Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod,_V.V.Holod_V.V._Strategichniy_marketing_2...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 11 формування, реалізація та оцінка

ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ

    1. Сучасні риси стратегічного маркетингу.

    2. Стратегічні маркетингові моделі, їхня характеристика. Методи розробки конкурентних маркетингових стратегій.

    3. Організаційні аспекти процедури вибору маркетингової стратегії.

    4. Методологічна послідовність формування стратегії маркетингу.

11.1 Сучасні риси стратегічного маркетингу

Сучасні риси стратегічного маркетингу — це глобалізм; активність; інноваційність; інтегрованість; перевага структурних досліджень ринку; активне використання зв'язків із громадськістю; цільова орієнтація маркетингу на збалансованість, гармонізацію інтересів фірми, споживача і суспільства в цілому; партнерство всіх учасників відносин ринкового обміну і некомерційного розподілу суспільних благ.

Принцип глобалізму виник як реакція на зростаючу взаємозалежність національних ринків, на посилення однорідності потреб.

Активність сучасного стратегічного маркетингу викликана до життя зростаючим насиченням ринку, збільшенням швидкості технологічного прогресу, усуненням бар'єрів для міжнародної конкуренції.

Інноваційність маркетингу виражається в пошуку перспективних потреб, у відновленні асортименту, доданні нових рис і досягненні нових рівнів задоволення потреб, у використанні нових форм комунікацій (наприклад, через мережу «Інтернет»), нових способів продажів і доставки.

Інтегрованість — новий крок у розвитку підходу, початого маркетингом-мікс. Дії в рамках операційного маркетингу здійснюються в тісному ув'язуванні зі структурою і спрямованістю стратегічного плану. Товарна політика, ціноутворення, просування і збут здійснюються на підставі стратегічного вибору товарних ринків, довгострокового прогнозу стану і динаміки попиту та пропозиції на обраних цільових ринках. Взаємоув’язка стратегічного й операційного маркетингу дозволяють оптимізувати цілі із завоювання частки ринку і необхідний для їхнього досягнення маркетинговий бюджет.

Перевага структурних досліджень ринку — ще один принцип сучасного стратегічного маркетингу, що затверджує їхню перевагу над епізодичними дослідженнями, що проводяться для рішення окремих приватних проблем.

Активне використання зв'язків із громадськістю акцент на комунікаційній функції відбиває зростаючу соціальну спрямованість маркетингу, поширення практики його здійснення на некомерційні, бюджетні сфери, види діяльності, залежність результатів маркетингової роботи від відношення до неї з боку суспільства і його груп. Найважливішими в цьому зв'язку виступають вимоги соціальної етичності, екологічності і разом з тим ефективної реалізації маркетингу, включаючи турботу про широкий зовнішній соціально-економічний ефект — так називаний «екстерналітис».

Цільова орієнтація маркетингу на збалансованість, гармонізацію інтересів фірми, споживачів і суспільства — це квінтесенція перерахованих особливостей сучасного стратегічного маркетингу як маркетингу відносин.