Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

3.2. Програма, методичне забезпечення та критерії оцінювання проведення практики

1. Завдання практики

Практика є невід’ємною складовою навчального процесу і важ­ливим засобом підготовки кваліфікованих фахівців для фінан- сових і фіскальних органів держави.

Проходження практики під час підготовки магістра складається з двох етапів: виробничої практики та переддипломної практики.

Практику студенти проходять на робочих місцях згідно з направленням. Основною передумовою проходження практики є можливість самостійної роботи студента під керівництвом провід­них фахівців, призначених керівником органу бази практики.

Практика проводиться на чотирьох базах у фінансових та податкових органах, органах Державного казначейства України та Контрольно-ревізійної служби України. База практики визначається темою, обраною студентом для написання дипломної роботи магістра.

У податкові органи направляються студенти, які виконують дипломні роботи з питань оподаткування.

У фінансові органи та органи Державного казначейства України направляються студенти, які виконують дипломні роботи з питань бюджету, позабюджетних фондів, фінансового планування тощо.

В органи Контрольно-ревізійної служби України направляються студенти, які виконують дипломні роботи з питань контролю за виконанням Державного бюджету і місцевих бюджетів України.

Головне завдання практики полягає в поглибленні та закріпленні знань, здобутих студентами в процесі їх теоретичної підготовки в рамках університетської освіти. Студенти-практиканти повинні опанувати і засвоїти основні ділянки роботи органів системи Міністерства фінансів України, податкової служби, Державного казначейства України та Контрольно-ревізійної служби України, пов’язані з порядком складання та виконання бюджету, обліком і контролем за виконанням бюджетних асигнувань, а також набути певного досвіду в організації податкового менеджменту.

Під час практики студенти здійснюють збір, опрацювання, систематизацію та аналіз практичного матеріалу, необхідного для написання дипломної роботи магістра. Завдання студента-практиканта полягає в детальному ознайомленні з законодавчим та інструктивним матеріалом, який регламентує організацію роботи фінансових органів, податкових адміністрацій та інспекцій, органів державного казначейства і контрольно-ревізійної служби. Практика також передбачає ознайомлення з функціональними обов’язками працівників цих установ. Особливу увагу при цьому слід звернути на практичні аспекти можливої реалізації досліджуваних у дипломній роботі магістра фінансових питань, виявлення недоліків та можливих шляхів їх усунення.

Тривалість практики визначається навчальним планом і становить 28 тижнів: виробничої 18 тижнів, переддипломної — 10 тижнів.

2. Керівництво практикою

Основне навчально-методичне керівництво практикою, а також контроль за її організацією і проходженням здійснює кафедра фінансів. Викладачі кафедри, що призначаються наказом ректора керівниками практики, консультують студентів з питань проходження практики.

На базі проходження практики студенту призначається керівник, який консультує студента і контролює його роботу.

До функцій керівника органу від бази практики, відповідального за проходження практики, належить:

  • організація практики студентів відповідно до затвердженої програми;

  • забезпечення студентів-практикантів робочими місцями та необхідними для практики матеріалами і документами;

  • призначення керівника практики та контроль за його роботою із студентом;

  • затвердження календарного плану проходження практики студентом, контроль за його успішним виконанням;

  • ознайомлення студентів-практикантів з вимогами з питань дотримання службової дисципліни та виконання календарного плану практики;

  • надання характеристики кожному студенту-практиканту, яка повинна відображати ступінь виконання студентом програми практики і рівень оволодіння практичними навиками.

Керівники практики проводять консультативну роботу з студентами, контролюють процес виконання програми практики та дотримання календарного плану, забезпечують кожному студенту — практиканту належні умови для індивідуальної роботи на місці проходження практики.

Керівники практики інформують працівників кафедри про випадки порушення студентами правил трудової дисципліни та плану проходження практики.

Студенти-практиканти зобов’язані дотримуватись діючих в установах правил внутрішнього розпорядку і правил охорони праці, нести відповідальність за їх порушення, за невиконання на них завдань і функцій.

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1