Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник лаб. робіт з фізики.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Опис приладу

Г

Рис. 11.2

оловна частина приладу (рис.11.2) який використовують у даній роботі, – капіляр АВ, через який проходить повітря з атмосфери в посудину С. Якщо посудину D розмістити нижче за посудину С, то в разі витікання води з посудини С повітря в ній буде розріджене. У міру витікання води з посудини С до неї надходить повітря через капіляр АВ. Об'єм повітря, яке заповнить посудину С за час , визначають за зниженням рівня води в рівнемірі L посудини С. Різницю тисків на кінцях капіляра встановлюють водяним манометром Е. Кран К­1 з'єднує посудину з атмо­сферою.

Хід роботи

1. Підняти посудину D з водою по стояку до самого верху. Кран К1 при цьому повинен бути відкритий. Наповнити водою посудину С (трохи вище верхньої позначки рівнеміра) і закрити кран К1.

2. Опустити посудину D нижче за посудину С. На манометрі встановиться певна різниця рівнів. Відкрити кран К2 і в момент часу, коли рівень води в посудині С опуститься до верхньої позначки рівнеміра, увімкнути секундомір. Виміряти час, за який рівень води опуститься до якої-небудь нижчої позначки рівнеміра, тобто час витікання певного об’єму води V1.

3. За час досліду через кожні 15 – 30 с записувати показання манометра, а потім побудувати графік їх залежності від часу. Для розрахунків графіка взяти середню різницю тисків на кінцях капіляра (Р1 – Р2) за час досліду. Цю величину знаходять за формулою

,

де ρ – густина рідини манометра; g – прискорення вільного падіння; h1 i h2 –різниця рівнів манометра.

4. Визначити атмосферний тиск Р0 (за допомогою барометра), температуру навколишнього середовища, сталі приладу (l i r капіляра і S посудини).

5.Закрити кран К2, а кран К1 відкрити і повторити дослід .

Обробка результатів досліду

1. Обчислити різницю тисків на кінцях капіляра за формулою

.

2. Визначити об’єм повітря, яке надійшло в посудину через капіляр, за різницею позначок на рівнометрі, застосовуючи формулу V = SH.

3. Побудувати графік залежності (Р1 – Р2) від і обчислити величину (Р1 Р2)сер.

4. За одержаними дослідними даними знайти коефіцієнт внутрішнього тертя за формулою (11.2); середню довжину вільного пробігу молекул за формулою (11.4); ефективний діаметр молекул за формулою (11.7).

5. Результати занести до табл. 11.1, 11.2.

Таблиця 11.1

п/п

τ

Різниця тиску

h1 h­2

P1P2

Таблиця 11.2

№ п/п

H

V

η

λ

σ

Додаток

Густину сухого повітря заt0С і тиску Н мм рт.ст. обчислюють за формулою

.

Таблиця 1