Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Косик.Мікроек-ка (повна версія)

.pdf
Скачиваний:
336
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.23 Mб
Скачать

В реальному житті кількість куплених товарів завжди дорівнює кількості проданих за будь-якої ціни, але це не означає, що ринок знаходиться у рівновазі за будь-якого рівня ціни. Наприклад, коли ціна низька, покупці хотіли б купити багато, але продавці продають значно менше, тому обсяг купівлі-продажу буде дорівнювати обсягу пропонування.

Ринковий механізм є саморегульованим, самодостатнім. Відновлення ринкової рівноваги відбувається автоматично, без будь-якого зовнішнього для системи втручання. Разом з тим, в реальному житті у функціонування ринкового механізму іноді втручається держава або інші інституції, що спричиняє подібне описаному відхилення цін від рівноважного рівня.

Можливі два варіанти державного втручання у процес ринкового ціноутворення: встановлення нижньої та верхньої межі ціни.

Запровадження нижньої межі або “підлоги” ціпи, коли

P > P* , звичайно має на меті підтримку виробників чи інших суб’єктів економіки, але призводить до виникнення надлишку. Наприклад, законодавче визначення мінімуму заробітної плати, нижче якого встановити платню для робітників підприємці не мають права, може призвести до виникнення безробіття.

Запровадження верхньої межі або “ стелі” ціни, коли

P < P* , звичайно пов’язане з прагненням держави зробити певні товари доступними для широкого загалу, але призводить до виникнення дефіциту. Так, законодавче обмеження рівня орендної плати може призвести до дефіциту житла, а встановлення низьких цін на бензин вишикує у чергах біля бензоколонок власників автомобілів.

Втручання держави або інших регулюючих інституцій, наприклад, монополій, у ринкове ціноутворення розбалансовує ринок. Ціна втрачає свою роль регулятора. Тоді скорочення обсягу попиту за вищої від рівноважної ціни, або обсягу пропонування – за нижчої виводять ринкову систему в стан нестійкої рівноваги, яка може утримуватись лише адміністративними методами. Ринкова система втрачає здатність до саморегулювання.

Державне втручання у ціноутворення іноді може бути спрямоване на пошук і встановлення рівноважної ціни. Щоправда, у даному випадку держава намагатиметься підмінити собою ринок. Модель аукціоніста, запропонована Л. Вальрасом, є інтерпретацією подібної ситуації. Вона виключає можливість обміну за умов нерівноваги і передбачає наявність аукціоніста – неринкової інституції, яка не має власного економічного інтересу. Функція аукціоніста полягає у визначенні довільної ціни. Потім, на основі отримання інформації від ринкових суб’єктів і її узагальнення, він коригує ціну доти, доки не натрапить на рівноважну. Модель аукціоніста відповідає концепції ринкового соціалізму і є неприйнятною для аналізу конкурентного ринкового механізму.

2.5. Зміни ринкової рівноваги та ціни

Розглянемо тепер ситуації зміни стану рівноваги, пов’язані з дією нецінових детермінант попиту і

пропонування.

Зміни рівноваги внаслідок змін у попиті за незмінного пропонування ілюструє рис. 2.11. Якщо, наприклад, під впливом будь-якої з нецінових детермінант попит зростає зD0 до D1 за

незмінного пропонування, то відбувається зміщення рівноваги з точки E0 в точку E1 . При цьому рівноважна ціна зростає до

рівня P1 ,

а рівноважний обсяг

збільшується до рівня Q1 . Якщо

попит скорочується зD0

до D2

за

незмінного пропонування, то

рівновага

зміщується з

точки

E0 в точку E2 . При цьому

рівноважна ціна спадає до рівня P2 , а рівноважний обсяг скорочується до рівня Q2 .

Зміни рівноваги внаслідок змін у пропонуванні за незмінного попиту ілюструє рис. 2.12. Якщо під впливом будьякої з нецінових детермінант пропонування зростає з S0 до S1 за

незмінного попиту, то відбувається зміщення рівноваги з точки Е0 в точку E1 . При цьому рівноважна ціна знижується до рівня

Р1 , а рівноважний обсяг зростає до Q1 .

Якщо пропонування зменшується з S0 до S2 , то рівновага

0

0

Рис. 2.11. Зміна рівноваги зі зміною попиту

Рис. 2.12. Зміна рівноваги зі зміною

за незмінного пропонування

пропонування за незмінного попиту

зміщується з точки E0 в точку

E2 . При цьому рівноважна ціна

зростає до P2 , а рівноважний обсяг скорочується до Q2 .

У всіх випадках, коли попит чи пропонування змінюються на

абсолютну величину, відбувається паралельне зміщення відповідних кривих. У випадку відсоткових змін відповідні

Рис. 2.13. Ситуації зміни рівноваги за одночасного зростання попиту та пропонування

криві змінять кут нахилу.

