Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Методичка-Логістика.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

2.2. Лекційні заняття

Тема 1. Предмет і завдання логістики

Завдання курсу – комплексне та системне оволодіння знаннями з курсу логістики. Основний зміст логістики, пов’язаний із сучасними ринковими потребами економіки.

Визначення логістики. Історія розвитку логістики. Основні концепції та етапи створення служби логістики на підприємстві. Основні задачі логістики.

Література: [1, с.7-14; 3, c.9–14; 4, c.5–6; 6, с.10-18]

Тема 2. Логістика – інструмент розвинутої ринкової економіки

Логістика як новий напрям в організації руху товару у сфері виробництва, обігу, інформації. Визначення логістики. Новизна логістики як науки. Етапи розвитку логістики як наукової дисципліни і як господарської діяльності. Еволюція концептуальних підходів до розуміння логістики як сфери діяльності підприємства. Види логістики, характеристики макрологістики і мікрологістики.

Література: [1, 17–22; 3, 25-38; 6, c.20-35]

Тема 3. Логістичні системи

Логістична система як складова економічної кібернетики.Умови і фактори функціонування логістичної системи. Функції та критерії оцінок логістичної системи. Характеристика гнучких та ешелонованих логістичних систем. Передумови утворення комплексних логістичних систем, що охоплюють функціональні задачі. Основні логістичні показники.

Література: [1, c.50-63; 3, c.41- 46]

Тема 4. Різні форми логістичних утворень

Поняття про логістичний ланцюг. Схеми утворення вантажопотоків. Основні ланки, що беруть участь у товарному та інформаційному потоці. Компоненти логістичного ланцюга. Розробка логістичних ланцюгів. Логістичні ланцюги різних рівнів.

Література: [1, c. 22-48; 3, c.41-45; 4, с.15-18]

Тема 5. Управління матеріальними потоками в логістичній системі.

Загальна характеристика і особливості технологічних процесів у логістичному ланцюгу. Поняття “матеріальний потік”. Управління матеріальними потоками. Відомості про управління матеріальними потоками у системах. Класичний і системний підходи до організації матеріального потоку.

Література: [1, c.64-71; c.80-94; 6, c.38-77]

Тема 6. Формування системи логістики.

Обробка замовлень – одна із складових функцій логістики. Контроль за товарно-матеріальними залишками як необхідний фактор обслуговування споживачів. Поняття транспортної логістики. Види транспорту. Переваги і недоліки різних видів транспорту. Математична модель транспортної задачі. Підвищення рівня транспортного обслуговування. Скоординоване управління вантажопотоками.

Основні поняття сіткового планування та управління. Правила побудови сіткових графіків та аналіз сіткового графіку. Оптимізація сіткового графіку.

Література: [3, c.50-56; 6, c.86-129; с.144-156; 7, с.178-221]

Тема 7. Економічна ефективність логістики.

Основні статті та види затрат. Фактори, що впливають на зниження затрат. Економічна ефективність логістики. Вплив на економічну ефективність рівня залишків, терміну проходження матеріалів, довжини циклу обслуговування, рівня сервісу, партії вантажу, використання виробничих потужностей тощо. Основні поняття логістики запасів. Цілі та сутність наукового управління запасами. Основні системи управління запасами. Порівняння основних систем управління запасами. Структура витрат у управлінні запасами. Модель Уілсона (Вільсона). Регулювання запасів готової продукції. Впровадження нової системи управління запасами на виробництві. Структуризація запасів (АВС-аналіз та XYZ-аналіз).

Поняття розподільчої логістики. Завдання розподільчої логістики. Логістичні канали і логістичні ланцюги. Методи вибору місце розташування складів.

Література: [1, c.160-176; c. 215-223; c.251-277; 8, с.178-195; с.224-268]