Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAS_YaMR_ICh.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

17. Найбільш характеристичні фрагментації молекулярних йонів з відщепленням нейтральних частинок.

Прості, але важливі висновки можна зробити на основі аналізу викидів нейтральних фрагментів із молекулярного іону. В результаті цього виникають іони із великою масою (М-1)+, (М-15)+, (М-18)+ та ін. Наприклад, інтенсивний сигнал (М-1)+ показує не лише не наявність лабільного протону, а й на відсутність інших лабільних груп в цьому положенні (правило викиду максимального радикалу). Ці іони важливі для підтвердження положення молекулярного іону. Найчастіше нейтральні фрагменти відщеплюються віл нітрилів, спиртів, КК та ін. (див. питання 16)

18. Характеристичні перегрупування йонів. Перегрупування Мак-Лаферті.

Перегруповані іони – іони, що утворюються із первинної молекули шляхом перебудови її геометрії. Легко відбуваються перегрупування, що протікають через циклічні перехідні стани. Найпоширенішим є перегрупування Мак- Лафферті. Перегрупування атомів, за винятком Н, називається скелетним. R = вуглеводневий радикал, Y = H, R, OH, OR, NHR, NR2 . Характерне для сполук, що містять ненасичену групу С=Х (Х = О, N, С, S). Полягає у міграції атому Н в молекулярному іоні (чи катіон-радикалі) досліджуваної сполуки від γ-атому С до атому Х через 6-тичленний перехідний стан. Характерне для алкенів, альдегідів, естерів, амідів, оксидів, гідразонів, нітрилів та ін. Легкість протікання реакції визначається відстанню між групами СХ і атомом Н в γ- положенні (≤ 1,8 ангстрема).

Умови протікання перегрупування:

    • Бажана наявність гетеро атому в молекулі (необов’язково).

    • Наявність π-системи (зазвичай подвійний зв'язок).

    • Н у γ-атому (γ- положення по відношенню до групи С-Х, де Х – гетероатом).

ЯМР

1.Характеристика магнітних ядер (спін, магнітний момент, гіромагнітне відношення). Взаємодія магнітних моментів ядер з магнітним полем.

Ядерний магнітний резонанс (ЯМР) – спектроскопічний метод дослідження, що базується на поглинанні магнітними ядрами електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону.

Ядра всіх атомів характеризуються спіновим квантовим числом – І, що може приймати нульове значення, а також позитивні значення. Якщо І = 0, ядро не має спіну, тобто його сумарний момент дорівнює нулю. Такі ядра не здатні змінювати свій енергетичний стан під впливом зовн.магн.полів, тобто їх неможливо вивчати методом ЯМР. Але у більшості хім.елементів є хоч один ізотоп з ненульовим спіном. Наявність ядерного спіну є визначальною для явища ЯМР. Ядро весь час обертається вздовж певної осі. Крім магнітного моменту, ядро, що обертається, має механічний момент Р. Магнітний момент ядра  пов’язаний з його механічним моментом рівнянням:  =  Р, де – вектор магнітного моменту, Р – вектор механічного моменту, – гіромагнітне відношення. Гіромагнітне відношення є сталою величиною для ядер даного типу і показує, наскільки великим є магн.момент ядра. За відсутності зовн.магн.поля енергетичні стани ядра є однаковими (виродженими), тому орієнтація обертального руху кожного ядра є цілком довільною та незалежною від орієнтації інших магнітних ядер зразка. Якщо внести зразок, що містить магнітні ядра, в зовнішнє магнітне поле, то ядра, завдяки своїм магнітним властивостям, будуть орієнтуватися лише цілком певним чином. Для мікроскопічних магнітних моментів атомних ядер відносно цього поля можуть реалізуватися декілька дискретних орієнтацій. Це пов’язане з тим, що спінове квантове число ядра визначає декілька можливих енергетичних станів ядра. Для спіну з магн.квантовим числом І можливе існування (2І + 1) таких станів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]