Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bostan_s_timchenko_s_derzhavne_pravo_zarubizhni...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.45 Mб
Скачать

Глава IV. Парламент

Стаття 41. Парламент є вищим органом державної влади і єди­ним законодавчим органом держави.

Стаття 42. Парламент складається з двох палат: Палати пред­ставників і Палати радників.

Стаття 43. Обидві палати складаються з виборних членів, що представляють весь народ.

Число членів кожної палати встановлюється законом.

Стаття 44. Кваліфікація членів обох палат, а також кваліфікація їхніх виборців визначаються законом. Однак при цьому не повинна проводитися дискримінація за мотивами раси, релігії, статі, соціаль­ного стану, походження, утворення, майнового чи стану доходів.

Стаття 45. Термін повноважень членів Палати представників чотири роки. Однак їх повноваження припиняються до витікання повного терміну у випадку розпуску Палати представників.

Стаття 46. Термін повноважень членів Палати радників шість років, причому кожні три роки переобирається половина членів па­лати.

492

Стаття 47. Виборчі округи, спосіб голосування й інші питання, що відносяться до виборів членів обох палат, визначаються законом.

Стаття 48. Ніхто не може бути одночасно членом обох палат.

Стаття 49. Члени обох палат щорічно одержують відповідно до закону визначену винагороду з державної скарбниці.

Стаття 50. Члени обох палат, за винятком випадків, передбаче­них законом, не можуть бути арештовані в період сесії Парламенту; члени Парламенту, арештовані до відкриття сесії, за вимогою відповідної палати повинні звільнятися з-під варти на період сесії.

Стаття 51. Члени обох палат не несуть відповідальності за стіна­ми палати у зв'язку зі своїми промовами, висловленнями і голосу­ванням у палаті.

Стаття 52. Чергові сесії Парламенту скликаються один раз на рік.

Стаття 53. Кабінет може приймати рішення про скликання над­звичайних сесій Парламенту. Кабінет повинен приймати рішення про скликання надзвичайних сесій Парламенту, якщо цього зажада­ли більш однієї четвертої частини загального числа членів однієї з палат.

Стаття 54. Якщо Палата представників розпущена, то протягом сорока днів з дня її розпуску повинні бути проведені загальні вибо­ри в Палату представників, а протягом тридцяти днів з дня виборів повинен бути скликаний Парламент.

У разі розпуску Палати представників одночасно припиняє засідання Палата радників. Однак Кабінет може скликати надзви­чайну сесію Палати радників, якщо це вкрай необхідно в інтересах країни.

Заходи, прийняті на надзвичайній сесії, згаданій в умові попе­реднього абзацу, є тимчасовими і втрачають силу, якщо вони не бу­дуть схвалені Палатою представників протягом десяти днів з момен­ту відкриття наступної сесії Парламенту.

Стаття 55. Кожна палата дозволяє суперечки, пов'язані з кваліфікацією її членів. Однак для того щоб позбавити кого-небудь депутатських повноважень, необхідне прийняття резолюції про це більшістю не менше двох третин голосів присутніх членів.

Стаття 56. Кожна палата може проводити роботу тільки при на­явності на засіданні не менш однієї третини загального числа її членів.

493

С. К. Бостан, С. М. Тимченко

За винятком випадків, особливо передбачених даною Консти­туцією, у кожній з палат усі питання вирішуються більшістю голосів присутніх членів; при рівності голосів голос головуючого є вирішальним.

Стаття 57. Засідання кожної палати є відкритими. Однак мо­жуть проводитися закриті засідання у випадку, якщо резолюція про це прийнята більшістю не менш двох третин голосів присутніх членів.

Кожна палата веде протоколи своїх засідань. Ці протоколи по­винні публікуватися і поширюватися для загального ознайомлення, за винятком тих протоколів закритих засідань, що визнаються сек­ретними.

За вимогою не менш однієї п'ятої присутніх членів голосування кожного члена з будь-якого питання повинно відзначатися в прото­колі.

Стаття 58. Кожна палата обирає голову й інших посадових осіб.

Кожна палата встановлює свої правила ведення засідань, проце­дури, внутрішньої дисципліни і може застосовувати покарання по відношенню до своїх членів за поведінку, що порушує дисципліну. Однак для виключення члена палати з її складу необхідне прийнят­тя резолюції про це більшістю не менш двох третин голосів при­сутніх членів.

Стаття 59. Законопроект, за винятком випадків, особливо пе­редбачених Конституцією, стає законом після прийняття його обома палатами.

Прийнятий Палатою представників законопроект, за яким Па­лата радників винесла рішення, відмінне від рішення Палати пред­ставників, стає законом після його вторинного схвалення більшістю не менш двох третин голосів присутніх членів Палати представ­ників.

Положення попереднього абзацу не забороняє Палаті представ­ників вимагати, відповідно до закону, скликання спільного засідання обох палат.

Якщо Палата радників не схвалить остаточного рішення по за­конопроекту, прийнятому Палатою представників, протягом шести­десяти днів, за винятком часу перерви в роботі Парламенту, після його одержання, то Палата представників може розглядати це як відхилення даного законопроекту Палатою радників.

494

ДЕРЖАВНЕ ПРАВО ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

Стаття 60. Бюджет спочатку представляється на розгляд Пала­ти представників.

Якщо Палата радників прийняла по бюджету рішення, відмінне від рішення Палати представників, і якщо угода не досягнута навіть за допомогою передбаченого законом об'єднаного засідання обох па­лат чи якщо Палата радників не прийняла остаточного рішення про­тягом тридцяти днів, за винятком часу перерви в роботі Парламенту, після отримання бюджету, прийнятого Палатою представників, рішення Палати представників стає рішенням Парламенту.

Стаття 61. Другий абзац попередньої статті застосовується у відношенні схвалення Парламенту, необхідного для висновку дого­ворів.

Стаття 62. Кожна палата може робити розслідування з питань державного керування і має право при цьому вимагати явки і пока­зань свідків, а також надання протоколів.

Стаття 63. Прем'єр-міністр і інші державні міністри, незалежно від того, є вони чи не є членами однієї з палат, можуть у будь-який час бути присутніми на засіданнях кожної з палат для виступу по за­конопроектах. Вони також повинні бути присутнім на засіданнях, якщо це необхідно для дачі відповідей і роз'яснень.

Стаття 64. Парламент утворює з числа членів обох палат суд для розгляду в порядку імпічменту порушень тих суддів, проти яких по­рушена справа про звільнення з посади.

Питання, що відносяться до розгляду справ у порядку імпічмен­ту, регулюються законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]