За одночасних змін попиту і пропонування відбувається зміщення точки рівноваги, а рівень нових рівноважних цін і обсягів визначається відносними змінами попиту та пропонування. Розглянемо декілька типових ситуацій.

Якщо попит і пропонування зростають одночасно, рівноважний обсяг продукції зростає, але вплив на рівноважну ціну є невизначеним. Рівноважна ціна може не змінитися, якщо відбувається пропорційне зростання попиту та пропонування (рис. 2.13 а). Рівноважна ціна буде зростати, якщо попит зростає в більшій мірі, ніж пропонування (рис. 2.13 б). Рівноважна ціна буде спадати, якщо попит зростає в меншій мірі, ніж зростає пропонування (рис. 2.13 в).

Якщо попит і пропонування одночасно скорочуються, рівноважний обсяг продукції зменшується, а вплив на рівноважну ціну є невизначеним. Рівноважна ціна не

зміниться, якщо відбувається пропорційне скорочення попиту та пропонування (рис. 2.14 а). Рівноважна ціна зростає, якщо попит спадає в меншій мірі, ніж

Рис. 2.14. Ситуації зміни рівноваги за одночасного зменшення попиту та пропонування

пропонування (рис. 2.14 б). Рівноважна ціна знижується, якщо попит спадає в більшій мірі, ніж пропонування (рис. 2.14 в).

Зміни параметрів ринкової рівноваги можуть відбуватись в результаті втручання держави. Ми відмітили таку важливу нецінову детермінанту як податки і субсидії. Дія цих чинників охоплює широкий спектр економічної діяльності суб’єктів. Метою встановлення та зміни податків є одержання податкових надходжень до державного чи місцевого бюджетів. Податком можуть обкладатися як покупці, так і продавці товарів і послуг.

Прямі подоходні податки скорочують доходи споживачів, їх зміна зміщує криву попиту. Непрямі податки на товари і послуги, найбільш поширеними з яких є акциз та мито, зменшують прибутковість продавців і зміщують криву пропонування.

Розглянемо загальний механізм впливу непрямих податків на ринкову рівновагу на прикладі виробників. Виробники

розглядають податки як збільшення витрат виробництва, що за інших рівних умов означає скорочення пропонування, крива пропонування зміщується ліворуч на величину податку. Зміщення кривої пропонування залежить не тільки від величини податку, але й від способу його стягнення.

Податок може стягуватись як певна сума з одиниці товару або як

відсоток до ціни товару. У випадку податку як суми з одиниці товару

крива пропонування зміщується паралельно до початкової на величину

 

податку (T ) по вертикалі, точка

 

рівноваги зміщується з

E0 до

E1 (рис.

 

2.15). Визначити параметри нового

 

стану

рівноваги

можна

кількома

 

способами.

 

 

 

 

 

 

 

У точці нової рівноваги ціна

 

пропонування

PS ,

яка визначає виторг

 

продавців,

 

відрізняється

 

від

 

рівноважної

ціни

попиту PD ,

за

Рис. 2.15. Вплив податку з одиниці

якою

купують

товар

покупці,

на

товару на рівновагу ринку

величину податку:

 

 

 

 

 

 

PD PS

= T ,

 

(2.10)

 

де T – величина податку на одиницю товару.

Знаходження параметрів нової рівноваги потребує відповідної корекції рівнянь пропонування або попиту.

Якщо ми приймаємо, що PS = PD T , то параметри нової рівноваги

визначаються шляхом корекції рівняння пропонування:

 

QST = −c + d(P T ) .

(2.11)

Відтак у точці рівноваги Е1:

 

Рис. 2.16. Вплив відсоткового податку на рівновагу ринку

a b P = −c + d (P T ) ,

(2.12)

звідки визначаються нові рівноважні ціна та обсяг продукції.

Якщо

ми приймемо, що PD = PS +T ,

то коригується

рівняння

попиту.

Тоді за рівнянням рівноваги:

a b (PS

+T ) = −c + d PS

знаходимо

спочатку

ціну

пропонування PS , а потім ціну рівноваги. Обидва методи

розрахунку дають однаковий результат і з точки зору математики є однаково прийнятними. Проте, з огляду на економічний зміст перетворень, обґрунтованою є корекція саме рівняння пропонування, оскільки податок є його неціновою детермінантою і зрушує криву пропонування.

Зауважте, що акордний податок змінює параметри точки перетину кривої пропонування з віссю на величину податку. Площа прямокутника PS PD E1 А

визначає суму податкових надходжень.

Іншим є вплив відсоткового податку (рис.2.16). Коли податок стягується як відсоток від ціни товару, крива пропонування також зміщується ліворуч, але не паралельно до попередньої. У цьому випадку змінюється і точка перетину кривої пропонування з відповідною віссю, і кут її нахилу, оскільки має місце непропорційне зростання рівнів цін для різних обсягів

пропонування – менше для цін, що відповідають меншим обсягам пропонування, більше – для цін, що відповідають більшим обсягам пропонування.

