Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Осно x.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
9.43 Mб
Скачать

Напруга кроку та дотику

Кро́кова напру́га виникає навколо струмопровідної лінії, що торкається землі, та при пересуванні людини в небезпечній зоні. Чим ближче людина знаходиться до місця торкання, тим вищою є небезпека ураження. На відстані 1 м від заземлювача зниження напруги складає 68%, на відстані 10 м — 92%. Практично на відстані 20 м і більше від місця торкання струмопровідної частини небезпечний вплив електричного струму на людину зводиться до нуля. Напруга, що уражає людину, залежить від ширини кроку: чим більше крок, тим небезпечніше. Навіть невелика напруга в 50-80 В викликає мимовільні судорожні скорочення м'язів ніг і, як наслідок, падіння людини на землю. Якщо людина падає убік місця дотику, тоді вражаюча напруга стає смертельною. У загрозливій ситуації при виході з небезпечної зони необхідно застосувати ходу «п'ята — носок» у сторону від місця падіння струмопровідної частини.

Рис.8.2.2. Напруга кроку

У випадку обриву проводу електролінії, дотику стрілою заземленого крана до проводу повітряної лінії електропередач тощо відбувається однофазне коротке замикання струму на землю. Якщо людина стоятиме на поверхні землі в зоні розтікання електричного струму, то на довжині кроку виникне напруга, що дорівнює різниці потенціалів у місцях розташування ступнів, і через її тіло проходитиме електричний струм. Величина цієї напруги, що називається напругою кроку, залежить від довжини кроку і місця розташування людини. Чим ближче людина стоїть до місця замикання, тим більшою є величина напруги кроку.

Розподіл потенціалів на поверхні землі в зоні розтікання струму має нелінійний характер. Останнє зумовлене тим, що поперечний переріз провідника «земля» із збільшенням відстані від місця замикання на землю збільшується пропорційно квадрату цієї відстані, а опір проходженню струму відповідно зменшується.

Величина небезпечної зони напруги кроку залежить від величини напруги електролінії. Чим вища напруга ПЛ, тим небезпечнішою є зона. Вважається, що на відстані 8 м від місця замикання на землю електричного проводу напругою понад 1000 В небезпечна зона напруги кроку відсутня. Якщо напруга електричного проводу нижча ніж 1000 В, то величина небезпечної зони напруги кроку становить 5 м.

Щоб уникнути ураження електричним струмом, людина повинна виходити із зони напруги кроку, роблячи короткі кроки, не відриваючи одну ногу від другої. Для захисту від напруги кроку можна скористатися захисними засобами з діелектричної гуми (боти, калоші).

Забороняється вистрибувати із зони напруги кроку на одній нозі, бо у випадку падіння людини (на руки) значно збільшиться величина напруги кроку, а отже, і величина електричного струму, що проходитиме через її тіло і через життєво важливі органи – серце, легені, головний мозок.

В аварійному режимі коли одна з фаз мережі замкнена на землю, відбувається перерозподіл напруги, і напруга справних фаз відносно землі відрізняється від фазової напруги мережі. Доторкнувшись до справної фази, людина опиняється під напругою, яка більша, ніж фазова, але менша, ніж лінійна і струм, що проходить через тіло людини.

Таким чином, дотик до справної фази при замиканні другої фази на землю небезпечніший, ніж дотик до фази в нормальному режимі роботи трифазової мережі з глухозаземленою нейтраллю, а найбільш небезпечним є двофазовий дотик.