Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3. Морфологічна зрілість

Для визначення біологічного віку іноді використовують так звану «загальну морфологічну зрілість», хоча цей критерій менш чіткий, ніж попередній, і менш інформативний.

Загальна морфологічна зрілість оцінюється за весоростовим співвідношенням і зміною пропорцій тіла, проте інформативність даного критерію невелика через широких меж (і, як правило, невідомою) остаточної величини ─ дефінітивних розмірів тіла [1].

До числа найбільш поширених морфологічних критеріїв біологічного віку належать: скелетний (кістковий) вік, зубної вік, статевий розвиток, загальний соматичний розвиток.

Найбільш універсальним є кістковий вік, оскільки він може визначатися фактично протягом усього онтогенезу, починаючи з утробного періоду і закінчуючи періодом старіння, відповідає умові тотожності дефінітивного статусу у всіх людей і виявляє досить точну зв'язок з іншими показниками темпів розвитку ─ статевим почасти соматичним, рівнем секреції ряду гормонів і т.д.

Зубний вік, як і кістковий, визначається на основі числа і послідовності прорізуються зубів і наступного порівняння цих даних із стандартами.

Індивідуальна мінливість зубного віку, очевидно, менше, ніж скелетного; виявлені паралелізм і схожість індивідуальних кривих загальної кількості прорізаються зубів. Більш досконалим методом оцінки зубного віку є рентгенографічний ─ за стадіями окостеніння зубів; визначається також їх кальцифікація, кількість вторинного дентину і цементу, проводиться підрахунок числа щорічних кільцевих відкладень цементу, запропоновано використовувати і деякі ознаки тонкого рельєфу зубної емалі.

Найбільш традиційним, хоча і не досить коректним критерієм морфологічної зрілості є загальний соматичний розвиток і «розвиток за формою», що виражаються весоростовимі співвідношеннями і змінами пропорцій тіла. Однак інформативність невисока через широку варіабельності дефінітивного статусу за всіма цими показниками в межах популяції, а також відсутності однозначних співвідношень між ними і хронологічним віком протягом періоду розвитку.

Багато морфологічні критерії біологічного віку, наприклад скелетне і статевий розвиток, досить тісно взаємопов'язані і в деякі періоди взаємозамінні. Слабше виражена зв'язок скелетного і соматичного розвитку, вона мала в утробному періоді і розривається на момент статевого дозрівання. Зубний вік, мабуть, менш скорельована з іншими показниками морфологічної зрілості, перш за все з кістковим віком; висловлюється припущення про їх різному гормональному контролі [7].

Висновок

Біологічний вік ─ фундаментальна характеристика індивідуальних темпів розвитку. Він відображає рівень морфофункціонального дозрівання організму на тлі популяційного стандарту. За цим критерієм індивід може відповідати популяційної нормі свого хронологічного (паспортного) віку, випереджати його в тій мул іншою мірою або, навпаки, відставати.

Хоча будь-яка ознака, закономірно мінливою з віком, може розглядатися як критерій біологічного віку, існують певні додаткові умови, яким повинен задовольняти такий показник. Оскільки різні системи та органи дозрівають нерівномірно, основне значення набуває вибір найбільш інформативного, «провідного» для даного етапу (етапів) онтогенезу критерію; дуже важлива його скоррелірованность з іншими параметрами морфофункціонального статусу і однаковість (тотожність) стану ознаки по завершенню процесів розвитку.

Основні критерії біологічного віку можуть бути морфологічними, фізіологічними, біохімічними, психофізіологічними, почасти психологічними. Основне значення на практиці мають критерії «морфологічної зрілості» (скелетний і зубний вік, статевий розвиток), які найбільшою мірою відповідають наведеним вище умові [7].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]