Як і у випадку податку з одиниці товару, ціна пропонування PS

відрізняється від рівноважної ціни попиту PD , але співвідношення між ними інше:

PS = (1 t) PD

або

PD = (1 + t) PS ,

(2.13)

де t – ставка податку.

Якщо, наприклад, ставка податку становить 10%, то PS = 0,9 PD . З врахуванням ставки податку рівняння кривої пропонування матиме вигляд:

QSt = −c +d(1t) P .

(2.14)

Звідси визначаємо нову рівноважну ціну та обсяг продукції: a b P = −c + d (1 t)P .

(2.15)

Водночас за ставки податку 10% PD =1,1· PS . Відповідно

можна скоригувати рівняння попиту і за рівнянням рівноваги: a b(1 + t) PS = −c + dPS

знайти спочатку ціну пропонування PS , а потім ціну рівноваги.

На відміну від податку з одиниці товару, для відсоткового податку розрахунки за двома способами корекції рівнянь дадуть результат з незначною розбіжністю даних, що пов’язано з властивістю процентів. Зверніть увагу, що в обох розглянутих способах встановлення податку рівноважна ціна товару зростає не на величину податку, а на меншу величину. Винятками є випадки вертикальної та горизонтальної кривих попиту, коли ціна зростає відповідно на величину податку та не змінюється взагалі.

Субсидії вважаються “податком навпаки”, вони покривають частину витрат виробника і дозволяють збільшити пропонування. За інших рівних умов з наданням субсидії виробникам рівноважна ціна знизиться, а рівноважний обсяг продукції зросте.

ВИСНОВКИ

Ринок є механізмом взаємодії основних мікроекономічних субєктів споживачів і фірм, завдяки якому відбувається реалізація господарських рішень та їх оптимізація.

Основними ринковими змінними є попит, пропонування та ціна, які формують ринковий механізм саморегулювання.

Ринкова ціна є складною функцією попиту і пропонування. Водночас попит і пропонування виступають як функції ціни.

КОНТРОЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Задача 1.

Накресліть графік попиту та пропонування курчат за наступними даними:

Ціна 1кг, грн.

Попит,

Пропонування,

тонн за місяць

тонн за місяць

 

5

9

18

4

10

16

3

12

12

2

15

7

1

20

0

Визначте ціну рівноваги та рівноважний обсяг продукції.

Накресліть нові графіки попиту та пропонування, які відображали б такі події: а) підвищення цін на свинину та яловичину; б) підвищення податку на прибуток громадян; в) зростання цін комбікормів;

г) виведена нова порода курчат, що швидко ростуть; Припустимо, що уряд фіксує ціни на курчат на рівні 2 грн. за кг. Які наслідки

матиме встановлення такої ціни? Покажіть їх графічно.

Задача 2.

Функція попиту на товар задається рівнянням: QD = 4750 – 350·P. функція пропонування: QS = 1600+100·P

1.Побудуйте графіки попиту та пропонування, визначте рівноважні ціну та обсяг виробництва;

2.Що відбудеться, якщо на даний товар урядом буде встановлена фіксована ціна 9 грн. ?

3.Порівняйте сукупний виторг продавця за обох значень ціни.

Задача 3.

З друку вийшов новий навчальний посібник з мікроекономіки. Попит на посібник заданий рівнянням: QD= 6 – P, пропонування описується рівнянням:

QS=P–2.

1.Визначте рівноважну ціну (грн.) та рівноважну кількість (тис. шт.) посібників. Подайте графічну ілюстрацію.

2.Припустимо, що уряд вводить податок, який виплачується продавцем у розмірі 2 грн. з одного посібника. Визначте нову рівноважну ціну і рівноважний обсяг продажу. Які зміни відбудуться на графіку?

Задача 4.

Попит на фотоапарати описується рівнянням: QD= 100 – P Їх пропонування задається рівнянням: QS= 2P–50.

1.Визначте рівноважну ціну (грн.) та рівноважну кількість (тис. шт.) фотоапаратів. Подайте графічну ілюстрацію.

2.Як зміняться рівноважні ціна та кількість фотоапаратів, якщо буде введений 10% податок з продажу? Які зміни відбудуться на графіку?

ЕЛАСТИЧНІСТЬ

РОЗДІЛ 3

І ПРИСТОСУВАННЯ

 

РИНКУ

 

У попередньому розділі ми з’ясували, що попит і пропонування мають властивість реагувати на зміну численних детермінант. Споживачі чутливі не лише до зміни ціни того товару, який мають намір придбати, але й до динаміки цін сполучених товарів, особливо цін товарів-замінників, а також до змін власного доходу. Фірми в свою чергу реагують на зміни цінових і