Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

5.4. Методична карта 4-го етапу міжпредметного тренінгу (дисципліна «Управління державним боргом»)

№ п/п

Назва етапу за напрямами

Зміст виконуваних вправ

Вид заняття

Очікуваний результат

Норма часу, акад. годин

А

1

2

3

4

5

1

Сутність та основні етапи планування в системі управління державним боргом

Планування державних запозичень Міністерством фінансів України. Аналіз інформації про оптимальний обсяг державних запозичень, ви­ходячи із завдань боргової політики та можливостей держави здійснювати запозичення і про величину дефіциту бюд­жету, з урахуванням планових надходжень від приватизації та інших неборгових джерел фінансування державного бюджету. Визначення розміру дефіциту державного бюджету та обсягів необхідних запозичень для його фінансування. Планування та економічне обґрунтування величини внутрішніх та зовнішніх запозичень.

Семінар-дискусія

Формування вмінь та навичок планування обсягу державних запозичень, виходячи із завдань боргової політики та можливостей держави здійснювати запозичення і про величину дефіциту бюджету відповідно до групових та індиві­дуальних зав­дань.

2

2

Управління державними запозиченнями та підвищення ефективності управління державним боргом

Аналіз руху коштів від державних запозичень та напрямів їх використання. Рух коштів від внутрішніх запозичень. Рух коштів від державних зовнішніх позик. Аналіз ефективності використання позик міжнародних фінансових організацій на виконання системних та інвестиційних проектів економічного і соціального розвитку України.

Кейс — метод

Формування вмінь та навичок щодо аналізу руху коштів від державних запозичень та ефективності використання залучених коштів.

4 (2 ауд., 2 срс)

№ п/п

Назва етапу за напрямами

Зміст виконуваних вправ

Вид заняття

Очікуваний результат

Норма часу, акад. годин

А

1

2

3

4

5

3

Вплив державного боргу на макроекономічні показники та фінансову безпеку держави

Кількісні та якісні параметри впливу державного боргу на макроекономічні показники. Оцінка впливу державних запозичень на економічний розвиток. Оцінка впливу державних позик на виконання Державного бюджету України. Внутрішня та зовнішня заборгованість держави: рівні безпеки. Елементи боргової безпеки. Кількісні та якісні параметри впливу державного боргу на фінансову безпеку держави.

Мозкова атака. Кейс-метод.

Набуття навичок по визначенню кількісних та якісних параметрів впливу державного боргу на макроекономічні показники.

4 (2 ауд., 2 срс)

4

Напрями вдосконалення управління державним боргом

Чинники формуван­ня безпечного рівня державних запозичень. Удосконалення оперативного управління і регулювання стану та роз­мірів державної заборгованості (використання конверсії, консолідації, уніфікації позик, обміну облігацій за регресивним співвідношенням та інших). Досвід інших країн щодо обслуговування та управління внутрішнього і зовнішнього державного боргу.

Мозкова атака. Кейс-метод.

Набуття вмінь по визначенню напрямів удосконалення управління державним боргом.

2

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1