Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
591.36 Кб
Скачать

79. Заходи проти гарантування вибухобезпеки.

До заходів гарантування вибухобезпеки відносять:

використання запобіжних конструкцій (легкоскидні конструкції, захисні приміщення, укриття);

використання сигналізації про накопичення вибухонебезпечних газів і парів;

локалізація вибуху;

усунення джерел запалення і детонації;

флегматизація джерел запалення;

влаштування вогнеперешкод;

вибухопридушення.

Для ефективного захисту людей, що перебувають у вибухонебезпечній зоні, необхідно оцінити її параметри. При проведенні патрулювання території чи оточення необхідно знати, що особовий склад підрозділів ОВС при виконанні службових обов'язків знаходиться в безпечній зоні. Для цього зона, де знаходяться працівники ОВС, не повинна перетинатися із зоною ураження. Працівники ОВС при небезпеці вибуху чи обрушування будинку повинні знати правила поводження з вибуховими речовинами і пристроями, мати навички у виконанні цих завдань і твердо знати запобіжні заходи.

80. Небезпечні та шкідливі фактори пожеж та дії працівників органів внутрішніх справ (ОВС) на випадок пожежі. Розрізняють такі небезпечні та шкідливі фактори пожежі:

а) висока температура полум'я (до 1200-1400°С) – один з надзвичайно небезпечних чинників пожежі. Однак випадки безпосередньої дії вогню на людей мають місце відносно рідко;

б) передача теплоти випромінюванням і конвекцією, що може викликати опіки та больові відчуття.

в) наявність диму, який викликає інтенсивне подразнення очей та верхніх дихальних шляхів, що негативно відбивається на рятівних роботах і пожежегасінні;

г) наявність токсичних речовин в диму (чадний газ, окис азоту, сірнистий газ, фосген та ін.), що може призвести до отруєнь і смерті;

д) підвищена температура середовища, що негативно може відбитись на органах дихання, центральній нервовій системі, викликати тепловий удар;

е) перенесення вогню на інші об'єкти іскрами, випромінюванням,

конвекцією;

ж) висока температура, вибухи можуть зруйнувати будівельні

конструкції. При цьому люди часто одержують значні механічні травми,

опиняються під уламками завалених конструкцій;

з) створення екстремальної ситуації, коли дія чинників пожежі перевищує межу психофізіологічних можливостей особистості. Людину

може охопити паніка, настати депресивний стан з відповідними негативними наслідками;

и) вогняний шторм – небезпечне явище під час великих пожеж, що супроводжується всмоктуванням у полум’я всього, що знаходиться поруч, у тому числі людей.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про міліцію» працівники ОВС зобов’язані повідомити відповідні державні органи і громадські об’єднання про пожежі, вжити невідкладних заходів для ліквідації їх наслідків, врятування людей і подання їм допомоги, охорони майна, що залишилось без нагляду. При підозрі на підпал необхідно організувати охорону слідів злочину, речових доказів, ужити заходів щодо розшуку і затримання підозрілих.

Для збереження життя і здоров’я людей в умовах пожежі необхідно дотримуватись таких правил:

при загоранні одягу на людині не дозволяти їй бігти; необхідно повалити її на землю і рясно полити водою, збити вогонь;

не роздягати обпаленого, якщо одяг його прогорів, накрити по-страждалі частини тіла стерильною марлею, іншим матеріалом;

перш ніж увійти до палаючого будинку, потрібно накритись з головою мокрим покривалом, шматком щільної тканини тощо;

двері до задимленого приміщення слід відкривати обережно, оскільки швидкий приплив збагаченого на кисень повітря може призве-сти до спалаху;

для захисту від диму та високої температури при гасінні пожеж дихати потрібно через зволожену тканину;

не стрибати вниз з висоти вище третього поверху, оскільки це надзвичайно небезпечно.

Горіння одягу, безпосередні контакти з полум’ям, розжареними предметами, рідинами, що горять, призводять до опіків різного ступеню.

81. Удосконалення професійної підготовки працівників ОВС Хмельниччини до дій в екстремальних умовах.

Здійнюєтья психолого-педагогічна підготовка, формується установка на виживання (готовність до надійної роботи при достатньому рівні самозахисту).

Елементи: пізнавальний;

Емоційно-оціночний (дотримання щоб не стати жертвою)

поведінковий (підозра до того хто чинить опір).

Зобов’язання на виживання «Я …. Посада, усвідомлюю екстремальну ситуацію .. і уникати таких ситуацій, передбачати опір.

Страх долається самовихованням, тренуванням волі за допомогою психотехнічних прийомів подолання страху, які дозволяють швидко зняти переживання і змінити хід думок на позитивні.

Зняття страху, щоб зменшити ступень тривожності – страх необхідно продихати.

правила поведінки працівників правоохоронних органах направлених на забезпечення особистої проф. безпеки:

1. Лавірують, знижуйте напруженість при інциденти з правопорушниками. Пам'ятайте: час, як правило, на Вашій стороні.

2. Не провокуйте напад і стрілянину.

3. Здорове недовіру до підозрюваного, перевіряють чи затриманому краще, ніж легковажна довірливість.

