Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з санітарії (Восстановлен).docx
Скачиваний:
446
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
390.05 Кб
Скачать

3.Закони гігієни,їх сутність і значення в життєдіяльності людей.

Розроблені і науково обґрунтовані шість законів гігієни.

1. 3акон про сили, що впливають на стан здоров' я людей. Згiд­но з ним порушення стану здоров'я людей (хвороба, зниження резистентностіi,iмунногo статусу або адаптацiйно-компенсацiй­них можливостей органiзму), спричинене фiзичними, хiмiчними, бiологiчними або психогенними етiологiчними чинниками, може виникнути лише за наявності трьох факторiв: джерела шкiдли­вості(забруднювача) або комплексу шкiдливостей, фактора (ме­ханiзму) впливу або передачi цього забруднювача i сприйнятли­вого (чутливого до цього забруднювача) органiзму. За вiдсутностi хоча б однієї з цих умов, або рушiйних сил, змiни стану здоров'я пiд впливом чинникiв навколишнього середовища для даної вi­ково-статевої чи професійної групи людей не вiдбудеться.

2. 3акон негативного впливу на навколишнє середовище дiяльнocmi людей. Вiдповiдно до нього люди незалежно вiд своєї волi та свiдомостi фiзiологiчною, побутовою та виробничою дiяльнiс­тю негативно впливають на навколишнє середовище, що тим не­безпечнiше, чим нижче науково-технiчний piвень виробництва, культура населення та соцiальнi умови життя.

3. 3акон негативного впливу на навколишнє середовище при­родних екстремальних явищ визначає, що природне навколишнє середовище забруднюється не тiльки через фiзiологiчну, побуто­ву та виробничу дiяльнiсть людей, але й унаслiдок екстремальних природних явищ та катаклiзмiв, таких, як спалахи на Сонцi, ву­лканiчна дiяльнiсть, землетруси, активна циклонiчна та антици­клонiчна дiяльнiсть тощо.

4. 3акон позитивного впливу на навколишнє середовище люд­ського суспiльства пiдкреслює, що в процесi створення сприят­ливих умов проживання i трудової дiяльностi суспiльство залеж­но вiд соцiального рiвня розвитку ,культури, досягнень науково­технiчного прогресу, а також економiчних можливостей цiле­спрямовано позитивно впливає на навколишнє середовище з ме­тою його оздоровлення, запобiгання забрудненню i тим самим пiд­вищення рiвня здоров' я населення.

5. 3акон негативного впливу забрудненого (денатурованого) природного навколишнього середовища на здоров' я людини ствер­джує, що пiд час контакту людини з навколишнiм середовищем, забрудненим фiзiологiчними видiленнями, побутовими або тех­ногенними забруднювачами в обсягах, якi перевищують гiгiєнiчнi нормативи, неминуче настає погiршення стану здоров'я людини.

6. 3акон позитивного впливу природного навколишнього се­редовища на здоров' я населення засвiдчує, що природнi чинни­ки навколишнього середовища (сонце, чисте повiтря, чиста вода, якісна їжа) позитивно впливають на здоров 'я людей,сприяючи його збереженню й зміцненню в умовах доцільного використання.

Лекція №2

Тема: «Органи і установи санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я»

План:

1.Система державної санітарно-епідеміологічної служби України(стор.22).

2.Управління державною санітарно-епідеміологічною службою України (стор.22-23).

3.Основні завдання і напрями діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби України(стор.24-25)