Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bostan_s_timchenko_s_derzhavne_pravo_zarubizhni...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.45 Mб
Скачать

Глава II. Президент республіки

Стаття 29/В

  1. Виборам Президента Республіки має передувати висунення кандидатів. Для того, щоб висунення кандидатів було правомірним, необхідна письмова рекомендація принаймні 50 представників Національної Асамблеї. Висунуті кандидатури мають бути подані на розгляд Голові Національної Асамблеї до призначення дати виборів. Кожний член Національної Асамблеї може підтримати лише одного кандидата. Усі рекомендації представників, які підтримують більше одного кандидата, вважаються недійсними.

  2. Національна Асамблея обирає Президента Республіки шля­ хом таємного голосування. За необхідності має бути проведене по­ вторне голосування. Президентом Республіки, обраним при першо­ му голосуванні, вважається особа, яка отримала голоси двох третин представників.

  3. Якщо жоден із кандидатів не отримав належної більшості го­ лосів, має бути проведений другий тур голосування стосовно нових кандидатур, висунутих відповідно до пункту 1. Вибори у другому турі голосування також потребують двох третин голосів представників.

  4. Якщо жоден із кандидатів не отримав необхідної кількості го­ лосів у другому турі, має відбутися третій тур голосування. У цьому випадку можна голосувати лише за двох кандидатів з найбільшою кількістю голосів, набраних у другому турі. Президентом Рес­ публіки, який обирається у третьому турі голосування, вважається кандидат, який отримав більшість голосів, незалежно від кількості представників, які взяли участь у голосуванні.

  5. Процедура голосування має бути завершена не пізніше ніж протягом трьох послідовних днів.

Стаття 29/С

1. Президент Республіки має бути обраний принаймні за трид­цять днів до спливу строку повноважень Президента, який складає

460

повноваження, або - якщо цей строк закінчився раніше - протягом тридцяти днів з моменту його закінчення.

2. Вибори Президента мають бути оголошені Головою Національної Асамблеї.

Стаття 29/D

Обраний Президент Республіки обіймає посаду з моменту спли­ву строку повноважень свого попередника або, якщо цей строк закінчився раніше, - на восьмий день після оголошення результатів виборів; перед тим, як стати на посаду, Президент присягає перед Національною Асамблеєю.

Стаття 29/Е

і. У випадку, якщо Президент Республіки тимчасово нездатний виконувати свої функції або якщо його перебування на посаді закінчується з будь-якої причини до спливу строку його повнова­жень, функції Президента Республіки здійснюються Головою Національної Асамблеї, поки новий Президент Республіки не стане на посаду, проте із застереженням, що Голова не має повноважень направляти будь-які закони до Національної Асамблеї для перегля­ду чи в Конституційний Суд для перевірки, розпускати Національну Асамблею і може оголосити помилування лише тим особам, які засу­джені за остаточним вироком.

2. Під час виконання обов'язків Президента Республіки Голова Національної Асамблеї не може здійснювати свої права як її пред­ставник, а функції Голови Національної Асамблеї переходять до од­ного із його заступників, призначеного Національною Асамблеєю.

Стаття ЗО

  1. Посада Президента Республіки несумісна з усіма іншими дер­ жавними, громадськими або політичними посадами чи повноважен­ нями. Президент не займається ніякими справами, що дають прибу­ ток, не отримує винагороду за іншу діяльність, крім тієї, яка підпадає під захист авторських прав.

  2. Для прийняття закону про винагороду, допомогу та розмір відшкодувань Президентові Республіки вимагаються дві третини го­ лосів присутніх представників Національної Асамблеї.

Стаття ЗО/А

1. Президент Республіки:

а) представляє Угорську державу;

461

СЖ.Бостан, С.М.Тимченко

ДЕРЖАВНЕ ПРАВО ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

  1. укладає міжнародні договори від імені Республіки Угорщина; якщо предмет договору належить до сфери компетенції законодавст­ ва, вимагається попередня згода Національної Асамблеї для укла­ дення договору;

  2. акредитує і приймає послів і посланників;

  3. призначає дату загальних виборів до Національної Асамблеї та до місцевих органів влади;

є) може бути присутнім на засіданнях і звертатися до Національної Асамблеї та до її комітетів;

  1. може подавати на розгляд до Національної Асамблеї пропо­ зиції стосовно окремих заходів;

  2. може бути ініціатором референдумів;

h) призначає і звільняє заступників міністрів та уповноважених республіки відповідно до правил, визначених окремим законом; <...> Стаття 31 1. Президентство припиняється у випадках:

  1. спливу строку повноважень;

  2. смерті президента;

c) неможливості виконувати обов'язки протягом більше дев'яноста днів;

d) оголошення несумісності посад; є) відставки;

f) усунення з посади Президента. <...>

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]