Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
591.36 Кб
Скачать
  1. Типове положення про навчання та перевірку знань з охорони праці

ТП регламентує навчання з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварій. Вимоги є обов'язковими для виконання усіма незалежно від форми власності та видів діяльності.

навчання з питань охорони праці, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації здійснюється з дозволу територіальний орган спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці -- Держгірпромнагляд).

На підприємствах на основі ТИПОВОГО ПОЛОЖЕННЯ розробляються і затверджуються відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, а також формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники.

Організацію навчання та перевірки знань на підприємстві здійснюють працівники служби кадрів або інші спеціалісти, яким роботодавцем доручена організація цієї роботи.

Форми навчання: традиційними методами, модульне, дистанційне навчання, з використанням технічних засобів: аудіовізуальних, комп'ютерних навчально-контрольних систем, комп'ютерних тренажерів.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до початку виконання своїх обов'язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і з професій за сумісництвом.

Перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці підприємства, склад якої затверджується наказом керівника

Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб.

Посадові особи та інші працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, проходять щорічне спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Перелік посад посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, навчаються згідно з Типовими тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб

Працівники, під час прийняття на роботу та періодично, повинні проходити інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Види інструктажу:вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий(під час лиха).

  1. Фінансування охорони праці.

При плануванні заходів з охорони праці слід керуватися ст. 21 ЗаконуУкраїни «Про охорону праці" фінансування охорони праці здійснюється з фондів охорони праці. Такі фонди створюються на підприємствах, в галузях і на державному рівні відповідно до Положення про державний, галузевих, регіональних фондах охорони праці та фондах охорони праці.

Ст.17 - Роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (при прийомі на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або потребують професійного добору, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників: за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці; за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов'язки.

Ст. 19 - Фінансування охорони праці дійснюється роботодавцем. Фінансування профілактичних заходів з охорони праці, виконання загальнодержавної, галузевих і регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, інших державних програм, спрямованих на попередження нещасних випадків і професійних захворювань, передбачається поряд з іншими джерелами фінансування, визначеними законодавством, у державному і місцевих бюджетах, які виділяються окремим рядком. 

Для підприємств, незалежно від форми власності, або фізичних осіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка суми реалізованої продукції. На підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, витрати на охорону праці передбачаються в державному або місцевих бюджетах і становлять не менше 0,2 відсотка фонду оплати праці. Суми витрат з охорони праці, пов'язані з валових витрат юридичної чи фізичної особи, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, визначаються згідно з переліком заходів та засобів з охорони праці, що затверджується Кабінетом Міністрів України. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]