Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod,_V.V.Holod_V.V._Strategichniy_marketing_2...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

7.3 Стратегії оптимізації товарного асортименту і

збалансованості товарного портфеля підприємства

Основна мета формування оптимальної структури асортименту, номенклатури продукції – забезпечити стабільний продаж продукції підприємства і прибуток, достатній для нормального економічного і соціального розвитку підприємства. Отже, головною метою управління асортиментом (номенклатурою) є його оптимізація.

Оптимізація асортименту – це безперервний процес реалізації товарної політики. Оптимальний асортимент звичайно містить товари, які знаходяться на різних стадіях життєвого циклу товару: стратегічні товари (стадія впровадження), найбільш прибуткові (стадія зростання), підтримуючі (стадія зрілості), тактичні (для стимулювання продажу новинок), заплановані до зняття з виробництва (стадія спаду) і товари, що розробляються (стадія НДДКР).

Для оптимізації товарного асортименту необхідно використовувати відповідні товарні стратегії (рисунок 7.2):

  • стратегія інновації;

  • стратегія варіації (модифікації) товару;

  • стратегія елімінації товару.

Рисунок 7.2 – Стратегії оптимізації товарного асортименту

Менеджери товарних категорій можуть спробувати модифікувати існуючі асортиментні групи, додаючи або виключаючи товари, змінюючи завдяки цьому їхню глибину або широту. Означені можливості утворюють матрицю з чотирьох стратегій, наведену на рисунку 7.3: поглиблення асортименту, підтримки марок, скорочення асортименту, звуження асортименту.

Тип зміни

Додавання до

асортименту

Виключення з

асортименту

Направлення зміни

Глибина

асортименту

Стратегія поглиблення

асортименту

Стратегія скорочення

асортименту

Широта

асортименту

Стратегія підтримки

марки

Стратегія звуження

асортименту

Рисунок 7.3 - Стратегії товарного асортименту

Поглиблення асортименту означає додавання товарів тієї ж категорії. Це надає споживачам можливість більш повного вибору асортименту і допомагає компанії уникнути небезпеки з боку конкурентів, що випускають аналогічну модифіковану модель товару.

Підтримка марок. Компанія може поширити асортимент, використовуючи успішну марку для підтримки нових товарів в суміжних категоріях під тим же марочним найменуванням. Підтримка марки означає випуск нового товару під існуючим марочним найменуванням.

Скорочення асортименту передбачає зменшення його глибини шляхом виключення альтернативних розмірів, моделей або споживчих відмінностей асортименту.

Звуження асортименту означає зменшення його широти шляхом скорочення різновидів товарів суміжних товарних категорій. Таке скорочення звичайно зумовлено невдалою спробою підтримати марку в суміжній товарній категорії.

Аналіз товарного асортименту підприємства доцільно здійснити за допомогою маркетингового диверсифікаційного АВС-аналізу.

Маркетинговий метод АВС-аналізу дозволяє розподілити сукупність об’єктів (товарів, клієнтів, постачальників, ринків збуту і т.п.) за певними критеріями і визначити частку конкретних класів у сукупності.

Відповідно до обраних критеріїв всі об’єкти розподіляються на три класи – А, В, С, для кожного з яких розробляються та визначаються оптимальні стратегічні управлінські рішення. Ідея методу полягає в тому, щоб сконцентрувати ресурси на критичній (найважливішій) меншості, залишаючи поза увагою незначну більшість. Так, використання АВС-аналізу в управлінні товарним асортиментом дає змогу розподілити товари і товарні групи на три класифікаційні групи і виділити найбільш рентабельні товари (клас А), менш рентабельні товари (клас В) і товари з відносно низьким рівнем рентабельності (клас С). Критерії розподілу наступні: частка від річного обсягу продажу товарів і кількість асортиментних груп підприємства.

Отже, до класу А входять товари і товарні групи, на які припадає високий річний обсяг продажу (60-75%), але сумарна кількість яких найменша.

Клас В містить товари і товарні групи, які складають середню величину річного обсягу продажу (25-30%) і середню кількість від загальної кількості асортиментних груп.

Інші товари і товарні групи входять до класу С, тобто вони становлять 5-15% від загального обсягу продажу і найбільшу кількість найменувань асортиментного переліку підприємства.

Для товарів і товарних груп класу А можна порекомендувати наступні маркетингові стратегії: стратегія збереження позицій через оновлення асортименту; стратегія поглиблення параметричного ряду найбільш рентабельних груп; активні рекламні стратегії; стратегії позиціонування товарів на ринку і у свідомості споживачів.

Для підтримання і розвитку товарів і товарних груп класу В доцільно застосовувати інформативну рекламу, рекламу, що оповіщає і нагадує; активні заходи щодо стимулювання збуту товарів цієї групи, розширення асортименту за рахунок його нарощування і насичення, удосконалення сервісної політики підприємства (надання додаткових послуг), аналіз життєвого циклу товарів і розробка відповідних товарних стратегій, дослідження конкурентоспроможності товарів і розробка пропозицій товаровиробникам щодо поліпшення споживчих властивостей товарів.

Підтримка товарів групи С необхідна, так як вони гармонізують товарний асортимент, сприяють його поширенню і роблять його більш зручним за рахунок пропозиції дрібних недорогих товарів першої необхідності.

З метою оцінки ступеня збалансованості товарного портфеля підприємству доцільно використовувати матрицю „Бостон консалтинг груп” .