Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

3. Державний фінансовий контроль роботи фінансових органів.

Завдання та основні напрями контролю роботи фінансових органів (місцевих фінансових органів та територіальних органів Державного казначейства України). Джерела інформації. Нормативно-правова база.

Особли­вості контрольної роботи в системі територіальних органів Державного казначейства, в т. ч. контроль за відповідністю платежів взятим зобов’язанням та бюджетним асигнуванням.

Контроль за цільовим та ефективним використанням коштів державного і місцевих бюджетів, цільовим використанням і своєчасним поверненням кредитів, одержаних під гарантію Кабінету Міністрів України, веденням бухгалтерського обліку та достовірністю звітності про виконання Державного бюджету України і місцевих бюджетів, кошторисів.

Контроль видаткової частини бюджетів: обґрунтованість пла­нування видатків бюджету; виконання видаткової частини бюдже­ту; фінансування з бюджету за напрямами видатків (КФК, КЕКВ, КПК); стан контролю за видатками бюджету у місцевих фінансових органах.

Контроль рахунків бю­джету. Контроль повноти та своєчасності зарахування коштів до бюджету.

Контроль виконання цільових програм за рахунок державного і місцевих бюджетів та їх ефективність. Контроль дотримання бюджетних призначень на ви­конання програм.

Контроль за ефективністю використання бюджет­них позичок. Стан погашення заборгованості.

Особливості контролю за збереженням державного та комуналь­ного майна. Контроль законності та обґрунтованості проведен- ня міжбюджетних трансфертів та казначейських клірингових операцій.

Контроль виконання кошторисів територіальних органів Державного каз­начейства і місцевих фінансових органів.

Систематизація та узагальнення виявлених порушень. Прий­няття рішень за результатами контролю.

4. Державний фінансовий контроль розпорядників та одер­жувачів бюджетних коштів.

Завдання, джерела інформації та основні напрями контролю розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. Нор­мативно-правова база. Контроль за використанням бюджетних коштів загального і спе­ціального фондів кошторису. Методичні прийоми та способи контролю.

Контроль касових та фактичних видатків розпорядників бюджетних коштів на: оплату праці, обов’язкове соціальне страхування, поточні господарські видатки, капітальні та інші видатки.

Контроль бюджетних рахунків розпорядників та одержувачів бю­джетних коштів. Методика виявлення можливих порушень.

Видатки бюджетів на утримання апарату головних розпорядників бюджетних коштів: виконання кошторису доходів і видатків та законність, обґрунтованість і своєчасність його складання, затвердження та внесення змін; право­мірність списання на видат­ки грошових коштів і матеріальних ціннос­тей за напрямами економічної класифікації видатків; дотримання встановлених лімітів на утримання службових легкових автомобілів, на капітальний та поточний ремонт приміщень і споруд, на капітальне будів­ництво; оцінка фінансового стану галузі, дебіторської та кредиторської заборгованості.

Контроль використання бюджетних коштів у пріоритет­них галузях економіки та окремих підприємствах (державне субсидіювання вугільної промисловості, агропромислового комплексу тощо) та оцінка ефективності їх використання.

Контроль використання та своєчасності погашення кредитів, наданих підприємствам під державні гарантії. Перевірка забезпе­ченості кредитів, процедур їхнього санкціонування. Методи виявлення можливих порушень.

При дослідженні питання — контролю використання бюджетних коштів у соціальній сфері, студент повинен показати:

— сутність, склад і структуру видатків на соціальний захист і забезпечення; практику контролю соціальних закладів, його організацію; особливості контролю деяких закладів соціального обслуговування (будинки-інтернати для престарілих та інвалідів, притулки для неповнолітніх тощо);

— систему видатків бюджету на освіту, їх склад і структуру; особливості організації діяльності бюджетних закладів освіти; порядок контролю середніх загальноосвітніх шкіл; знання оперативно-сітьових показників діяльності школи, порядку їх визначення; знання системи оплати праці педагогічних працівників, порядку перевірки їх заробітної плати і тарифікації; уміння складати і перевіряти кошторис доходів та видатків закладу освіти; особливості контролю шкіл-інтернатів; практику контролю установ освіти нового типу (ліцеї, гімназії тощо);

— практику контролю дошкільних закладів; оперативно-сітьові показники дошкільних закладів, порядок їх визначення; систему оплати праці працівників дошкільних закладів і перевірки їх заробітної плати; особливості складання і перевірки кошторису доходів і видатків дошкільного закладу;

— систему видатків бюджету на охорону здоров’я, їх склад і структуру; особливості організації перевірки бюджетних закладів охорони здоров’я; знання оперативно-сітьових та інших показників діяльності закладів охорони здоров’я, порядку їх обчислення і перевірки; знання системи оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і порядку перевірки їх заробітної плати; уміти складати і перевіряти кошторис доходів і видатків, тарифікаційний список та штатний розпис закладів охорони здоров’я з урахуванням особливостей лікувально-профілактичних, амбулаторно-поліклінічних і санітарно-профілактичних закладів, закладів медико-соціального захисту та інших закладів охорони здоров’я;

— систему видатків бюджету на культуру та мистецтво, їх склад і структуру; особливості перевірки бібліотек, будинків культури та інших культурно-просвітницьких закладів; уміння перевіряти установи фізичної культури та спорту; особливості контролю використання бюджетних коштів на державну підтрим­ку олімпійського та параолімпійського руху;

— систему формування і використання спеціального фонду кошторису закладів соціальної сфери; приклади контролю фінансових органів за правильним та раціональним використанням цих коштів у соціальній сфері.

Узагальнення та систематизація матеріалів контролю. Прий- няття рішень за результатами контролю.

Соседние файлы в папке derj_finansoviy_menedjment_1