Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Осно x.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
9.43 Mб
Скачать

Тема 9. Основи пожежної профілактики на виробничих об’єктах

Зміст

  1. Показники вибухопожежонебезпечних властивостей матеріалів і речовин.

  2. Категорії приміщень за вибухопожежонебезпечністю.

  3. Класифікація вибухонебезпечних та пожежонебезпечних приміщень і зон.

  4. Основні засоби і заходи забезпечення пожежної безпеки виробничого об’єкту.

  5. Пожежна сигналізація.

  6. Засоби пожежогасіння.

  7. Дії персоналу при виникненні пожежі.

  8. Забезпечення та котроль стану пожежної безпеки на виробничих об’єктах.

  9. Вивчення питань пожежної безпеки працівниками.

Основні терміни та поняття

Показники вибухонебезпечності за групою горючості: негорючі, важкогорючі, горючі; температура спалаху; температура самоспалахування; концентраційні межі поширення полум'я: нижня, верхня; класифікація за вибухопожежною та пожежною небезпекою приміщення і будівлі відповідно до норм технологічного проектування (ОНТП 24-86): категорії А, Б, В, Г, Д; вибухонебезпечна зона: клас 0, клас 1, клас 2, клас 20, клас 21, клас 22; пожежонебезпечна зона: клас П-І, клас П-ІІ, клас П-ІІа, клас П-III; основні організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки; основні напрями роботи осіб, відповідальних за пожежну безпеку; протипожежний режим; система пожежної безпеки; пожежобезпека об'єкта; рівень забезпечення пожежної безпеки; організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки; основні напрямки роботи осіб, відповідальних за пожежну безпеку; протипожежний режим; рівень забезпечення пожежної безпеки; пожежобезпека об’єкта; порядок дій у разі пожежі; автоматичні системи пожежної сигналізації: теплові, димові, світлові й комбіновані сповіщувачі; засоби протипожежного захисту; принципи припинення горіння; дії персоналу при виникненні пожежі; пожежна безпека на виробництві; заходи з пожежної профілактики: організаційні, технічні, режимні та експлуатаційні; пожежна безпека в побуті; інструктажі з питань пожежної безпеки; схема організації протипожежного захисту в Україні.

1.

Показники вибухопожежонебезпечних властивостей матеріалів і речовин

Відповідно до ГОСТ 12.1.044-84 оцінку пожежовибухо-небезпечності усіх речовин та матеріалів проводять залежно від агрегатного стану: газ, рідина, тверда речовина (пил виділено в окрему групу). Тому і показники їхньої пожежовибухонебезпечності будуть дещо різні.

Перш за все визначають групу горючості даної речовини. За цим показником всі речовини та матеріали поділяються на негорючі, важкогорючі та горючі.

Негорючі — речовини та матеріали не здатні до горіння на повітрі нормального складу. Це неорганічні матеріали, метали, гіпсові конструкції.

Важкогорючі — це речовини та матеріали, які здатні до займання в повітрі від джерела запалювання, однак після його вилучення не здатні до самостійного горіння. До них належать матеріали, які містять горючі та негорючі складові частини. Наприклад, асфальтобетон, фіброліт.

Горючі — речовини та матеріали, які здатні до самозаймання, а також займання від джерела запалювання і самостійного горіння після його вилучення. До них належать всі органічні матеріали. В свою чергу горючі матеріали поділяються на легкозаймисті, тобто такі, які займаються від джерела запалювання незначної енергії (сірник, іскра) без попереднього нагрівання та важкозаймисті, які займаються від порівняно потужного джерела запалювання.

Температура спалаху — найнижча температура горючої речовини, при якій над її поверхнею утворюються пари або гази, здатні спалахнути від джерела запалювання, але швидкість їх утворення ще недостатня для стійкого горіння.