Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

3.2. Практика у місцевих фінансових органах (органах системи Міністерства фінансів України) зміст

1. Місцеві фінансові органи та організація бюджетного процесу відповідного бюджету.

2. Аналіз виконання місцевого бюджету за останні три роки.

3. Планування і фінансування видатків бюджету на соціальний захист населення.

4. Планування і фінансування видатків бюджету на соціальну сферу.

5. Фінансування місцевого господарства.

6. Планування і фінансування видатків бюджету на місцеве управління.

7. Фінансування з місцевого бюджету засобів масової інформації.

8. Звітність розпорядників коштів бюджету та контроль за використанням бюджетних коштів.

1. Місцеві фінансові органи та організація бюджетного процесу відповідного бюджету.

При дослідженні цього питання студент має — ознайомитись із Положенням про обласний (районний, міський) фінансовий орган; знати посадові обов'язки, права та обов’язки працівників; описати головні завдання, функ­ції, права і відповідальність фінансового органу.

Вивчити організацію роботи фінансового органу з складання проекту обласного (районного, міського) бюджету, відобразити діяльність по її забезпеченню. Охарактеризувати роботу з підготовки бюджетних запитів головними розпорядниками бюджетних коштів, проведення їх аналізу відповідно до завдань й пріоритетів. Обов’язкові показники відображенні в проекті рішення Ради про місцевий бюджет. Процедура розгляду місцевою державною адміністрацією (виконавчим органом) та подання проекту бюджету до місцевої ради. Порядок розгляду і затвердження бюджету місцевою радою. Організація виконання доходної і видаткової частин місцевого бюджету за місцем проходження практики.

Завдання та функції фінансового органу з обліку виконання бюджету та кошторисів бюджетних установ. Відносини фінансового органу з установами банків, державною податковою інспекцією та відділенням Державного казначейства в організації виконання бюджету та здійснення облікової політики.

Характеристика видів та форм місячної, квартальної і річної звітності фінансових органів про виконання місцевих бюджетів та її організація; склад звітних документів, порядок їх складання і подання; порядок затвердження звіту про виконання місцевого бюджету.

2. Аналіз виконання місцевого бюджету за останні три роки.

Охарактеризувати склад, структуру і динаміку надходжень до обласного (районного, міського) бюджету, бюджету району у місті з районним поділом. Визначити методи формування доходів місцевого бюджету. Оцінити податкові і неподаткові надходження до місцевих бюджетів, доходи бюджету від операцій з капіталом, офіційні трансферти. Знайти причини відхилень у виконанні дохідної частини як в цілому, так і в розрізі окремих джерел надходжень. Визначити джерела фінансування дефіциту бюджету за типом кредитора і боргового зобов’язання. Вміти складати розпис доходів місцевого бюджету, знати порядок і терміни його підготовки, внесення змін і доповнень до нього. Вивчити економічну і контрольну роботу фінансового органу щодо мобілізації надходжень до бюджету. Знати роботу фінансових органів щодо ліквідації підприємств і організацій у зв’язку з їхнім банкрутством.

Охарактеризувати склад, структуру і динаміку видатків обласного (районного, міського) бюджету, бюджету району у місті за функціональною, відомчою, програмною та економічною класифікаціями видатків. Охарактеризувати рівень використання бюджетних коштів на утримання установ та здійснення заходів, що передбачалися на рік. Вивчити економічну і аналітичну роботу фінансового органу щодо збільшення ефективного та раціонального використання бюджетних коштів.

Вивчити порядок складання, затвердження і виконання кошторисів бюджетних установ. Нормування бюджетних видатків, що застосовується фінансовим органом та головними розпорядниками бюджетних коштів, види норм витрат: матеріальні, бюджетні і фінансові; обов"язкові і факультативні; прості і комбіновані (укрупнені). Планування бюджетних видатків. Контроль фінансового органу за вірністю та обґрунтованістю складення кошторисів і їх виконанням.

Вивчити порядок виділення і перерахування бюджетних трансфертів та документи, які використовують при цьому; порядок видачі і погашення бюджетних позичок. Взаємовідносини обласного, районного, міського бюджету з Державним бюджетом України.

Проаналізувати показники зведеного бюджету області (міста, району). Окремо проаналізувати підсумки виконання обласного (районного, міського) бюджету, бюджету району у місті. На основі проведеного аналізу підготувати висновки та пропозиції, спрямовані на покращення стану виконання бюджету.

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1