Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник лаб. робіт з фізики.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Опис приладу та методу вимірювання

Прилад для визначення коефіцієнта в'язкості рідини яв­ляє собою високий скляний циліндр ( рис.7.4 ), наповнений досліджуваною рідиною. На зовнішній поверхні циліндра є дві рискиm і n (у вигляді кілець із дроту), розташовані на відстані L.

Кинута в рідину кулька спочатку рухається прискорено, а далі – рівномірно. Риску m ставлять на тому місці циліндра, де рух кульки вже напевно рівномірний (приблизно на глибині 5–8 см). У нижній частині циліндра довільно нанесена друга гори­зонтальна риска n.

З

Рис. 7.4

верху в центрі циліндра розміщують лійку, через яку кидають кульки. Радіус кульки вимірюють мікрометром, час проходження кулькою відстаніL – секундоміром.

Хід роботи

1. Мікрометром виміряти діаметр кульки три рази за різними напрямками. Дані занести в табл. 7.1.

2. Виміряти штангенциркулем внутрішній радіус циліндра ( R).

3. Виміряти масштабною лінійкою відстань між рисками m і n (L).

4. Взяти пінцетом кульку й опустити її через лійку в рідину. Визначити за допомогою се­кундоміра час руху кульки від риски m до риски n. Результати занести до табл. 7.1.

5. Дослід провести для трьох кульок.

Обробка результатів вимірювань

1. За формулою (7.5) обчислити значення коефіцієнта в'язкості (з точні­стю до третього знака після коми) для кожної кульки.

2. Визначити відносну та абсолютну похибку вимірів η.

.

3. Результати вимірів подати у вигляді виразу.

Таблиця 7.1

п/п

Діаметр кульки

L

τ

η

η

d1

d2

d3

dср

1

2

3

Лабораторна робота 8 Визначення відношення питомих теплоємностей газу методом адіабатичного розширення

Прилади та матеріали: сферичний балон із рідинним манометром і ручним на­сосом.

Теоретичні відомості

Під теплоємністю газу розуміють фізичну величину, чисельно рівну кількості теплоти, яку треба затратити, щоб нагріти газ на 1° С. Якщо передана кількість тепла dQ підвищує його температуру на dТ, то теплоємність дорівнює

. (8.1)

Питомою теплоємністю називають величину, яка чисельно дорівнює кілько­сті теплоти, необхідної для нагрівання одиниці маси газу на 1° С. Якщо розгля­дають нагрівання одного моля газу, то теплоємність називають молярною.

Величину питомої теплоємності газу визначають не лише за його фізичною природою, а й за умовами нагрівання. Під час нагрівання газу можна залишати постійним внутрішній тиск, тоді його об'єм буде збільшуватися. Можна також підтримувати постійний об'єм газу, тоді зростатиме його тиск. У першому випадку (ізобарний процес) теплота витрачається на збільшення енергії руху молекул газу і на роботу розширення. У другому – тільки на збільшення кінетичної енергії, тобто на підвищення температури газу.

Таким чином, для нагрівання однакової маси газу на однакову кількість гра­дусів у ході ізобарного процесу треба затратити теплоти більше, ніж під час ізохорного. Зрозуміло, що питома теплоємність газу за постійного тиску Ср більша, ніж питома теплоємність за постійного об'єму С­v.

Безпосереднє визначення величин Ср і особливо Сv пов'язане із серйозними труд­нощами. Тому на практиці експериментально знаходять величину γ = Cpv та Сp, а потім обчислюють Сv.

Залежність характеру фізичних явищ у газах від величини γ най­більш чітко проявляється тоді, коли ці явища пов'язані з так званими адіабатичними процесами або процесами, близькими до них.

Для вивчення процесів, які відбуваються в газі під час нагрівання його за сталих об'єму й тиску, а також для знаходження величини γ=Сру застосуємо рів­няння Клапейрона

(8.2)

і перший закон термодинаміки

. (8.3)

Кількість тепла dQ, переданого системі, витрачається на збільшення її внут-рішньої енергії dU і на роботу dА, яку здійснює система проти зовнішніх сил. Елементарна робота dА = РdV.

Диференціюючи рівняння (8.3) і враховуючи формулу (8.1), одержимо

. (8.4)

Із рівняння (8.4) видно, що теплоємність може мати різні значення залежно від способу нагрівання газу, оскільки одному й тому ж значенню dТ можуть від­повідати різні dU і dA.

Розглянемо основні процеси, які відбуваються в ідеальному газі кількістю 1 моль.

Під час ізохорного процесу (V=const) газ не здійснює роботу (dА = 0) над зовнішніми тілами і, як видно з виразу (8.3), усе тепло йде на збільшення внутрішньої енергії газу:

, (8.5)

де dQкількість тепла, переданого газу за умов постійного об'єму; dU – зміна внут­рішньої енергії газу.

Із рівнянь (8.1) і (8.5) випливає, що теплоємність газу за сталого об'єму, дорівнює

.(8.6)

Внутрішня енергія 1 моля ідеального газу є

,

де і – число ступенів свободи молекул газу (і=3 – для одноатомного газу; і=5– для двохатомного газу; і=6 – для трьох- і багатоатомних газів).

Таким чином, теплоємність 1 моля газу за сталого об'єму

. (8.7)

Як видно з виразу (8.7), для ідеального газу молярна теплоємність Сv за сталого об'єму не залежить від температури.

Під час ізобарного процесу (Р=const) газ, нагріваючись, буде розширюватися і здійснювати над зовнішніми тілами позитивну роботу. Кількість тепла, переда­ного газу, можна описати рівнянням (8.3). Поділивши обидві час­тини цього рівняння на dТ і враховуючи вирази(8.1) і (8.6), одержимо (на 1 моль газу)

, (8.8)

де

, .

Із рівняння Клапейрона (РV=RТ) (для 1 моля газу)

. (8.9)

Підставивши останній вираз (8.9) у рівняння (8.8), одержимо

. (8.10)

Позначимо співвідношення Ср / Сv як γ.

Під час ізотермічного процесу (Т=const) усе тепло витрачається на ро­боту, внутрішня енергія залишається постійною (dU=0), dQ=dА.

Адіабатичним називають такий процес, під час якого система не одержує і не віддає енергію тілам, що не належать до неї, тобто процес проходить без теплообміну із зовнішнім середовищем:

.

Перший закон термодинаміки для адіабатичного процесу буде мати вигляд

. (8.11)

Це означає, що під час розширення або стискання газу робота від­бувається за рахунок зміни його внутрішньої енергії.

Виведемо рівняння адіабатичного процесу. Здійснимо такі зміни в рівнянні (8.11):

, ,

тоді

. (8.12)

Диференціюючи рівняння (8.2) (для 1 моля), одержимо

. (8.13)

Поділивши рівняння (8.13) на (8.12) і враховуючи рівняння (8.10), матимемо

aбо

, (8.14)

де γ=Cp/Cv.

Інтегруючи і потенціюючи вираз (8.14), одержимо рівняння Пуассона (рівняння адіа­бати):

. (8.15)

Рис.8.1