у трудомiстких i небезпечних виробничих процесах. За виробництвом роботiв у світі лiдирує Японiя. З'єднання ЕОМ i системи роботiв, найсучаснiших верстатів, а також транспортно-завантажувальних пристроїв у сукупності утворює гнучкі виробничi системи (ГЕС). Taкi системи на «безлюдних» заводах пiдвищують продуктивнiсть працi в десятки разiв.

Прискорений розвиток атомної енергетики проявився перш за все у тому, що швидкими темпами почало зростати число атомних peaктopiв, що виробляли електроенергiю. За даними МАГАТЕ, у 90-х роках у 28 країнах світу дiяло 430 атом них peaктopiв загальною потужнiстю понад 340 млн кВт. Вони виробляли 17% всієї електроенергiї cвiтy. За розвитком атомної енергетики передовi позицiї у cвiтi займають США, Францiя, Японiя, ФРН. Якiсно новий етап у розвитку цiєї важливої галузi пов'язаний насамперед iз застосуванням реак­тopiв на швидких нейтронах, створенням атомних ТЭЦ i станцiй теплопостачання.

Виробництво нових матерiалiв зумовлене розвитком нових галузей, якi ставлять пiдвищенi вимоги до таких традицiйних конструкцiйних матерiалiв, як чорнi i кольоровi метали (особливо сталь i алюмiнiй), синтетичнi полiмери (особливо пластмаси i синтетичне волокно). Поряд з цим ширше почали вико­ристовуватися рiдкiснi метали, напiвпровiдниковi, керамiчнi i iншi нові матерiали. Для їхнього виробництва й обробки застосовуються сучаснi методи i технологiї.

Прискорений розвиток бiотехнолоzii, яка охоплює мiкробiологiчни синтез, генну, бiлкову i клiтинну iнженерiю, призвiв до виникнення бiоiндустрiї. Вона отримала значний розвиток у США, ФРН, Японiї. Приклад однiєї з галузей бiоiндустрiї - мiкробiологiчна промисловiсть.

Космизацiя, яка пов'язана з розвитком космонавтики, зумовила появ багатьох нов их машин, приладiв, сплавiв, що пiзнiше знаходять застосуванн в некосмiчних галузях, виникнення авiакосмiчної промисловостi. Космизацiї виробництва досягла найбiльших масштабiв у СРСР i США.

Управлiння в епоху НТР також набуває дуже великого значення, особлив в зв'язку зi швидким розвитком нaуково-технiчної iнформацiї. У наш ча, вiдбувається швидкий перехiд до машинної iнформацiї, заснованої на використаннi мiкроелектронiки.