Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAS_YaMR_ICh.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

4.Спін-ґраткова і спін-спінова релаксація, час релаксації.

Ядерною релаксацією називають сукупність процесів, які зумовлюють перехід ядерних спінів з верхнього енергетичного рівня на нижній без випромінювання квантів радіочастотної енергії. Якщо втрата енергії відбувається внаслідок взаємодії магнітного поля з навколишнім середовищем, то кажуть про спін-граткову релаксацію, а якщо перехід ядра на нижній енергетичний рівень відбувається за рахунок взаємодії з іншим магнітним ядром того самого ізотопу, то кажуть про спін-спінову релаксацію.

Одним з найважливіших механізмів спін-граткової релаксації – диполь-дипольний механізм. Він полягає в тому, що в кожному зразку, який містить магнітні ядра, виникають флуктуюючі магнітні поля, зумовлені міжмолекулярним рухом. Ці магнітні поля містять весь спектр коливань магнітних полів, у тому числі й частоту, що збігається з резонансною частотою даного ядра. Тому локальні магнітні поля можуть стимулювати перехід того чи іншого магнітного ядра з верхнього рівня на нижній завдяки резонансній взаємодії. Звільнена енергія цього переходу передається елементами граток у вигляді додаткової коливальної, поступальної чи обертальної енергії, тобто перетворюється на теплову енергію зразка. Ефективність процесу спін-граткової релаксації характеризується за допомогою характеристичного часу T1, що називається часом спін-граткової релаксації. Оскільки після вимкнення поля Н1 система ядерних спінів набуває стану рівноваги за експоненціальним законом, то величину T1 можна визначити за співвідношенням: ∆nt = ∆noexp(-t/T1), де ∆nt – надлишок ядер в момент часу t на верхньому рівні порівняно з рівноважною заселеністю; ∆no – аналогічний надлишок у початковий момент часу (t =0). З формули видно, що за час T1=ln2 надлишок ядер на верхньому енергетичному рівні зменшується вдвічі. Час T1 означає середню тривалість життя магнітних ядер у даному спіновому стані. Час спін-граткової релаксації залежить від багатьох факторів – температури, в’язкості середовища тощо. Час спін-граткової релаксації має безпосереднє відношення до ширини ліній у спектрах ЯМР, оскільки ширина сигналів обернено пропорційна T1, а також визначає те, наскільки далека система ядерних спінів від стану насичення. Отже, від T1 залежить максимальна амплітуда радіочастотного поля, яку можна використовувати в спектрометрі ЯМР при зйомці спектра зразка.

Магнітні ядра зразка можуть взаємодіяти також одне з одним. Один з шляхів такої взаємодії полягає в тому, що результуюче магнітне поле в місці перебування будь-якого окремого ядра складається з зовнішнього магн.поля Но і з слабкого локального магн.поля Нлок, що утворюється сусідніми ядрами. Якщо в молекулі є кілька магнітних ядер одного типу, то всі вони прецесують з майже однаковою частотою. Якщо два ядра перебувають досить близько одне від одного, то при відповідності фаз може відбуватись резонансна взаємодія ядер, яка полягає в одночасній переорієнтації спінів обох ядер. Такий процес і є основним механізмом спін-спінової релаксації. Час спін-спінової релаксації позначається як T2. Час T2 також включає ширину спектральних ліній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]