Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

8. Державний фінансовий контроль зобов’язань та витрат.

Завдання і напрями контролю зобов’язань та витрат. Джерела інформації. Норматив­но-правова база. Перевірка виконання кошторису за видатками (видатків із загального і спеціального фонду бюджету на утримання установи).

Контроль загальновиробничих витрат на виробництво продук­ції, робіт (послуг). Перевірка правильності визначення собівар- тості продукції, робіт (послуг). Обґрунтованість включення до складу собівартості прямих та непрямих витрат.

Особливості організації пе­ревірки в умовах застосування інформаційних систем і комп’ю­терних технологій в обліку витрат.

Контроль розрахунків за виконані роботи і надані послуги. Контроль внутрішніх розрахун­ків. Особливості контролю розрахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. Перевір­ка розрахунків за іншими операціями та кредиторами.

Контроль розрахунків з оплати праці. Стан розрахунків із пра­цівниками, нарахування заробітної плати, утримань із заробітної плати; достовірність і правильність ведення первинного (аналітичного) та синтетичного бухгалтерського обліку. Особливості контролю в умовах автоматизації обліку. Блок-схеми контролю. Алгоритми контролю та прийняття рішень за результатами контролю.

Контроль розрахунків за довгостроковими зобов’язаннями та короткостроковими позиками. Контроль поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями. Контроль цільового використання й погашення кредитів, наданих під гарантії Уряду України. Реальність кредиторської заборгованості.

Контроль за правильністю розрахунків з бюджетом та цільовими фондами, повнота і своєчасність внесення платежів до них. Порядок інформування органами державної контрольно-ревізій­ної служби органів державної податкової служби про порушення, які можуть свідчити про недотримання вимог податкового законодавства.

Методи і прийоми виявлення можливих порушень. Оформлення результатів контролю, їх узагальнення та прийняття рішень.

9. Державний фінансовий контроль доходів і результатів діяльності.

Завдання, об’єкти та джерела інформації для контролю доходів і результатів діяльності. Нор­мативно-правова база. Перевірка правильності класифікації та зарахування доходів і оцінки результатів діяльності. Особливості контролю повноти та своєчасності оприбуткування доходів.

Контроль операцій з реалізації продукції, ви­конаних робіт (наданих послуг). Послідовність контрольних дій. Методи і прийоми контролю випадків заниження доходів від реалізації продук­ції, виконання робіт (послуг).

Контроль результатів виконання кошторисів. Контроль правиль­ності визначення результатів виконання бюджетів. Методи і способи контролю результатів діяльності.

Перевірка достовірності відображення у фінансовій звітності результатів фінансово-господарської діяльності.

Узагальнення даних про виявлені порушення. Прийняття рі­шень за результатами контролю.

10. Державний фінансовий контроль власного капіталу та фінансового стану підприємства.

Завдання, напрями контролю та джерела інформації для конт­ролю. Нормативно-правова база. Контроль дотримання та здійснення статутної діяльності. Контроль стану власного капіталу. Методи і прийо­ми контролю. Контроль достовір­ності облікових та звітних даних про власний капітал. Особливості контролю фінансових результатів переоцінок. Узагальнення даних про виявлені порушення.

Контроль фінансового стану: завдання, інформаційне забезпечення, послідовність і напрями контролю. Застосування прийомів і способів економічного аналізу при здійсненні контролю. Оцінка фінансового стану та змін його фінансових показників за контрольований період. Контроль фінансової стабільності, платоспромож­ності та ліквідності. Фактична перевірка наявності та викорис- тання власних оборотних коштів. Контроль дотримання розрахун­ково-платіжної дисципліни. Причини нестійкого фінансового стану. Узагальнення результатів контролю фінансового стану.

Прийняття рішень за результатами контролю.

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1