4. Страхуйте кожну свою дію у відношенні підозрюваного або правопорушника, краще за все - за допомогою напарника.

5. Уникайте шаблонного і передбачуваного поведінки в небезпечній ситуації.

6. Будьте пильні до засадам. Найкращий захист від засідки - уважно прислухатися до своїх відчуттів.

7. На місці події намагайтеся тримати в полі зору всіх дійових осіб.

8. Ніколи не повертайтеся до підозрюваного або правопорушника спиною.

82. Галузеві фактори, що формують умови праці правоохоронців. Домінуюча причина, що негативно впливає на стан захищеності співробітників, прихована в специфіці діяльності правоохоронних структур : сувора правова регламентація професійної діяльності; наявність у працівника владно-розпорядчих повноважень; процесуальна самостійність; висока екстремальність, емоційність службово-трудової діяльності; широке коло суб'єктів спілкування; нестандартний, творчий, часто конфліктний характер служби й праці; постійні зміни умов службово-трудової діяльності.

Підвищена небезпека в діяльності правоохоронців істотно впливають на фізичний, психологічний і моральний стан працівників правоохоронних структур. Стресові ситуації, високі навантаження, поранення чи загибель людей, застосування вогнепальної зброї, спецзасобів і силових прийомів, ненормований робочий день, відсутність часу на відпочинок призводять до появи в багатьох працівників шкідливих звичок, стійких порушень настрою, змін характеру, поведінки тощо. Нормований робочий час і час відпочинку працівників правоохоронних органів є однією з основних умов їх нормальної діяльності. Внаслідок неналежної організації цих складових знижується працездатність працівника, а надалі — й ефективність діяльності підрозділу.

Проблема в тому, що не розроблено чіткого механізму обліку понадурочних робіт у системі правоохоронних органів, що неабияк ускладнює процедуру їх відшкодування.

Досить тривалий час лишається на низькому рівні матеріально-технічне забезпечення правоохоронних органів.

Матеріально-технічне забезпечення діяльності правоохоронних органів передусім залежить від фінансових можливостей держави Центральні апарати правоохоронних органів під час підготовки пропозицій до державного бюджету, а також розподілення власного бюджету враховують таке: кількість працівників із необхідним рівнем освіти й ступенем підготовки, яка відповідає обсягу роботи; видатки на придбання та утримання будівель, транспорту, озброєння, форменого одягу, засобів зв'язку, оргтехніки тощо; видатки на грошове утримання працівників, що має відповідати реальному прожитковому рівню.

Професійний ризик завжди був і є складовим елементом діяльності п/охоронців.. У цих умовах особливого значення набувають вивчення та аналіз сукупності причин, що зумовлюють небезпечність правоохоронної діяльності й можливі її наслідки для правоохоронців, а також визначення можливостей суспільства й держави із їх мінімізації, компенсації та корекції., щоб служба в правоохоронних органах була привабливою для кваліфікованих фахівців; видатки на соціальний захист співробітників (можливість отримання житла, загального і санаторно-курортного лікування тощо); видатки на навчання й перепідготовку персоналу; видатки на науково-дослідну роботу тощо.

Отже, успішна службова діяльність працівників органів можлива за наявності багатьох умов. Однією з них є впевненість у надійному захисті з боку держави їхніх прав, свобод, інтересів та обов'язків і як громадян даної держави, і як осіб, що здійснюють функції державного органу. Відсутність морального задоволення роботою, її організацією, умовами, оплатою, відсутність упевненості у правовій та соціальній захищеності стають у наш час головними причинами відпливу кваліфікованих працівників з апаратів правоохоронних органів.  Справді, організація має низку обов'язків перед працівником, яких вона нині належно не виконує. І річ не тільки і не так у низькій заробітній платі, специфічних умовах роботи, як у її характері та змісті, відчутті правової та соціальної захищеності працівників, підвищенні їх службової кваліфікації. Адже не можна не погодитися із таким висновком: що привабливішою для працівників із точки зору задоволення їхніх потреб та інтересів є організація, то вірогіднішою є її ефективне функціонування.

  • 83. Прийоми формування у працівників ОВС установки на виживання. Установка на виживання - це готовність і схильність працівника до цілеспрямованої, надійної і характеризується достатнім рівнем самозащітидеятельності. Така установка включає в себе три елементи: пізнавальний (наприклад, "я усвідомлюю реальність залучення мене в ситуацію, пов'язану спрімененіем вогнепальної зброї та інших форм насильницьких дій з боку правопорушників"); емоційно-оцінний (наприклад, "я будупостоянно дотримуватися внутрішнього переконання, що не стану жертвою в небезпечній ситуації "); поведінкової (наприклад," я буду завжди наближатися ковсем підозрюваним, передбачаючи можливе їх опір "). Формування стійкої установки на виживання - це є одночасно виховання розумного і мотивованого ризику, подолання почуття страху, розвиток обачності і пильності в поведінці працівників органів правопорядку. Це - також і гарантія їх ефективних і надійних дій вопасних для життя і здоров'я умовах. Сформулювати і розвинути у себе установку на виживання здатен кожен співробітник. Далі пропонується два пріемаформірованія установки на виживання: заповнення "Зобов'язання про виживання" і проведення відтворює візуалізації. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]